Българка от Шипка: Може и да лазя, но ще поднеса своята почит към героите!

България отбелязва 144 години от Шипченската епопея
21 авг 2021 22:00, Красимир Ангелов
60

България отбелязва 144 години от Шипченската епопея. Стотици българи изкачиха стъпалата към върха, за да отдадат почит на героите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. "Днешният ден е символ на обединение", посочи държавния глава Румен Радев.

"Шипка е символ на онази битка, която се води в сърцето. Битката между страха и смелостта, между егоизма и родолюбието, в което се решава личното и националното бъдеще. Всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ", заяви президентът Радев.

Още по темата
Така както преди 144 години, върхът е бил изпълнен с жертвоготовни българи, така и днес стотици се изкачиха на Шипка, за да склонят глава пред героите. С борбеността на прадедите ни с несломим дух на чутовния връх е и Елена.

"На мен никога не ми е трудно да поднеса своята почит към България, може и да лазя, но ще го направя", категорична е Елена Анастасова.

Животът ѝ не е лек, но духът и сърцето ѝ така както на опълченците е по-силен от всичко.

"Това е един знак на признателност, минимален, който всеки е длъжен да поднесе на хората, дали живота си за нашата свобода", убедена е жената.

А урокът по родолюбие се предава най-добре на място и когато се изживее със сърцето не къде да е, а там на непревземаемия връх Шипка.

"Ако го нямаше този празник, нямаше да я има свободата", казва развълнуваната баба Недка.

"Чувството на този ден е просто неописуемо, невероятно. Тези хора са направили такъв подвиг е, че не може да не ги уважим", добавя разчувстван мъж.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Въпросните украинци са продукт на Полша,Австро-Унгария и Германия.А еврейският цоциализъм им навири фалшивите носове до небето.
41
10
 
11
 
! Отговори
А Х преди 2 години
И както винаги се появяват кухоглавите русофили,и започват яко да *** ла..на върху всяка новина.Само да припомня на маумуниподибните уж българи,че на Шипка са се сражавали предимно украинци,които далеч не са руснаци.И след като толкова сте признателни на Русия,те защо не са признателни на волжките българи?Знаете ли,че ако те не бяха спрели ония мрякобесен тип,сега руснаците щеше да са роби на дръпнатите.Не,не знаете,защото сте заблудени стадо с овце,а вълците това чакат.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Осман паша предава сабята си на руския генерал,му казва с горчивина:"Вие не знаете за какви хора се биете!"Руснака само се усмихнал!Той много добре знаел защо са там!
39
5
 
11
 
! Отговори
и те така преди 2 години
изказването на тая тетка отблъсква !
38
8
 
8
 
! Отговори
Румен Радев преди 2 години
До Бойко Борисов....... А в моето сърце Русия винаги ще бъде на първо място, въпреки, че сега се правя, че обичам Америка.
37
4
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
Най-големият Исторически парк до Варна поздравява тази горда жена! Всички американофили и русофили в Белене!
36
2
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 години
До До 43 пишмянбългарин...... В отбраната на Шипченския проход участват 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, в които служат украинци от Полтава; 4-та стрелкова бригада, съставена от етнически украинци от Херсонска област; 53-ти Волински, 54-ти Мински, 55-ти Подилски и 56-ти Житомирски полк на 14-та дивизия, състоящи се от селяни и граждани от Харкивска, Полтавска, Киевска и Херсонска област.
35
14
 
6
 
! Отговори
До 43 пишмянбългарин преди 2 години
Чичо Сам ти ли си ? Американците ли умряха на Шипка ? Американците ли избавиха Европа от хитлеризма ? Щом си против Русия значи си плътно зад американците които избиха индианците и им окрадоха земите , поробиха тъмнокожите само защото били тъмнокожи и се избиваха до оня ден за една чаша уйски ......също и за плътно зад Хитлер който просто... на пейзажа ! Това сте вие РУСОФОБИТЕ ! Хора без история , без уважение , самогъзници мислещи само какво им казват медиите ! Хора без мнение !
34
3
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До До 39........... Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР. Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
33
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До До 39...... От Съединението до днес Русия и русофилите сте най-големите врагове на България.
32
16
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
На всички българи майка е България , а Русия е брат !
31
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
От политиците единствено Мая Манолова долази до Шипка за да прости третият мандат от Радев.
30
6
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Само Буци и Сюлейман паша никога не са се качвали на Шипка !
29
5
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Фигуранте, коя е твоята родина майка, България или Русия?
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите честват епопеята на Шипка, та ако ще и да лазят. А в същото време седесарските животни вият в безплодна злоба.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на Шипка имаше ли представители на дпсДа.. Успокои ли се ?
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''България се напълни с талибани'', ........... защото *** от село, този същия дето с потури и калпак надува гайдата на Шипка, ... за 5 лева качва талибана на колата си и го кара до другата граница, защото патриотизма си е патриотизъм, ама гол патриотизъм къща не храни, затова вече и тука става джунгла.
25
1
 
10
 
! Отговори
Ивицата газа преди 2 години
България се напълни с талибани положението е кретично.положението излиза извън контрол.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е голям родолюбец, само на думи обаче ...
23
4
 
20
 
! Отговори
Foe преди 2 години
То пък един президент... Така хубаво говори, нищо не казва.