Ресторантьори във Велико Търново излязоха на протестно шествие

Причината - предложените нови противоепидемични мерки
Обновена: 2 сеп 2021 20:34 | 2 сеп 2021 18:08, Петя Славова
27

Заетите в ресторантьорския бранш излязоха на протестно шествие във Велико Търново. Причината за недоволството им са предложените нови противоепидемични мерки заради лавинообразното увеличение на случаите на COVID-19. Въпреки това, хората в бранша са категорични, че огромна част от заведенията са обречени на фалити. Те настояват да запазят бизнеса и персонала си.
Още по темата

От бранша настояват служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да си подаде оставката, а във Велико Търново почти всички заведения затвориха за няколко часа в знак на протест.

По време на протестното шествие бармани, сервитьори и съмишленици спираха пред всяко заведение и ръкопляскаха пред затворените врати.

Новите COVID мерки затвориха нощните заведения и ограничиха работното време на ресторантите до 22 часа. Ресторантьорите не останаха длъжни и веднага скочиха в своя защита.

"Ние искаме да ни оставят да работим. Не искаме обещания, не искаме срещи повече. Достатъчно ни лъгаха и финансовото, и икономическото и най-вече здравното. Докато не бъдем чути, във всеки един град на България всеки ден", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Ние сме хората, които ходим с маските вече година и 8 месеца, ние сме изринатите по муцуните, ние сме хората, на които са ни обринати ръцете, ние сме хората, които спазваме всички мерки и носим кръста на тази пандемия. Ние сме експерименталното зайче на всички хора, които гласуват някакви закони. Ние вече не вярваме на нищо. Вярваме на ясни, конкретни взети мерки", каза собственикът на заведения Димитър Манолов.

Хората в бранша са категорични, че огромна част от заведенията са обречени на фалити и ще оставят без препитания служителите си. Протестиращите са притеснени и от разделянето на клиентите на ваксинирани и неваксинирани.

"Днес искам да застана до моя шеф и да защитя правото ни на работа. Като млади хора искаме да останем тук, искаме да работим. Правото да идваш на заведение е свободно. Спазваме всички мерки и не сме спирали да ги спазваме. Искаме да работим, а не да разчитаме на държавата", категорична е една от работещите в бранша.

"Ние не сме вирус. Ние сме най-ощетеният бранш, най-пострадалите. Разделят ни и това за мен не е правилно", допълни друг протестиращ.

Фитнесите също ще работят на по-ниски обороти - могат да приемат клиенти само до 30% от капацитета на залите.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 години
Когато по времето на ГЕРб протестираха срещу мерките против епидемията,протестърите ревяха,че правителството не си вършело работата адекватно.Сега хората отново протестират т.е. и служебното правителство не си върши работата адекватно.Независимо,че сега работата е много по-малко,тъй като имаме три пъти повече ваксини от необходимито.А в началото нямаше достатъчно за никоя страна.
20
0
 
1
 
! Отговори
хахахахахаха преди 2 години
спечелиха! сега ще чакат още един час клиентите да си допият бирата. не вярвам някой в 22:00 да поръча първо, второ, трето и десерт. а вие? но пък ще плащат на сервитьори, музиканти и ПЕВИЦИ още час.
19
1
 
8
 
! Отговори
Ванина преди 2 години
А цяла лято като работеха с капацитет 120% - наблъскани една до друга маси и на цени като в Гърция за зле приготвена храна с изключително съмнителни продукти?След едно посещение на заведение в Търново два дни със стомашни проблеми.А парите за справяне с Ковид кризата въобще не стигнаха до служителите на заведенията.
18
1
 
1
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Кръга не е омагьосан,а неадекватен /мерките/!Пука ми за кръчмите,аз ракията си я пия на вилата!
17
6
 
13
 
! Отговори
!: преди 2 години
Другото е, че 90% от работниците в бранша не искат да се ваксинират. Искат да работят на 100%, без ваксина, без мерки, без маски.....еми колко мозък може да има един сервитьор?! И сега си го набиха на себе си и на собствениците. Алибегов си го каза - не е нормално да има пак строги мерки, след като има ваксини. И аз мисля, че не е, ама те огромна част от персонала им са антиваксъри. Честито за омагьосания кръг.
16
5
 
11
 
! Отговори
!: преди 2 години
Това, че ходели с маските е такава лъжа, че просто нямам думи.....По морето сервитьор с маска, както трябва да се носи, някой видял ли е?! До момента трябваше да работят на 50% от капацитета, това някой видял ли е? Имаше само оправдания - настинал съм, летния грип.....Не спазвахте леките мерки, но понеже сте ***, така и не се сетихте, че първо вас ще засегнат тежките!
15
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
32 години след 10 ноември, това ли е работническата класа на България?
14
0
 
4
 
! Отговори
6Ричи ли говоди боли преди 2 години
Ричи ли ги води болярите!?
13
0
 
2
 
! Отговори
Я преди 2 години
И служебен министър доктор Кацаров к'вооооо?
12
7
 
10
 
! Отговори
:) преди 2 години
Ориенталски ***. Ако имаше 60-70% ваксинирани в Тиквенистан, ресторантите щяха да работят както е в Европа. В Унгария махнаха всички мерки, но има 60% ваксинирани и няма увеличение на случаите. *** не спазва нищо, страх го е от ваксините и е *** като ЗЪГ, но иска чалга кочините да работят и да муа менте ракия и 10 дневни манджи.
11
7
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
До ЯмболияКАТО ПОЯДЕТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА В СТОЛОВАТА НА ЗАВОДА КАТО ЕДНО ВРЕМЕ ЩЕ ПОДКРЕПИТЕ ПРОТЕСТА НА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ ХАХАХА
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари ресторантьори, вие сте едно нищо в хранителната верига. Вие сте просто едни пиявици на клона. - една принадена стойност.
9
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям ги!
8
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми дай за по-лесно да ги хейтим докато се затрият. После като нашите продажници подхванат друг сектор, и тях ще хейтим. И така, докато не стигнат и до нас. Тогава другите ще ни хейтят и ние ще се затрием.
7
5
 
34
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
Полето и фабриките плачат за работна ръка. Без ресторанти можем.
6
10
 
1
 
! Отговори
do 4 преди 2 години
На същите на които се отчитат руснаци, севернокорейци и Хамериканци. Все конспирации са ви в главата.
5
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС-то им намалиха, бачкат от пролетта, надули цените яко и пак недоволни. Т'ва вече е наглост, честно ви казвам. Пари - НЯМА. Спасявайте се нанякъде. Чао.
4
3
 
7
 
! Отговори
Сокереса на преди 2 години
протеста ?!
3
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам нищо общо с бизнеса им, но ги родкрепям. Аман от *** неадекватни мерки за отчета! Време е да кажат властите в ЕС
2
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Носете маски, че ми писна да ви гледам беззъбите физиономии бре. В България, на всеки ъгъл банка, фризьорски салон и зъболекар. Обаче народът е масово без пари, рошав и без зъби. Кви ресторантьори са тия бе, това са прошляци дет гледат да закачат някой лев от държавата, без да работят. Ша ми иска той 3.50 лв. за една бира, дет струва 80 стотинки. За едни картофки пържени - 200 гр. - 3.80 лв. Че то килото струва 1,20 лв. бре... Аре затваряйте ги тия и да приключва цирка.