Арестувани са 334 членове на калабрийската мафия, има и българска следа

Преди дни бе съобщено за планиран трафик на боклук от Ндрангета
Обновена: 19 дек 2019 11:17 | 19 дек 2019 11:16, Елка Василева
81
Арестувани са 334 членове на калабрийската мафия, има и българска следа
Снимка: архив, Reuters

Италианските власти арестуваха 334 членове и сътрудници на калабрийската мафия Ндрангета в страната и чужбина. 

Задържани са хора от клановете Манкузо и Лимбади на Ндрангетa в Калабрия, България, Германия и Швейцария. Това стана по заповед на Никола Гратери, шеф на прокуратурата „Антимафия” в град Катандзаро. 260 от обвиняемите се намират в затвора, а другите са под домашен арест. Още 82 души се разследват, така че цялото разследване обхваща общо 416 души. Запорирано е имущество за 15 млн.евро, съобщи „24 часа“, като се позовава на медии на Апенините..

Сред арестуваните са и бившият депутат от „Форца Италия” Джанкарло Пители, кметът на Вибо Пицо Джанлука Калипо, шефът на общинската полиция на Вибо Валентиа Филипо Неши, представител на съда на Вибо Валентиа, собственици на местни фирми от строителството и ресторантьорския бизнес и др.

В разследването на властите под наименованието „Ринашита-Скот” е замесен и известният като патриарх Луиджи Манкузо, който още от 90-те години на миналия век е оторизиран да говори от името на „елита” на калабрийските мафиотски кланове.

Още по темата

„Това е сериозно, конкретно и аргументирано разследване, по което работя още от встъпването си в длъжност в Катандзаро”, каза пред медиите прокурорът Гратери. 

Обвиненията срещу всички тях варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници. Над 5 млн.листа хартия, принтирани по мотиви за сигурност на различни места от тези на арестите, са били транспортирани с бронирани камиони, за да бъдат връчени на обвиняемите.

Все още не се уточнява каква точно е българската следа в разследването срещу Ндрангета.

Само преди дни обаче италиански медии съобщиха за плануван трафик на отпадъци към България от страна на Ндрангета. Той трябвало да мине през област Умбрия. Това трябвало да стане чрез фирма за отпадъци в Умбрия, чрез която да се изнасят „отпадъци от всякакъв вид, вкл. и опасни”, към България.

Според прокурора от „Антимафия” Никола Гратери това бил планът, замислен от двама босове от Ндрангета, които сега са арестувани. За този план станало ясно от подслушани телефонни разговори от 18 януари 2018 г. между Джузепе Пино Бенинказа и Паскуале Никола Профити. Те били смятани за босове на нелегалната организация, оперираща между Калабрия и Умбрия.

Ето какво казал Паскуале, според публикуваните във в.”Кориере ди Умбрия” засечени разговори : „Ти намери ми някаква фирмичка тук за събиране на боклуци, ще я вземем, в смисъл, че ще влезем в нея ние...имаме излаз в България...Всякакъв вид, отпадъците не заминават, има документи, дават ни парите, можем да си направим хубав бизнес”.

Пино отговаря: „Не е лесно, не е нещо лесно”, а Паскуале допълва:„Ти ми намери нещо, защото има нужда, защото в Италия не знаят къде да ги дянат”. Според прокуратурата става ясно, че съществува план на Ндрангета да се интегрира в нов сектор от претопяването на отпадъците.

Според в.”Гадзета дел Суд” връзката България-Калабрия за нелегален трафик на отпадъци била разследвана от властите в Катандзаро и Реджо Калабрия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската следа е ясна - води към сградата на Министерския съвет.
21
0
 
31
 
! Отговори
ДОЛУ РЪЦЕТЕ преди 4 години
Не,не - няма такова нещо. При нас всичкио си е чисто и няма никакви заподозряни лица. ДА*Н-С няма такава такава информация. Освен това е невузможно, у нас мафия няма. А Италианците да си се оправят с тяхната мафия и някакви си 300-400 арестувани мафиоти. Нас това не ни засяга. *** за България е някаква инсинуация. При нас замесени в това лица няма. Разбрахте ли, НЯМА. В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ НЯМА МАФИЯ, ТАМ МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА. Затова - ДОЛУ РЪЦЕТЕ!
20
0
 
2
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Тва може да е поздравителна картичка за италианците от сръбския Пабло. Вчера четох, че сръбския Пабло е треньор по бокс и се казва Тито и е емигрирал в Боливия, където е монополизирал износа за Европа.Сърбите са по-големи от мексиканците вече, смятай. Балканите само глъмaри и мафиоти братче.. Читавите са рядкост. Айде поне мафиотите стават, само да не седят тука в региона, че са мноу кофти типове .. да монополизират там пазара и да ни оставят на мира, че ни се eбaва майката, честно.
19
0
 
11
 
! Отговори
морски преди 4 години
Наши изнасят навън (Италия), фалшификати на статуетки, монети и други старини.Бяха хванали един Бос, но си плати и му се размина.
18
0
 
25
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ ФИРМАТА СЕ ВОДИ НА КЛУШАР БЕЗ ДОКУМЕНТИ
17
1
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
нали искате герб сега не се чудете защото това се очакваше българия еинкубатор за идио-ти
16
1
 
17
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Само дано не са арестували и Краля Слънце! Стискам палци да не са го бастисали барабар с другите мафиози.Палци горе
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудна работа, много италианци в цялата работа, а у нас само следа. Сега трябва да направим като в "Пепеляшка" - ще мерим по следата на кого обувката ще стане в нея и ще го опандизим. Подозирам, че отпечатъкът е от бутонка на "тигър" :)
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква българска следа има ? - тука нашите власти нищичко не знаят.Влизат си някакви италиански композиции превозващи нещо си и никой нищо не знае.А стига бе ! - па то по тая логика утре може и ядрени отпадъци да ни докарат ама на никой не му пука.А сега държавата да каже има ли държава ?
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти кажа, аз някой, чиято държава се управлява от борисовци и догановци, даже бих го приемал като четвърта ръка човек. Не виждам с какво сме заслужили да ни третират като първа ръка хора.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали за това ни приеха в ЕС без да покриваме и най минималните критерииМинаха десетина години, някой да ни е пречил да ги покрием? И никой не ти пречи да си купуваш храна от фермерския пазар, тъкмо да подкрепиш някой български производител :)
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобна далавера няма как да не бъде одобрена откъм Банкя.
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали за това ни приеха в ЕС без да покриваме и най минималните критерии!Да си изнасят тука б0клуците за горене и да ни продават бракуваните си *** в кауфланд,лидъл,била и т.н. да ги ядем!Абе трета ръка хора!
9
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха!Калабрийската мафия е забавачница спрямо нашенската!Нашата мафия си има цяла държава за крадене!
8
0
 
29
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
В ИТАЛИЯ ИМА МАФИЯ У НАС МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ъцз,Сега се гласи и нова тесла - определени бусове и камиони да не могат да се притежават от частни лица ;)
6
1
 
29
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
бб-пп ще вдига данъка за колите понеже замърсяват много...ще въвежда еко стикери на колите ще забраняват мколитено внася *** от Италия и го изгария... явно той не зсамърсява...
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ковачки,Доганя или кого са арестували от нашите?Тука защо никъде няма информация?
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудно, но се борят хората. Имат воля.
3
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска следа води директно до краля слънце в министерски съвет!