Защо уеб дизайнер и хлебар избраха военната служба?

Програмата е шестмесечна и ще се проведе в НВУ и факултета в Шумен
Обновена: 10 яну 2022 15:43 | 10 яну 2022 15:36, Ния Христова
114

Първите 94-ма мъже и жени, кандидати за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия, бяха приети днес в Националния военен университет във Велико Търново. 
 
Доброволците ще преминат шестмесечно обучение, което ще бъде разделено на три етапа до 30 юни.
 
31-годишната Златина Павлова е завършила "Графичен дизайн и визуални комуникации" и до момента е работила като уеб дизайнер. 
 
"Избрах тази професия, защото предлага доста добро бъдеще. Мечтая да продължа да се развивам в тази насока. Смятам, че съм достатъчно подготвена за физическите предизвикателства", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.
 
"По професия съм бил 15 години хлебар и 7 месеца шофьор на тежкотоварен автомобил. Обичам да спортувам. Смятам, че съм физически подготвен. Ако имам възможност, бих кандидатствал след тези 6 месеца за оставане в армията", каза Владимир Мочурски.
 
"В район Велико Търново ще премине подготовката за квалификация автоматчик. В район Шумен ще премине подготовката на резервистите за придобиване квалификация номера разчет. Третият етап ще завърши на 30 юни, през който ние планираме колективна подготовка до ниво взвод", посочи началникът на Центъра "Професионално и продължаващо обучение" в НВУ Стефан Маринов.
 
След успешно завършване на обучението резервистите ще получат удостоверения. 
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Ох как ви обичам такива разбирковци :)
35
1
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Не знам какво си но звучиш като ***. Дори хората от бранша в който твърдиш че си се изказват доста по-инелигентно и не афишират с финанси. Явно доста си впечатлен когато успееш да си позволиш нещо повече от ляп с лютеница :D
34
5
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
трябва да направят службата в армията задължителна. Тогава ще се пиша доброволец без заплащане да гледам сеира на депилираните мамини синчета как ще реват за правата си :)
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момичето е станало резервист не защото е мотивирана, а защото вярва, че има далавера. Ако говорим от военна гледна точка това е най-неподходящото за нея - аз бих я сложил като оператор на радарна станция или в зенитните комплекси, а не като автоматчик. Това е първата грешка. Еми, сега и втората. В момента точно в САЩ и Канада добри програмисти се търсят под дърво и камък - бил фронт-енд, бак-енд, фул-стак, мобилни ГУИ системи, клауд, ОС като заплатите отдавна са над $140К.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой професии в България много се подценяват финансово, за разлика от други, които се доближават до европейските. В България се налага двоен стандарт и затова има изкуствено разделение на хората на програмисти и дизайнери, кето в белите държави го няма.
31
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
А не виждам обучение по метене на плац и тръгане на трева от тротоар с шанцов инструмент, също и копаене на градинка и коцене на стадион с кьорава коса. Ама няма страшно, той подполоковник Недялко *** ще ги научи на Марково на района.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам че това е експериментално. 94 души какво е? Със зор една рота. Поне по старите устави, сега не им знам разчетите.
29
0
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
Дреме ми много за украинците, ша знайш!
28
7
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Бутай си там безмислената работа взимай си месечното подаяние и недей да ги мислиш толкова успелите хора :D Без това явно няма шансове да ги стигнеш <3
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ама хлебарят като е базиран в България" - А защо трбва да е базиран в България? Може да се прехвърли в друга база на НАТО :)
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От *** на държавна хранилка,по убаво няма. Така казваше баба.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Три танкиста пили три по триста,а кашика сам изпил кило! .... "
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Успех да си намериш работа като уеб дизайнер" - То и с програмисти е претъпкано. Бармани и фризьорки записаха академийки и курсове, за да могат да робуват после, ама заплатите не са като при дизайнерските професии, а по-високи.
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тоя курс да кажа за тия 94 места е имало 220 кандидати.Ми то конкуренцията за него,по- голяма отколкото за Софийският университет май:-))))
22
0
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Ама хлебарят като е базиран в България, няма как да прави хляб дистанционно. Докато дизайнерът от България може да си работи и за някой на Северния Полюс. Сеш се....
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Старшия уеб дизайнер мисля, че взима малко над 10 бона." - Хаха. Програмиста го е яд, че колегата му художник взима повече от него :)
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добро решение.6 м курс , който обаче ти се брои за 1 категория труд и си получаваш заплата.Ако ти харесва- оставай на служба.Ако не - недей.Ако е горе долу - влез в резерва.Взимаш една заплата годишно(1 и половина) ако си съгласен за мисии) за които от време на време ще те викат.Голям плюс е че ако си резервист ВМА е на твое разположение и то абсолютно безплатно( ако недай Боже се наложи).И на почивните станции може да ходиш, но там е трудно да се уредиш за карта.Има хляб в тая идея,
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"То въобще не е задължително да се работи за БГ работодател..." - Бе то и хлебаря ако не работи за БГ работодател ще си докарва много повече от тези 1500. И военните ако не са в БГ армията, а в друга ще взимат много повече.
18
14
 
0
 
! Отговори
Добре изглеждат.... преди 2 години
...войничетата, ама га заплющят куршумите в Украина и оцапат грозно в кръв ще им се искаше да си бяха останали Уеб и ***. Който е за да подкрепим и защитим Украинците моля да удари Плюс. Който не иска да се бие за Украйна да сложи Минус .......Сега :))
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 7- човека си е написал ясно "добър уеб дизайнер" не става въпрос за посредствени дето редят бутончета. И факт при нас в нашата фирма имаме 2-*** дето ги носят на ръце, ама правим софтуер за Лас Вегас и там си трябва като хората да е изпипано. Старшия уеб дизайнер мисля, че взима малко над 10 бона.