Вирусолог: България може да произвежда лек срещу COVID-19

Определен препарат показа резултати при лечение на вируса
20 мар 2020 11:27, Петя Славова
44
Вирусолог: България може да произвежда лек срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

От години препаратът хлороквин (хлороквин фосфат) го няма на българския пазар. Оказа се, че той дава много добри резултати при лечението на заразени с COVID-19.

Според вирусологът проф. Радка Аргирова, производството на този препарат може много бързо да се възобнови. С него и авагин (другото лекарство, за което има положителни доказателства, че повлиява на коронавируса). Трябва да се опита с прилагането им възможно най-бързо след прием в болницата, смята експертът.

Още по темата

"Имаме данни, според които от 4 до 6 дни след постъпване в болница се намалява количеството на вируса, затова освен установяването на наличието му, при прием в болница трябва да се измери неговото количество, да се приложи лечение и след няколко дни пак да се измери количеството, за да се види дали има ефект", коментира пред Нова тв проф. Аргирова.

По думите й, темпът на развитие на вируса у нас е очакван, а пикът ще разберем на следващия ден, когато броят на заболелите започне да спада.

"Наблюдавам, че с ескалиране на епидемията се появява паника и страх. Искам да напомня на колегите си, че паниката е втори вирус. Тя действа ужасно, защото води до нереално представяне на ситуация.а Обосновано е, само ако няма ръкавици и маска или очила, когато се взима проба или се прави манипулация на болни от новия коронавирус", коментира проф. Аргирова и проблема с напускащите лекари от столичната белодробна болница.

"Това е нещо като китайски грип и като всеки друг си има своите усложнения, дори при млади хора може да доведе до усложнено протичане, но не бива колегите да се притесняват", каза още тя. Според нея и при епидемията от СПИН е имало притеснение в колегите й, но до такава паника не се е стигало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
jojo преди 4 години
Дано да започнем производство на хлороквин (Резохин). Сега е спешно необходим ,но години наред хората с лупус и ревматоиден артрит бяха лишени от лечение с този препарат .Набавяха си го кой както може...от Турция или Румъния.
32
3
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
А стига,цял свят не може да произведе къде-къде с по-голями финанси и опитни специалиси, а наш бай ни *** ще произведе ,но му трябвяТ пари ... .)
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ужас, само като гледам снимката на докторската чантичка ми става ясно, на какво ниво ни е медицината, но надеждата крепи човека и много се надявам все пак да има нещо вярно в тази информация
30
8
 
2
 
! Отговори
НАЙ-СЕРИОЗНОТО преди 4 години
ЛЕКАРСТВО срещу короната е БАНКЯНСКИЯ КОМПИР, най-бързо я бори...Сутрин компир за закуска, вечер - компир за вечеря.И цяла Европа сега нази гледа ...
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг може да произвежда само каквото разрешат западните господари. Защо не произведоха за прасетата с сега ядем скъпо и безвкусно?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хинина е по силен от хлорохина"Хининовите препарати остават лечението на избор за тежка тропическа малария, причинена от щамове, устойчиви на хлорохин, пириметамин / сулфадоксин, мефлоквин или многорезистентни щамове на Plasmodium falciparum"
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 28!Да.1
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Ми хората тай с сучат бе - питат въпроси, отговарят, четат, грешат, пак питат... То само в България ти е забранено, да си отвориш устата, даже и да питаш, освен ако не си специалист, иначе всеки кьораво инскато ще ти вика къф си *** ... Кат тебе!
25
5
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
А боку обикаляше шивашките цехпета.
24
1
 
22
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 4 години
Софарма , Актавис и ХюВе фарма отдавна произвеждат тези лекарства, но само за износ. У нас са забранени, но глупавите Сингапур, Хонг Конг, Сащ и Западна Европа ги използват
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производството е лесна работа. Стига да знаеш какво да произведеш. А лиценз за производство на евентуална ваксина ще е сигурно 100тици милиони, ако въобще получиш такъв
22
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Точно в 12:00ч по БНТ-1, Бойчо-вирусолога нареди да произвеждаме лекарства на хининова основа и ще победим заразата:))Евала Пожарникар, евала Тиква!
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора не знам .. ще го гърмя тоя ... Ти сега няма никой в нашия регион и една ли ще се чуе. Па по-добре 7-8 години в панделъ, отколкото мъртъв с мъртво семейство, ней-ли тъй?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19И какви пречи, хората да има дискусия за това?Като Ен ти харесва - пардосвй са от тука и немаш ядове.
19
1
 
0
 
! Отговори
хипотеза преди 4 години
Вируса атакувал с имунитет хора с имунитета придобит от предходни инфекции. Играе комбина. Абсурд или ....
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Аз "нямам" болен, но има човек, който заплашва. Като им каже, и ме свържат с мед тото МВР, онези ми казват, че не се занимават ...
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1Моля ви, бе се шегувайте!Местната полиция я е страх, да прави каквото и да е! Онзи ден гонели някакъв крадец, но се разкихал и го оставили!!Помогнете на ваш съгражданин! Българи ли сте или лукови глави! Дайте информация
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма лекарства срещу вируси,но този коронавирус е модифициран,това не е естествен вирус,а лабораторно изобретение,затова е трудно да се намери лекарство.
15
6
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
не ме разсмивайте по обяд, че няма да мога да хапна... в руините, които така умишлено създадохте вирее само корупцията... накратко казано ограбването на народа!!!
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега стрелят насляпо - това лекарство помага, онова помага, но всъщност няма нито едно лекарство, което да лекува какъвто и да е вирус. Просто някои хора са по-силни и се подобряват по-бързо, но дали е от лекарството, това никой не може да каже.