АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година

Валентин Николов категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия
28 юли 2020 14:30, Красимир Ангелов
90
АЕЦ "Белене" може да започне работа най-рано през 2032 година
Снимка: Областна администрация - Плевен

При най-добрия прогнозен вариант бъдещата АЕЦ "Белене" може да започне работа през 2032 година.

"Това може да се случи, когато в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано”, обяви председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, който бе в Плевен за информационна среща с медиите на тема "Как ще се промени Северна България с АЕЦ "Белене".

Още по темата
Домакин на срещата бе областният управител на област Плевен Мирослав Петров с участието на кмета на град Белене Милен Дулев, съобщават от пресцентъра на областната управа.

Валентин Николов бе категоричен, че бъдещето на енергетиката е в ядрена енергия, възобновяеми източници и газови централи, които да ги балансират.

"Обективно погледнато, подпише ли се обвързващият договор, рискът за това да не бъде изпълнен един ядрен проект пада изключително много”, каза председателят на енергийната комисия. Той очерта  предстоящите етапи за реализация на проекта АЕЦ „Белене” така - ако до края на годината участниците се запознаят с документацията, има 4 месеца за получаване на обвързващите оферти.

Следва преговорен процес, който ще завърши с подписване на обвързващ договор във връзка със структурирането и строителството на обекта. Инвеститорът трябва да обяви какво ще промени от съществуващия проект, но това няма да повлияе върху общото лиценизиране, което касае технологията воден реактор. С нотификация новият собственик трябва да уведоми ЕК по договора за Евроатом. Така в обозримо бъдеще до 2023 година може да започне строителството на АЕЦ "Белене", каза Валентин Николов.

Според него близо 50 000 души ще бъдат ангажираните с проекта работни места в различни сектори.

"Още със стартиране на строителството на Първи енергоблок пряко на площадката на АЕЦ "Белене" ще бъдат заети над 1 000 инженери и между 3 500 и 5 000 работници", подчерта областният управител на област Плевен Мирослав Петров. В изказването си той обърна внимание на преките ползи от изграждането на АЕЦ "Белене" в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието.

Петров прогнозира, че АЕЦ "Белене" ще засили интереса към атомната индустрия във висшите учебни заведения в цялата страна като посочи, че тази положителна тенденция пряко ще се отрази върху три големи ВУЗ-а, от които се очаква да осигуряват кадри за проекта АЕЦ "Белене" – ТУ-София, СУ "Свети Климент Охридски" и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Нов, по-добър стандарт на живот, подем в регионалната заетост, по-добри доходи, насърчаване на предприемаческите инициативи, положителна тенденция в демографските показатели – това са само част от очакваните промени, които ще донесе изграждането на АЕЦ Белене за Белене и региона по думите на кмета на крайдунавския град Милен Дулев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
2
 
! Отговори
Цена на тока преди 3 години
Ако си разгледате сметките за ток ще видите ,че не самият ток е скъп ,а електроразпределителната мрежа тоест токът да достигне до вас това е 2/3 от сметката за ток. Това е в Б-я, това е в Германия и навсякъде в Европа.Така че дали ще бъде построена(в което се съмнявам) или не крайната цена е скъпа заради електропроводите ,а не заради себестойността на тока.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък най - късно след 100 г.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам всеки политик който заговори за АЕЦ Белене да бъде наказвам да мие една година нужниците в сливенския затвор
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40 До 39 - Това, което не знаеш е, че в Германия, благодарение на ветрогенераторите и соларните ценрали, цената на 1 киловатчс стигна 50 евроцента. Което е голямо натоварване за немския потребител и немските домакинства
44
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 38/41Никой няма да застрои аец, ако държавата не даде гаранции за изкупуване на тока и др. Който вярва в обратното е ***.ПП. На острова два проекта в напреднал стадий се провалиха заради недостатъчни държавни гаранции.
43
2
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Никакво Белене! То ще бъде концлагер за Политбюро на ГЕРБ!!!
42
0
 
