Закриват 28 институции за хора с психични разстройства

Причината са нередности, установени при проверки
4 дек 2020 16:02, Ния Христова
46
Закриват 28 институции за хора с психични разстройства
Снимка: Pixabay

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година. Проверки, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП), с участие и на териториални прокуратури, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за качеството на социалните услуги, извършиха проверки, които установиха нередности, съобщават от Прокуратурата, цитирани от Нова ТВ.

След подаден сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), до МТСП от м. август 2020г., през септември ВАП сезира Агенцията за качеството на социалните услуги за извършването на проверки.

В сигнала на КПИ се посочва още, че в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Куделин, както и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил са установени редица нередности. Част от тях са свързани с данни от сигнала за: насилие от страна на персонала върху потребителите; насилие между потребителите; обособени изолаторни помещения, в които са затваряни потребители насилствено; лоша хигиена и миризма на урина; прилагане на лекарствени средства без да има лекарско предписание за тях.

В периода от 26.10.2020 г. – 20.11.2020г. по разпореждане на ВАП, с ангажименти и на териториални прокуратури, са извършени съвместни проверки от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за качеството на социалните услуги в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната. От получената във ВАП до момента информация става ясно, че заради констатациите по време на проверките, от Министерството на труда и социалната политика ще бъдат изготвени Планове за действие за закриване на домовете в с.Куделин и в с.Говежда.

Посочва се още, че МТСП ще изготви и втори План за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, които са финансирани със средства от държавния бюджет (общо 28 институции).

Очаква се до края на месец декември 2020 г. във ВАП да се получат и обобщените заключителни доклади.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никъде не пише с какво ще ги заменят тия институции. От всичко прочетено, ми мирише, че държавата пак не си е свършила работата.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МАЙКИ КОИТО РАЦДАТ ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ВРЪЗВАТ ТРЪБИТЕ
44
0
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Те ако се напънат от Европа ще намерят и още институции за закриване!!!
43
0
 
2
 
! Отговори
Доктора преди 1 месец
В България ,ченгетата изкараха "психично болни" всички българи,които нямаха пари да плащат за правни консултации.
Така,че вината за огромната група хора с ментални проблеми е на МВР.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То тази работа не е от сега, да се знае, а като ги закриете, къде ще отидат психично болните или ще ги пуснете, просто да се слеят с талпата ?
41
0
 
1
 
! Отговори
НОВА АГЕНЦИЙКА преди 1 месец
В СОФЕТО, ОТКРИТА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ ОТ БОЙЧЕТО

ЕДНО ОТ НАЙ-ЛЮБИМИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА БОЙЧЕ Е ПОСТОЯННО ДА ОТКРИВА
НОВИ И НОВИ АГЕНЦИИ В СОФЕТО

КЪДЕТО ДА НАСТАНЯВА НА ТОПЛИ ЧИНОВНИЧЕСКИ СЛУЖБИЦИ
ЛЮБОВНИЦИТЕ СИ И ЛЮБОВНИЦИТЕ НА ДРУГИТЕ ГРЕБАДЖИИ

ТАКАВА Е И "АГЕНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВОТО НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ"
ДАЙТЕ ДА ВИДИМ И В НАЙ-СОЦИАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ИМА ЛИ ТАКАВА АГЕНЦИЯ
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
полуделите ще са двойно повече догодина
39
0
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 месец
Супер. А хората какво ги правят?

Евтаназират ли ги?
38
1
 
5
 
! Отговори
Ян преди 1 месец
Браво дано скоро закрият и тази пародия на държава и да ни разселят без значение къде!!
И във Африка ще ни е по добре!!!
37
0
 
9
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 месец
Най-известната институция за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост се нарича "Народно събрание". Някой против?
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закриват 28 институции за хора с психични разстройства. Няма хора с психични разтройства , няма проблеми. За пореден път тъй наречената държава бяга от проблемите. вместо да крадете се погрижете за болните. Никой не е застрахован от тези заболявания. И не забравяйте господа "богопомазани" че и над вас има власт. БОГ.
35
0
 
6
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 1 месец
Споко, вече всичките са в мойта партия.
34
3
 
0
 
! Отговори
Здрасти преди 1 месец
А, може би някой трябва да са вързани, за да не стане лошо.


А може би трябва да научим български език. Ей така поне, от кумова срама.
33
0
 
5
 
! Отговори
Асан Карагъзъ преди 1 месец
И сега като се юрнат към политиката, горко ни...
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи чата в днйес.беге ше се напълни с още повече БСП тролове.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управляващите вече близо шест десетилетия развъждат едни, които свикнаха с мисълта, че могат да живеят на гърба ни като пара.зи.ти върху гостоприемник.
Грабежите от соц.домове, училища и детски заведения са само една от формите на този тип съществуване. Не е ли крайно време с твърда ръка да ги отбием от вимето на държавата?
Някой дава ли си сметка какъв брой проблемни клетници ще плъпнат безконтролно сред нас? Само защото едни други бяха приучени на грабеж и на безнаказано безчинстване.
30
0
 
7
 
! Отговори
:((( преди 1 месец
Отпреди 1990 г. същият контингент постепенно зае местата на низов персонал и в детските ясли и градини, и в училищата. Това наложи закачалките за връхните дрехи на учениците да са вече в класните стаи, а не в коридорите, както беше до 60-те години на 20-и в. Онези си тръгваха с пълни чанти с провизии отнети от храната на децата. Грабежите от соц.домове също бяха ежедневие.
Затова е редно управляващите да обмислят това, което нееднократно коментираме - внос на низов персонал от Китай и Виетнам.
29
0
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 1 месец
Властта се уплаши!
28
0
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
На стадиона.
27
0
 
16
 
! Отговори
:((( преди 1 месец
А не е ли по-разумно да бъде сменен персоналът?
За всекиго е ясно, че в момента повечето лица от персонала на такива здравни заведения произхождат от едни определени махали. За повечето лица от този персонал, не само домовете за умствено изостанали, но и старческите домове, и сиропиталищата за подрастващи, са места, откъдето освен заплата работещите там санитари, чистачки, общи работници и др. подобни могат безнаказано да си набавят каквото им трябва.
Тази традиция е отпреди 1990 г. - грабеха и