Караджов: "Хемус" можеше да е готова до 2027 г., сега още я чертаем

В момента се търси ново трасе, обясни вицепремиерът и министър
Обновена: 4 фев 2022 09:20 | 4 фев 2022 09:20, Петя Славова
144

Според експерти от АПИ, ако не е била прекъсвана работата по АМ "Хемус", тя е можела да бъде завършена през 2027 година.

"Към момента тя дори не е нарисувана в 7-и и 8-и участък. В момента я чертаем, търси се ново трасе. 2024 г. винаги е било лъжа и предизборно обещание.", обясни в студиото на "България сутрин" вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Още по темата
Той обяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година не са залагали никакви средства за "Хемус" заради проблема с ин хаус процедурите. Финансирането щяло да дойде след разплитането на проблема, което се очаква да стане от Народното събрание.
Още по темата
"Сключени са незаконни договори. Дадени са авансово 34-35%, а има и 15% неустойка. Лош договор, ама договор, и трябва да се изпълнява. Целият народ плаща греховете на ГЕРБ. С цялата си наглост ме питат защо съм ги плащал - защото сте ги подписвали! В четвърти и пети лот има незаконни строежи. Трябва да внеса в НС разрешение за изход от ситуацията", обясни още министър Караджов.

Тежкотоварният трафик заплаща едва 15% от републиканската пътна мрежа в страната. Това заяви вчера регионалният министър по време на дискусия с малки и средни превозвачи.

"Заради протести на тежкотоварните превозвачи се e стигнало до компромис да не плащат нищо за второкласни пътища. Задължен съм да поставя въпроса дали е справедливо да продължи да бъде нулева тази ставка. Винетките издържат 2/3 от системата, а ТОЛ таксите за тежкотоварните - една трета", коментира вицепремиерът в студиото ни.

Той очаква до 2-3 седмици превозвачите да му изпратят предложения, за да се стигне до справедливо решение на казуса. Министър Караджов не смята, че това ще доведе до загуби за самите превозвачи.

"Само поддържката струва 1,2 млрд. лв., а в момента се събират по-малко от половината. Тежкотоварните автомобили въздействат в по-голяма степен на пътя. Незначително е въздействието на леките автомобили", подчерта вицепремиерът.

Според него в ТОЛ системата има вградени редица технически недостатъци, които по варварски начин удрят като с бухалка по превозвачите и гражданите. С месеци не се доставят компенсаторните такси, а самите те са прикрит вид глоба за нарушение и не може да се обжалва, изтъкна Гроздан Караджов.

"Ангажирах се до 3 седмици да се направи бърз одит на системата. Ще адресирам проблема с посредниците, с недостатъците в системата, които по недопустим начин тероризират пътуващите. От одита на ТОЛ системата очаквам да ми препоръчат как да разрешим тези проблеми", каза още регионалният министър.

Предвижда се почти половината първокласни и второкласни пътища да бъдат "закърпени" с чисто нов асфалт и хубава, по думите на министър Караджов, маркировка и мантинели. При другата половина от пътищата ще бъде положена твърда основа. Над 1,1 млрд. лв. са заделени за тези дейности. В опасните участъци се предвиждат сериозни мерки.

Изработена е нова система от индикатори, по които се измерва качеството на ремонтирания път. То обаче няма да се прави от АПИ, а от неправителствени организации. Върху всички поръчки ще има надзор за почтеност и опасност от корупция.

"Не може да завършим 5 моста над Дунав за една година. Те зависят от Румъния, не може да предвидим какво ще бъде тяхното отношение. Можем да започнем един мост или повече. Ще работим за нови 4 моста", заяви още министър Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
18
 
! Отговори
Каракочев преди 2 години
Много са обилни на думи са всички некъдърници, да се обясняват защо не могат да свършат нищо практически. Но пък обещават светло бъдеще, някога и не за нас - за нас са само новите високи цени! Изпpocтя народа, върза им се, като на телефонни измамници и им хвърли портфейла си през терасата!
89
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 107 "Бойко като беше много печен, защо не скъса олигарсите?" Ти май не си следил какво се случваше с олигарсите при Борисов. Нищо, сега комунистите като закрият всички спец съдилища Черепа пак ще дефилира по жълтите павета с три черни джипа. А може и да ги направи бели, за да илюстрира "промяната" на Радев.
88
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко като беше много печен, защо не скъса олигарсите? Всичките са се навързани, като свински черва. Но да си помечтаем, че сега 30% да има за народа, останалото да е за ония, пак е победа
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 101/103 "Как няма да взимат заеми, кой ни харзулна за тока на свободният пазар ГЕРБ. Кой ще плаща компенсации сега. А колкото до заемите стига ревахте, гърците колко външен дълг имат, ама си живеят по-добре от нас, нали." Ахаааа, затова "изчезват" милиарди, заради "тока". А ние "ревем" сега, но ВИЕ ЩЕ РЕВЕТЕ после. :)
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цялото управление "Най-бедното и болно население в ЕС, най-високият отрицателен естествен прираст в Европа, най-ниско качественото образование и здравеопазване в ЕС, най-разбитите пътища в целия ЕС" Интересно. Средната възраст на населението се покачва, откакто ГЕРБ ръководят държавата, демографския прираст съм сигурен, че преди ГЕРБ беше най-високия в ЕС, но определено те подкрепям в намека ти, че ГЕРБ вече и децата трябва да ви правят, а пътищата ни преди да дойде ГЕРБ - без коментар.
85
10
 
