Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас

Това е важен макроикономически показател, коментира експерт
Обновена: 27 сеп 2020 12:21 | 27 сеп 2020 11:30, Петя Славова
136
Българите в чужбина превеждат с над 2 млрд. евро по-малко у нас
Снимка: БГНЕС


С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

"Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България", посочи пред Нова тв Лъчезар Богданов.

Още по темата

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

"Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери – това ще сериозен удар върху дохода", посочи Лъчезар Богданов.

"Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки – на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално", заяви експертът.

Според него, ако туризмът в Европа остане в криза и се запази спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. "Ще има по-малка потребност от работна ръка, особено от по-бедни страни като България", добави Лъчезар Богданов.  

Той прогнозира, че коронакризата ще се превърне в катализатор на сериозни реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Население 6 951 482 души . 2 400 000 в чужбина , 1 465 000 пенсионери , 1 314 000 възраст 0-19 години . И какво остава 1 721 000 души , които са в работоспособна възраст и работят в страната(или пък не).Абстрахираме се от факта , че на "властите" не им липсват тези 2.4 милиона души , а тези 2 000 000 000 евро , който на годишна база внасят в България.(833евра годишно на калпак или 69 евра на месец ).Въпроса с повишена трудност е политическа,демографска или икономическа криза(катастрофа) е това?
63
3
 
4
 
! Отговори
> преди 3 години
До е ти ме убиПонеже аз живея "на Запад", би ли ми казал на сравнителна база кои неща ти се виждат с най-големи недостатъци в БГ, но само такива, които теб те засягат в ежедневието (т.е. без общи приказки за корупция и т.н.). Интересува ме реално сравнение.
62
1
 
16
 
! Отговори
Реван преди 3 години
Голяма част от неквалифицирания персонал се върна в България заради ситуацията с вируса, защото работят в сивата икономика, а тя пострада първа и не предлага социална защита, нито сигурност. Висококвалифицираните (малцинство) си стоят на запад, защото имат условия, работа, спестявания и сигурност.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До е ти ме убиИма хора които не мислят с главата си, затова им се струва хубав живота в БГ-то, може и да имат някой партиец или милиционер зад гърба си, знаеш ли :))) То и аз съм патриот но на черното не мога да кажа бяло :) Да решиш да си емигрант е много тежко решение, да не си мислят тролчетата че е лесно, но научиш ли език, научаваш че има цивилизация :) Разбира се подкрепям тези които остават в БГ-то, но само с добри пожелания не стават работите.
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги ми е било чудно защо дават само сумата на преводите от чужбина към България, а не дават и преводите в обратната посока, от България към чужбина. При всички хора с роднини в чужбина, които познавам, преводите са само от България към чужбина. Превели били 266 милиона евро към България, а в обратната посока колко са?
59
5
 
8
 
! Отговори
е ти ме уби преди 3 години
До Елементарно Уотсънако на този живот в България ...дори и само за софия да говорим му викаш НОРМАЛЕН ЖИВОТ значи ти има нещо !! явноникога не си живял на запад или поне да си ходил на екскурзия . кое е точно нормалното в България -заплати,здравеопазване,пътища,услуги от администрацията, образование...ами то има още населени места които са на режим поради липсата на вода но твоят кумир тегли заеми ииии те някъде си потъват
58
1
 
19
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Естествено, че намаляват и в даден момент ще спрат. Просто вече няма на кого да изпращат: бабите и дядовците умират, а децата отиват при родителите си в чужбина.
57
1
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
За Бойко е по-лесно да прати българите в чужбината и те да му оправят стандарта на живот отколкото да им създава работни места тук. За това няма да има оставка в очакване пак да заминат....
56
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те бяха най-големия инвеститор в България, без да искат нищо от държавата в замяна, за разлика от всички останали чужди инвеститори. Направиха всичко възможно да ги отритнат и прогонят, непрекъснато се говореше с презрение за българите, които работят в чужбина. Отчуждаването настъпва естествено. Тези хора, ще се установят там, децата им ще учат и ще говорят зле български или въобще няма да говорят, ще си вземат жилища, полека ще прекъснат връзките с роднините в България. Скоро няма да са българи
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Екстра. Тъпата Тиква няма да има с какво да плаща на милиционерите. Оставка, съд, затвор!
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Всяко човешко същество търси по добър стандарт, след като няма връзки тук, нормално е да си търси късмета другаде, какъв е проблема ? :))) Пропуснах да спомена, че от познатите ми никой не се е върнал, може и да се връщат, но по мои наблюдения като поседят малко тук и отпрашват с пълна газ :)))
53
16
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 години
Българите от чужбина са се завърнали в България заради Ковид 19 и за това преводите от чужбина са по малко!80 дни вече тия"българи" скучаят-блуждаейки по площади и булеварди викайки ОСТАВКа/хора без работа/и пречат на останалите българи да живеят нормално и да ходят на работа за да изхранват семействата си!!!
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато не създавате добри условия в България на работа и живот,хората бягат,пращат на родителите си,докато са живи или не ги изтеглят при себе си и потока от средства спира, населението в България също намалява и така се топи насе;лението на България и приходите.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 48/49Явно не си прочел статията, защото ако беше, щеше да разбереш, че това което говориш е точно обратното на това, което пише в нея.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 41Точно социалките могат да ходаят на зъболекар без пари. Тия, която се редят на "опашки" за зъболекари, просто искат суперкачествена услуга или просто си ползват зъболекарите, които са ги работили цял живот. Нищо необичайно.
49
11
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Толкова безплатно си лекуван в чужбина, че като дойде лятото, първо се редите тук по опашките пред зъболекари, после пред лекарите. Понеже там никой не ви бръсне за ... Ама нали сте емигранти. Как ще кажете, че сте на социалки
48
14
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Баш, ама не.Едно 80% от заминалите да мият чинии зарязаха родителите си да се оправят сами. Не ги взимат при себе си в чужбина, за да живеят добре. Я им пратят някое евро, я не им се обадят шест месеца. Тъй че, хайде да си говорим истината. Цял живот драпат да се спасят самите тях и зарязват всичко българско и родно. Такъв им е манталитета. Нямат корен. Нямат дом. Нямат нищо. Новите европейски чистачи
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛогичноНяма такова нещо, всичките които работят в Чужбина са си там, не са се върнали :)))
46
2
 
12
 
! Отговори
Логично преди 3 години
Родителите на емигрантите си заминават един по един и вече няма на кого да изпращат пари. В един момент свежите пари от чужбина ще секнат и у к00чината ще се наложи да връзват бюджета само с европодаяния.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Никой !!! Проклето племе сме и това е, има още много път да извървим за да станем цивилизовани, но с това темпо на намаляване на населението, не съм много сигурен че ще станем такива :) Има едно обезверение в нас, което разбира се не е случайно, тези 30 години "преход" тотално ни промениха психиката :))