Жълт код за гъста мъгла, но "зелен билет" - няма!

От Столична община предлагат безплатни буферни паркинги
10 дек 2019 07:00, Петя Славова
55
Жълт код за гъста мъгла, но "зелен билет" -  няма!
Снимка: БТА

Въпреки повишените стойности на фини прахови частици през вчерашния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през днешния, "зелен билет" така и няма да се издава от Столичната община.

От там съобщават, че продължават да следят актуалната обстановка и имат готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведат "зелен билет".

Още по темата

Предупреждението за гъста мъгла вчера беше в пет области. За днес жълт код е обявен за тринайсет области.  Това са София-град, София-област, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.

Мерките, които Столична община предлага е въвеждането на безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

От пресцентъра на Общината призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще се компенсират съвестните хора, които са зарязали колите си и са си купили карти за градски транспорт? Защо трябва те да плащат и само те да се грижат за чистия въздух в София?
10
9
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
До 3Ох ама си специален. Горкичкият не пиел и рекламите му пречили.
9
0
 
23
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Някой работодател няма ли да призове да не се ходи на работа? Само питам
8
1
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Инсталирай си adblock plus и забравяш за рекламите. Или brave браузър
7
0
 
31
 
! Отговори
x преди 4 години
Много Ви моля, спрете с тези реклами. Досадни са и ги навирате насила на читателите си.
6
10
 
5
 
! Отговори
София 2 преди 4 години
При комунистите нищо не се получава така както са го замислили. Твърде мързеливи и крадливи са. А учителката по развален български език е "дермо" (последната дума е руска).
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато държавните институции започнат да говорят, че всичко е наред, хората спират да им вярват. Ние Чернобил сме го преживели и уж онова време на тайни премина, а се оказва, че продължава. То си личи, че е лош въздуха, че имало пиле със съмнителни качества, но от институциите ни обясняват, че всичко е наред. Хората престанаха да вярват на "специалисти", работещи за "мир", а не за истина.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въздухът в София е като швейцарско сирене, букет от вкусове и аромати с тук-там някое мехурче за дишане. И струва скъпо.
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пия нито джони, нито бейлис, нито никакъв алкохол. Престанете да ми набивате проклетите ви реклами, ПИК вече е по-приятен за четене !
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
общината поискала гражданите, които се отопляват на твърдо гориво да не го правят и те естествено веднага ще спрат.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тук и бомба да падне няма да има зелен билет, "скъпичък" им е явно на общината, повече от здравето