2
 
! Отговори
Колко ще струва? преди 3 години
До До 38: Точно обратното! Държавно участие означава, че държавата ще получи нещо срещу това, за което вече е платила два милиарда - за площадката и реакторите. Ако не се намери инвеститор да строи, тези вече изхарчени пари си остават чиста загуба.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЕЦ Белене ще струва 10-12 млрд евро. През първите 30 години ще произведе над 500 млрд кикловатчаса. Това означава че един киловат ще струва 4-5 стотинки. Я, да видим колко струва един киловат от американските ТЕЦове - 14 стотинки! А от ветрогенераторите - 17 ст, а от соларните централи - 24 ст. Е, къде е Киро на кирия?
40
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 40И за кое за субсидиите не е прав 39?Или викаш, "троловете на опорките сме си функционално неграмотни"?
39
3
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Държавно участие означава, че ако се провали проекта, данъкоплатецът ще плаща. Къде сте защитниците на българските финанси. Два милиарда за самолети ви бяха много, за руски проекти с неясан край и двойно не ви се свиди. Що ли?
38
5
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
В Германия през зимата възобновяемите източници произведоха половината от потребаваната електроенергия. И това е постигнато за последните десетина години. Сигурно германците са ***, а ние сме умните? А каква индустрия и печалба стои зад производството на вятърни турбини и пр. техника като допълнение към екологията също не е за пренебрегване. Пък вие си повтаряйте руските опорки, на една от най-изостаналите технологически страни. И после не се чудете що сме се по последните места.
37
0
 
10
 
! Отговори
ответен удар преди 3 години
Ако спрете да субсидирате ветро - и фотоволтаици - ще видим съвсем различна сметка!!! Но нали са собственост на """правилните""" хора..........
36
2
 
2
 
! Отговори
Цена за инвеститора преди 3 години
АЕЦ Белене ще бъде частна с държавно участие. Оттук нататък, ако се строи Белене, разходите са за сметка на инвеститора. Ако примерно строителството струва 10 милиарда, а ние влагаме от тях 2 милиарда (площадка и реактори) ще имаме 20% дялово участие. Рискът е за инвеститора. Ако заработи централата, както си му е реда, правителството (което и да е) ще сложи в управителния съвет някой далавераджия, като този на снимката, за да получава заплата без да върши нищо. А държавата ще получи останалото.
35
5
 
3
 
! Отговори
НИЩО ПОДОБНО: преди 3 години
АЕЦ-Белене , изобщо няма да се строи с руски реактори , защото са ръждясали , и вече са стари и негодни за употреба в радиоактивна среда!Инвеститора ---сам ще си достави реактори ...щом ще строи АЕЦ-а!НИКОЙ НЯМА ДА РИСКУВА ДА СТРОИ АЕЦ---СЪС СТАРИ РУСКИ РЕАКТОРИ ЗА СКРАП!ОПАСНО Е ---КАКТО ЗА НАС ...ТАКА И ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА!АМА *** Е *** И ...НЕ ПРОУМЯВА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29 кирил Много държави около нас строят в момента атомни електроцентрали - Унгария, Словакия, Чехия, Беларус, Финландия, Турция. Така че ще се набута на баба ти хвърчилото. Въглищните електроцентрали ще плащат глоби за производство на въглеродни емисии, това да ти говори нещо?
33
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 32Комунетата построиха козлодуй, който и тогаз и сега произвежда най-евтиния ток у нас, вероятно и в европа.Други *** коментари да имаш?
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според цифрите на заетите се вижда, че пак се прави някакъв регионален социализъм.1 000 инженери !!!...а хидроинженера Доган ще назначат ли или ще го замести месния специалист по пикаeне във фонтан Румен Петков, защото то май няма други "инженири" из плевенска област !?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2030 колко ли народ ще е останал тук и колко от него ще може да плаща тока от аеца? Цената на Козлодуй се е изплатила през годините, а складирането на отпадъците и охраната ще бъде за наша сметка, няма да се връщат като сега. Затварянето на въглищни централи може би оправдало подобно строителство, но в България ще излезе поне двойно по-скъпо
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Колко ще струва?по последни сметки без кръчмаря се спрягаха 28 млрд. лв., но всички знаем, че под 40 няма да излезе до пуска-все пак в енергетиката са само кому нета от 1945г. насам. След което тока за двустаен ще е 150 лв./месец. Или понеже това ще предизвика революция пред която днешните "протести" ще изглеждат като седянка от двама, то накрая 50% от сметката за ток ще се плаща от бюджета, които ще изтънява все повече и тн.
29
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До kirilДнес не може да има аец изцяло на пазарен принцип... а и не искаш.