6
 
! Отговори
Цялото управление преди 2 години
на ГЕРБ е било фалш и имитация. Повсевместна корупция, като раков тумор е била обгърнала държавата. Резултатите: Най-бедното и болно население в ЕС, най-високият отрицателен естествен прираст в Европа, най-ниско качественото образование и здравеопазване в ЕС, най-разбитите пътища в целия ЕС. Никога повече ГРОБ! Съдебна реформа, съд и затвор. Дясното в България не заслужава да бъде представлявано от мафиотска, мародерска банда.
84
9
 
2
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
Как няма да взимат заеми, кой ни харзулна за тока на свободният пазар ГЕРБ. Кой ще плаща компенсации сега. А колкото до заемите стига ревахте, гърците колко външен дълг имат, ама си живеят по-добре от нас, нали.
83
10
 
5
 
! Отговори
Греховете на Тиквата преди 2 години
от Банкя са много тежки. Някак си, ако беше признал поне част от тях и се беше оттеглил, щеше да събуди милостта на народа, а и на Господ, но да правиш всичко възможно да се върнеш на власт и с цената на това да плаща народа, да взривяваш мини, за да катурнеш сегашната власт е безгранична наглост.
82
4
 
18
 
! Отговори
Ко, да! преди 2 години
Ами той Борисов обеща, че ще я направи до края на 2024-та... и щеше да я направи! Сега едни "къдърници" ще я направят 3 пъти по-скъпо, за 3 пъти по дълго време!Видима е Промяната!
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100 "Абе вие 12 години си траете, сега за 3, 4 месеца им извадихте душата." Тия за "3/4 месеца" взеха толкова заеми колкото Борисов за 5 години, а по-лошото е, че парите се изпариха. Даже и мастити финансисти казват, че не знаят за какво са изхарчени 4 милиарда лева от 9те милиарда изхачени в края на декември. Тия пари ще ги плащаме ние, тъй че има известни основания да се притесняваме защо се случва това, което се случва.
80
0
 
2
 
! Отговори
Пародия преди 2 години
Тировете направиха пътищата ни на *** , а от нас само пари събират , те са реалната смъртна опасност на пътя , а на нас само книжки ни вземат , пълна трагедия , никаква справедливост , без думи съм направо , но още малко ще си поживея и ще завлека някой друг , после на топло , то и без това не е живот
79
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие 12 години си траете, сега за 3, 4 месеца им извадихте душата. Седем години за Коледа се обаждай, че нямаме улично осветление на столична община, е доживях да го оправят Герб. Вие тука искате бодни пръчка пий вино
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стига бе, Господин Караджов даде ли пример със други страни, където строителя на огромен инфраструктурен обект плаща от джоба си за своя сметка, докато проекта е завършен, преди да му бъде платено за работата и материалите? Коя е тази страна в която това се случва, каза ли другаря Министър?
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да внеса в НС разрешение за изход от ситуацията", обясни още министър Караджов." "Разрешение" (между другото, господин Министре, казва се "решение") на ДС фигурантите е да замразят всичко докато Рашков обиколи всички фирми и им "намекне" да "наливат" в сметките на ДС, зер 20 и 21ви имот се строят. След това магистралата ще се строи, но на три пъти по-високи цени от тези при Борисов, но с обяснението, че така е "качествено". След още 5 години ще стане като пътя при Чирпан.
76
2
 
13
 
! Отговори
Стига бе, преди 2 години
...плаче щото 35% били разплатени предварително! Сигурно още ги е яд, че не са могли да окрадат и тези пари? Всъщност, какво стана с онези 491 милиона ,които измъкнахте от сметките за Хемус и ги профукахте с бюджетния излишък? Магистрала се строи с пари! Вие колко сте заделили засега?
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От както сте на власт не сте положили и 1 метър асфалт...
74
7
 
4
 
! Отговори
Гроздан преди 2 години
ГЕРБ с цялата си наглост ме питат защо съм ги плащал - защото сте ги подписвали!Нямат срам просто....
73
1
 
17
 
! Отговори
бровос преди 2 години
"...тази година не сме залагали никакви средства за "Хемус"...т.е ще чакаме следващото правителство...
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
художника да ходи у дома да си рисува
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙде бе! Кирчо каза, че ще построи незавършените магистрали и още няколко тунела и моста за мандата му... Вие говорите ли си в това правителство или всеки си дрънка каквото си иска. Този ако е толкова некадърен, че при ОСИГУРЕН уж то "Кокорчо" бюджет, неможе да проектира дори на ново и да построи няколко стотин километра магистрала в полето за 4 години... Такъв лайк за какво се слага за министър? За пенсииката ли?