В Божурище: Земи за ?50 кв.м., а продадени за 2 лв. кв./м

Кметът Димов бе арестуван вчера за ощетяване на бюджета
29 май 2019 10:14,
22
В Божурище: Земи за ?50 кв.м., а продадени за 2 лв. кв./м
Снимка: bTV

Кметът на Божурище е продавал общински земи при незаконен търг на безценица, заявиха бизнесмени, които желаели да участват в наддаването. Те допълниха, че до последно не е имало официална информация за провеждането на търга.

Вчера беше арестуван кметът на Божурище Георги Димов. Спецпрокуратурата започна разследване срещу него заради четири поземлени имота, които според обвинението са продадени за 160 хил. лева, вместо на цена от 8 млн. лв., ощетявайки бюджета на общината.

Още по темата

Александър Йоцев искал фирмата му да участва в търга заради апетитната цена на квадратен метър – 1,6 лв., при положение, че в района варират между 20 евро и 50 евро на кв.м.

"Нямаше откъде да получим информация за търга. Ние до последно се интересувахме как ще бъде проведен, но нямахме информация, така не можахме да закупим книжа и да участваме. Нашите разчети показват, че щяхме да играем в търг при цена 20 евро за кв.м”, каза Йоцев пред bTV.

Вчера от прокуратурата оповестиха, че земята е продадена за цена от 2 лв. на кв. м.

Друг разочарован от публичното наддаване е Асен Гагов.

"Дъщеря ми всеки ден проверяваше сайта на общината. Беше обявен търг с първоначална цена 1,6 лв. за кв.м, което ни се видя много евтино, защото в района земите вървят от 20 евро до 50 евро на кв. м. До тези имоти преди три месеца фирма купи 8 дка земя от общината за 860 хил. лв.”, допълни Гагов.

Бизнесменът допълни, че местни фирми не са успели да участват в търга, а само такива, които са били приближени до кмета на община Божурище. Той веднага подал сигнал до председателя на общинския съвет в града Георги Димитров и е завел дело.

"При прегледа на документите, считаме, че има изключително много допуснати нарушения в процедурата – липса на обявление в кметството на село Гурмазово. Това обявление е задължително, защото там се намират въпросните земи. Подозирам, че същото обявление не е било качено на сайта на община Божурище”, каза Георги Димитров и допълни, че това прави процедурата незаконосъобразна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Преди месец два преди 4 години
Там гъмжи от хора,един строи къща друг бие сонда,трети заравнява с булдозери,четвърти обикалят и мерят парцели,прави впечатление,че това са добре облечени хора с много пари!Гурмазово
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да излезете да протестирате Да палите къщата на кмета ? Ето това са хората които съсипаха страната ни Но на нас ни стигат силите да протестираме само срещу ромите Когато '' нашите'' крадат си мълчим Затова ще си стоим най бедната и изостанала страна
16
0
 
1
 
! Отговори
Лили Барута преди 4 години
На виновните да им дадат право да си изберат нива и там да им направят Индийско погребение,на кладата...иначе няма управия!
15
0
 
5
 
! Отговори
Рейзито преди 4 години
Някъде нещо не е платено и кметчето е искало всичко да си гушне.
14
3
 
5
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Абе защо никой не разследва ББ и гергов, за 43 млн за парцела във Варна, който е с археология и не става за застрояване?
13
0
 
8
 
! Отговори
свински опашки преди 4 години
Пак ли Ваклин Груп не се е доредил в търга и е пратил сигнал до прокуратурата?
12
1
 
3
 
! Отговори
дамн преди 4 години
аз па съм убеден, че кмета е спазил всички точки на законите. Ако има проблем, то го търсете в лобистко написаните закони /кмета не пише закони/
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прави ми впечатление че хората не се оплакват от евтината цена на земята 2лв на квадрат, а от това че не са успели да участват.....
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни измамници измамили други измамници. Искат евтини земи да купят тарикатите. Щяха да ги купят след това на пазарни цени от кметските хора. Защо се продават земите? Защо са ги превърнали от държавна в частна общинска собственост?
9
8
 
3
 
! Отговори
Предприемач преди 4 години
Кмета не е виновен. Хората дето са купили за а имали късмет. Другите завиждат на хората с късмет и клеветят.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето ТАКА краде ГРОБ !!Пак гласувайте за тях.Хак да ви е!!П.П. И не се заблуждавайте, този са го хванали защото не се е отчел където трябва.Държавата си е на Бойко а вие сте негови СЛУГИ.Може да крадете само ако си платите на Него иначе ви чака "Синята лампа".
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кметът и ОПГ то около него продават на себе си за жълти стотинки най апетитния парцел в Божурище, след бариерата, до индустриалната зона, на мястото на митичния завод на ФВ. Честита победа на ОПГ Гепи.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай за тази работа строяват на стадиона. Да видим тук как е.
5
0
 
32
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Един от купувачите е следовател от НСС, ама съм сигурен, че е невинен, а кмета след 10 години дела най-много да го осъдят условно ;)
4
1
 
21
 
! Отговори
Пандизчия преди 4 години
Затвор? Кога? Дела 100 години? Не трябва ли след няколко месеца да е окошарен?
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** е продал там където трябва да се строи завода на VW. Много нагъл!!!!!
2
1
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Не се ли сещаш?
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От коя партия е кмета?