Кантарджиев: Не прикриваме случай на коронавирус!

За тази болест няма специфично лечение, обясни той
Обновена: 28 фев 2020 09:40 | 28 фев 2020 09:40, Петя Славова
37
Кантарджиев: Не прикриваме случай на коронавирус!
Снимка: БГНЕС

Броят на заразените с коронавирус расте. Вече има случаи в Румъния, Македония и Гърция, но в България пробите са все още отрицателни. Покрай тези резултати се породи идеята, че у нас се прикриват случаи на заразени с новия коронавирус.

Още по темата

"Не се прикриват положителни проби за коронавирус", категоричен бе пред Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев след брифинг пред ВМА, на който стана ясно, че към момента няма положителни проби на коронавирус у нас. "Нямаме съмнения за резултатите от никоя проба за коронавирус. Ако има съмнения се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията", заяви той.

"Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Референтната лаборатория работи на ниво", подчерта той.

"Преди години, такава ситуация може би се е случвала, но тъй като това съвпада с грипната епидемия, световната медицината не го е разбирала. Няма нищо по-различно от досега разпространяваните инфекции. Доказа се вече дори, че този коронавирус не е така опасен за бебетата  и новородените, както е например грипния вирус", каза още Кантарджиев.

Кантарджиев е категоричен, че за този коронавирус няма специфично лечение. "Всичко това са слухове. Има данни в Китай, че неголеми групи от хора са лекувани с някои видове антивирусни лекарства, но са лекувани малко хора и затова резултатите не позволяват да се вземе крайно становище като медицина на доказателствата, затова засега приемаме, че лечението е симптоматично", коментира той.

"Важно е да се каже на хората, че вирусът не е опасен за младите хора, не е опасен и за здравите хора. Опасен е за възрастните хора така, както е опасен и грипния вирус. Тази година няколко хиляди души са починали от грип, въпреки че епидемията беше малка", заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не прикриват случаи на коронавирус, а правят всичко възможно да не ги открият. А ако има ще прехвърлят топката на личните лекари, пред кабинета на които има по десетина чакащи. А като се нареди един заразен на опашката между многото чакащи, познайте какво ще стане със заразата. Никой няма намерение да прави нищо срещу коронавируса, просто говорят това, което очакват от тях тези, които са ги назначили на съответните постове.
13
1
 
3
 
! Отговори
просперитет ГРОБ преди 4 години
Ахаааааа........
12
3
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
760 000 000 са под карантина в Китай!
11
4
 
26
 
! Отговори
кой лъже? преди 4 години
Защо лекарите в Ухан са с такива космонавтски костюми? Нали вируса не е толкова страшен? Нали бил като обикновен грип? Защо тогава се създаде такава истерия, 100 милиона души под карантина, просто се чудя кой лъже???
10
0
 
25
 
! Отговори
И те така преди 4 години
НАЙ СТРАШНОТО НЕЩО КОЕТО МОЖЕ ДА ЗАГУБИШ Е Доверие.ХОРАТА С ПРАВО СЕ СЪМНЯВАТ НЯМАТ ВИ ДОВЕРИЕ
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще умрем като кучета, коронавирусът ще ни скине като св.иня - блажен вестник!Не пазарувайте запаси, пазарувайте парцели, ковчези и жалейки!Амин!
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас както винаги ще изпишат множество умрели от какво ли не, но не и от коронавируса. Жалки са. Естествено, че има у нас коронавирус. Просто не искат да го казват. По добре да умрат 2-3000 души отколкото да се спре строителството на Хемус например. Пари за здраве няма. Пари за крадене има. Жалки човечета.
7
3
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Вижте в сайта LIVE LEAK-какво става в Китай!!!! Хвърлят им храна на хората от 6 метра и се разминават хората поне от 5-10 метра !! Роботи се движат по улиците и пръскат дезинфектанти!!
6
4
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
а знаеш ли, че поръчаха още 40 пещи за крематориумите в ухан, всяка пещ е с капацитет 200 трупа на денонощие, също още 14 болници стоят!
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професоре защо не споменеш ако знаеш разбира се,че в Китай трудно се намират вече доброволци които да извозват труповете,при дневна заплата по висока от месечната и осигурено безплатно защитно облекло и лечение ако се разболеят!
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо сте изследвали само 39 човека, бе мустакат ***? Подигравате ли се с хората?
3
19
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Купувайте си консерви -преди да са свършили- Не вярвайте на Лъжците!!! БУНКЕРОВАЙТЕ ХРАНА ПИЕНЕ ЗА 2 МЕСЕЦА И СЕ ЗАКЛЮЧВАЙТЕ ))
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом изпълзя,значи има.Смешници!!!!!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да