Д-р Кацаров: Мерките само ще забавят вируса

Близо сме до колективния имунитет, но чрез преболедуване
19 мар 2021 10:13, Петя Славова
39

Увеличава се броят на заразените с Ковид-19 у нас. От понеделник в страната влиза 10-дневен локдаун. На този фон ЕМА установи безопасността на ваксината на AstraZeneca и масовата имунизация продължава.

"Налагането на мерките закъсня. Трябваше да бъдат приложени по-рано. Можеше да се спестят много хоспитализации и смъртни случаи", заяви председателят на УС на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров в ефира на "България сутрин".

По думите му разпространението на вируса не е спирало, а просто е било с различна интензивност в различните периоди. Смисълът на такъв тип мерки, според него, е само да се забави разпространението, докато се приложи ваксинацията.

Още по темата

"Липсата на ваксини означава, че тези мерки ще продължат дълго време.  Аз преболедувах и затова не съм се ваксинирал", заяви д-р Кацаров.

Той смята, че спирането на AstraZeneca е било политически акт.

"Това не се направи на законови основания и медицински факти. ЕМА и преди са правили същите изследвания за ефективността и страничните ефекти и нямаше доказателства за вредата ѝ", каза председателят на УС на ЦЗПЗ пред Bulgaria ON AIR.

Кацаров смята още, че високата смъртност у нас е резултат от състоянието на здравната система и лошо управление на кризата.

"Трябва да се започне ваксинирането от най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с хронични заболявания - те са над 2 млн. души. Ако тези хора бъдат ваксинирани, могат да се премахнат всички мерки. По-младите го карат леко и няма проблем дори да се разболеят", добави той.

Експертът допълни, че броят на заразените нараства, въпреки задължителното носене на маски, и изрази съмнения относно ефективността на тази мярка.

"По наши изчисления поне 3 млн. души са се срещали с вируса. Ние сме близо до колективния имунитет, но не чрез имунизация, а чрез преболедуване. Изчисляваме това според броя на починалите", каза още д-р Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да го бавим? Трябва да го забързаме да свършва. Или идеята е няква друга?
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32"По-младите го карали леко .... и имат дългосрочни поражения от вируса"психически поражения. Младите вече са толкова асоциални че е плашещо какво поколение ще изнезне от тях?Маски, дистанция и комуникация само по интернет. Ниакъв личен контакт с хора. Да така е пораженията са дългосрочни.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този май си говори по принцип, без да знае каквото и да е повече за вируса, отколкото знаеме и останалите. Съпътстващите заболявания как се отразяват? Някой направил ли е изследване какъв е процентът на хората примерно с диабет и сред всички в България на 70 години и колко от починалите, които са на 70 години са с диабет? Защо ли си мисля, че хората със съпътстващи заболявания сред починалите са по-малко, отколкото сред всички хора на тяхната възраст в България.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-младите го карали леко .... и имат дългосрочни поражения от вируса.
26
3
 
5
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
че го карах вече няколко пъти този вирус. С всеки път става все по-леко и по-леко.
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия пропаганди за ваксиниране от грип.Трябва план за годишни прегледи и мерки за подобряване на имунната система и профилактика. Ясен план за лечение в къщи .Никакви маски и локдауни.Стига с търговска пропаганда за пълнене на шкафчета.
24
4
 
4
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 години
Илюминатите дебнат навсякъде :)) тва наистина ли си вервате на глупостите или преповтаряте нечия партийна теза в стил късен фашизъм / комунизъм с тия конспиративни вицове? То всеки, че ви вземе на подбив има някаква граница на нелепост все пак.
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да има полза от мерките ако повечето българи се смятат за тарикати и не ги спазват. В държавите където се спазват желязно няма епидемия. Вирус + демокрация и епидемията е гарантирана.
22
2
 
2
 
! Отговори
Ето и тоя преди 3 години
ако се приложели по-рано мерките - че те сега се налагат два пъти по-рано, защото случаите които се засичат не са само от ПСР, като миналия път. Сега се налагат по скоро заради изборите, за да има по-малко заболели и карантинирани. А за ваксините по време на епидемия да си отвори учебниците.... Не че не може да го сложиш на възрастен и болен, обаче само с мерене на температура не става да установиш в какво състояние е... трябва изследване и после наблюдение. Иначе компроментираме ваксините.
21
2
 
26
 
! Отговори
Не съм антиваксър преди 3 години
Разбирам, да се ваксинирам 1-2 пъти в живота си против някое сериозно заболяване (едра шарка например ). Но да се бода по два пъти в годината.... Идва ми малко в повече....И все повече намирисва този "юруш" за ваксиниране.
20
4
 
6
 
! Отговори
До "Съвет" преди 3 години
Трябвало е навремето да го заврат на баща ти, за да му хареса и не му идва на акъла да те прави!
19
3
 
25
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
Ваксините не са създадени, за да ви спасят от пандемия! Пландемията е създадена, за да ви ваксинират!
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от белопрестилковци, дето искат да станат медийни звезди...
17
1
 
4
 
! Отговори
Ди преди 3 години
Супер, мечтаят да стана единица в сметките на д-р Кацаров и да приближа стадото към имунитета. Това, че в България смъртността е много по-висока от средната в Европа, е само подробност. Е, може да се наложи и съпруга ми да помага за да поправи грешката в изчислението. Важното е купона да върви и Батето да печели!
16
15
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Докторе ( казвам ти докторе, защото не ти знам името....) , що не си завреш лигавия език в "тъмното си място " и си ближи там ! Да, покажи си и червената партийна книжка , не я крий !
15
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които не се ваксинират НЯМАТ ПРАВО да дават мнения по простата причина, че някой не ги кара да го правят...Да си правят всеки път тестове, където им искат и така до откат.
14
2
 
10
 
! Отговори
Айде и тоя преди 3 години
лобист на НОИ. Най-напред възрастните и хронично болните.Да се вакса той, че гледам не е от най-младите.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Какъв е смисълт да се тестваш като другите около теб са се тествали и са имали положителен тест то щом си имал симптоми то значи и ти си бил положителен.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А целта на ел. регистър е Пунта мара.Записваш се, а като ти дойде реда след седмица- ваксини няма. А зенека има. Записал си се за Файзер- в регистъра си за астра.Мижи кьорчо да те е*ва.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледат се в момента броят на починалите и броят на заетите места в интензивните отделения, защото в момента на всички е ясно че хората масово не искат да се тестват просто се крият но и да искат не е възможно вируса се е разпространил дифузно и няма как да се проследят контактните лица.