Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...

Без воден режим ще са в Ботевград, Шумен и Търговище
Обновена: 31 дек 2019 09:55 | 31 дек 2019 09:30, Петя Славова
226
Нанков: Водата в Перник ще потече през март или чак през май...
Снимка: БТА

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви пред Нова тв заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Още по темата

"Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могло да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", коментира той.

По думите на Николай Нанков водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК  оператора. "Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", коментира заместник регионалният министър.

В момента около 315 хиляди българи живеят на воден режим. Освен в Перник, такъв има частично в Плевен, в Ловеч и в Севлиево. Според Нанков броят на бедстващите ни сънародници бил по-малък. Той обясни, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%. "Много важно е затова темата за инфраструктурата", уточни още Нанков и допълни, че подпочвените води и тяхното ниво и лимити са изключително намалели.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода когато има достатъчно количества в язовир "Студена", които да гарантират дебит на вода. Възможно е такова да има още през март, но реалистично е да говорим за това след пролетното снеготопене през април – май", заключи Николай Нанков.

Преди ден пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов бе заявил, че водният режим в Перник може да бъде отменен до края на месец януари. По думите му, за да се случи това, трябвало в язовир "Студена" да се вливат 500 - 900 литра на секунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
До Спондж БобТи пък от къде знаеш бе С пари всичко става Не видя ли че правителството отпусна?
186
0
 
7
 
! Отговори
44131 преди 4 години
До импийчмънтСегашният кмет е от БСП, а до ноември 2019 бившатак метица беше от ГЕРБ. А министрите и областните управители през последните 10 години са от ГЕРБ.
185
0
 
8
 
! Отговори
Joko преди 4 години
През март или май, но.... коя година ?
184
0
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Абе ,черенНИКОЛОВ,що не кажеш нещо по вапросо за ВЕЦ на язовиро бе,а...Че бичи ли евтин ток ,да пълнят джебовете айдуците...Да ти отперем въпросче-ама ,кой е собственик на веца бе.....
183
0
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Много ме кефят тези гербаджии защото мислят че сме прости
182
6
 
2
 
! Отговори
импийчмънт преди 4 години
Президента да не се спотайва, ами да срита тези от БСП, защото ние няма да гласуваме срещу Бойко само защото се опитват да ни внушат че кмета на Перник е от ГЕРБ.
181
5
 
3
 
! Отговори
ние не сме прости преди 4 години
Много е лесно да се провери в гугъл че кмета на Перник Станислав Владимиров е от БСП.Какво се опитват сега да ни внушават от БСП?
180
9
 
6
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
До пролетта перничани да си смучат винкелите. Ако не им стигат винкели , да смучат сърпове и чукове ! Все пак това им е на герба на червеното им знаме. А и нали са комунисти , добре е да си приемат "насрещни планове" . Така налагаха партийна политика именно техните партийни секретари дъъъъъълги мрачни години ! Е, дойде време да сърбат партийната си политика, нищо че е кална.
179
2
 
15
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Въпроси на коиито Баце не отговаря!Има ли ВЕЦ на студена,кака е проектната мощност,колко часа е работила 2019,колко куб.м. вода са минали през нея,кой одобрява обемите вода за нея,как е свързана с водоема,куде отиват водите след това,какво е технологичното потребление на СТОМАНА за тон продукция,колко е обема и за 2019.колко е одобреното и от кой,използували се за това питейна вода,защо няма собствен водоизточник...Тиквите мълчат...
178
7
 
2
 
! Отговори
тежка участ преди 4 години
Всичко е разкапано след социалистите.Не им стигаше на ГЕРБ че трябваше да строи нови пътища след Социалната Държава ами сега и водопроводи. Но как иначе ще остае в историята като "Строителя на България" ако не бяха се струпали всичките тези проблеми на гърба на Бойко!
177
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали Тиквун даде 2 милиарда са тенекии, нищо че в 21 век на много места има липса на вода, а на още повече и на липса на канализация . 95% от водопроводите по градове и села са изградени по Живково време .
176
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се случи потопът от времето на Ной, за да се напълни язовирът до пролетта. Недейте да заблуждавате хората.
175
0
 
13
 
! Отговори
Спондж Боб преди 4 години
Нормалното възстановяване за гр. Перник на услугата "Доставка на вода за питейно-битови нужди" за клиентите на "ВиК" ООД Перник е теоретично възможно да се осъществи през късната есен на 2021 г. До тогава водоподаването ще е все в някаква режимна форма. Не 30, ами и 300 млн. лева да има осигурени до края на 2021 г. все ще има някакво часово определено спиране на водата, без да се смятат тези прекъсвания причинени от аварии и отстраняването им и тези, свързани с подмяна на водопроводи.
174
0
 
16
 
! Отговори
67853 преди 4 години
Докато потече водата в Перник съдебните процеси срещу министрите, областните управители, общинските съветници и досегашната кметица би трбвало да са приклучили с ефективни присъди на всички тези престъпници. капиталистите, ползвали неправомерно питеййна вода да бъдат съдени в отделен процес, за да не се прехвърля много топката..
173
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма пари купихме самолети ф16 и сега стадиони за футбол,има задачи в София,вие с гайдите ще чакате,РЕЖИМ това е.
172
0
 
24
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Ей, Герберски министър да си в днешно време!Единя вика - "само да се стопи снега (който още не е паднал) и проблема е решен!Деугия казва - само да се вливат 500-900 литра в секунда (дето ги няма а и не е ясно кога ще ги има) и проблема е решен!
171
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! - ами така де - тия проклети комунисти големи язовири строили! Цели 4 години трябваха на Герб да го източат (и се изнижат като мокра връв - та некой друг да натопят)
170
2
 
17
 
! Отговори
Тогава започва преди 4 години
топенето на снега! Да внимават в Перник да не ги залее !
169
0
 
37
 
! Отговори
минувач преди 4 години
то в Пустинята (Дубай, Египет, Ливан, Израел, Либия и така нататък) няма режим на водата! А тук Герберастките калинки успяха да го направят! Видими резултати - всички ги виждат, няма що!
168
0
 
20
 
! Отговори
некой преди 4 години
То снега не е паднал още(факт!) а министъра вече смята кога ще се топи!Трябва да му нарисуват няколко бели точки на гръбчето - да си знаем...