Караджов: "Хемус" можеше да е готова до 2027 г., сега още я чертаем

В момента се търси ново трасе, обясни вицепремиерът и министър
Обновена: 4 фев 2022 09:20 | 4 фев 2022 09:20, Петя Славова
144

Според експерти от АПИ, ако не е била прекъсвана работата по АМ "Хемус", тя е можела да бъде завършена през 2027 година.

"Към момента тя дори не е нарисувана в 7-и и 8-и участък. В момента я чертаем, търси се ново трасе. 2024 г. винаги е било лъжа и предизборно обещание.", обясни в студиото на "България сутрин" вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Още по темата
Той обяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година не са залагали никакви средства за "Хемус" заради проблема с ин хаус процедурите. Финансирането щяло да дойде след разплитането на проблема, което се очаква да стане от Народното събрание.
Още по темата
"Сключени са незаконни договори. Дадени са авансово 34-35%, а има и 15% неустойка. Лош договор, ама договор, и трябва да се изпълнява. Целият народ плаща греховете на ГЕРБ. С цялата си наглост ме питат защо съм ги плащал - защото сте ги подписвали! В четвърти и пети лот има незаконни строежи. Трябва да внеса в НС разрешение за изход от ситуацията", обясни още министър Караджов.

Тежкотоварният трафик заплаща едва 15% от републиканската пътна мрежа в страната. Това заяви вчера регионалният министър по време на дискусия с малки и средни превозвачи.

"Заради протести на тежкотоварните превозвачи се e стигнало до компромис да не плащат нищо за второкласни пътища. Задължен съм да поставя въпроса дали е справедливо да продължи да бъде нулева тази ставка. Винетките издържат 2/3 от системата, а ТОЛ таксите за тежкотоварните - една трета", коментира вицепремиерът в студиото ни.

Той очаква до 2-3 седмици превозвачите да му изпратят предложения, за да се стигне до справедливо решение на казуса. Министър Караджов не смята, че това ще доведе до загуби за самите превозвачи.

"Само поддържката струва 1,2 млрд. лв., а в момента се събират по-малко от половината. Тежкотоварните автомобили въздействат в по-голяма степен на пътя. Незначително е въздействието на леките автомобили", подчерта вицепремиерът.

Според него в ТОЛ системата има вградени редица технически недостатъци, които по варварски начин удрят като с бухалка по превозвачите и гражданите. С месеци не се доставят компенсаторните такси, а самите те са прикрит вид глоба за нарушение и не може да се обжалва, изтъкна Гроздан Караджов.

"Ангажирах се до 3 седмици да се направи бърз одит на системата. Ще адресирам проблема с посредниците, с недостатъците в системата, които по недопустим начин тероризират пътуващите. От одита на ТОЛ системата очаквам да ми препоръчат как да разрешим тези проблеми", каза още регионалният министър.

Предвижда се почти половината първокласни и второкласни пътища да бъдат "закърпени" с чисто нов асфалт и хубава, по думите на министър Караджов, маркировка и мантинели. При другата половина от пътищата ще бъде положена твърда основа. Над 1,1 млрд. лв. са заделени за тези дейности. В опасните участъци се предвиждат сериозни мерки.

Изработена е нова система от индикатори, по които се измерва качеството на ремонтирания път. То обаче няма да се прави от АПИ, а от неправителствени организации. Върху всички поръчки ще има надзор за почтеност и опасност от корупция.

"Не може да завършим 5 моста над Дунав за една година. Те зависят от Румъния, не може да предвидим какво ще бъде тяхното отношение. Можем да започнем един мост или повече. Ще работим за нови 4 моста", заяви още министър Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на новите,умните,красивите,образованите,многоезични естети-200% инфлация,спрени и режими на улични осветления в общините,първи по смъртност от К19,нито един започнат инфраструктурен проект,неодобрен план за развитие,безработица 14%.Мафиота,прочел една книга и незнаещ чужд език- Метро,Армеец,Тракия,Струма,саниране на огромен брой жилища,4,5 % безработица,кредитен рейтинг и инвст.риск с най-добри показатели,ЕРМ2,площадки,игрища,вето на автоматичните договори,спряна престъпност.Промяна,а
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега вече ми се изяснява картинката. Просто вие спирате поръчките на ниски цени на материалите и си делите неустойките. След строеж ама не за 2.48милиарда колкото бяха договорени а на новите цени
68
2
 
7
 
! Отговори
нн преди 2 години
То да е само " Хемус" с мед да го намажеш, както е тръгнало всичко предишно е грешно, неправилно, те първо ще го оправяме, поправяме и изграждаме, а има неща който не търпят и минута отлагане, такава е автомагистралата.
67
6
 
27
 
! Отговори
при ГЕРБ преди 2 години
При Борисов беше много по-добре. Сегашните се оказаха пълни некадърници, начело с Радев. Не че ГЕРБ са много цвете за мирисане, но това коет е сега е катастрофа.
66
0
 
15
 
! Отговори
бай Киро Гелосаният преди 2 години
Продължаваме промяната.
65
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко строеше, вие имитирате работа. Некадърници!!!!!!!
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЯ ЩО НЕ ГО НАПРАВИХА МИН. НА КУЛТУРАТА, ЯВНО ОТ РИСУВАНЕ РАЗБИРА, КОМИКА, А НЕ ОТ ПЪТНО ПРОЕКТИРАНЕ!
63
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко убав-лош,ама строеше и след него нещо оставаше,тия сега щели да чертаят,некадърнициииии
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко убав-лош,ама строеше и след него нещо оставаше,тия сега щели да чертаят,некадърнициииии
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЕ ЦЯЛА СЕДМИЦА 1 ТИР КАТАСТРОФИРАЛ НЕ МОЖЕТЕ ДА МАХНЕТЕ ОТ ХЕМУС, ЩЕ ГО РИСУВАТЕ И СТРОИТЕ.... ЖАЛКИ ККОМУУНЯГИИИ!
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво ще чертаеш бе некадърник,айде измитайте се промяната,че взе да ни идва до гуша от вас още в началото.
59
0
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя пък от къде се взе? Ама готов да си напълни гушата веднага :))))))))))))))))))))
58
1
 
22
 
! Отговори
ХЕМУС преди 2 години
ВИЕ ОТ 4-НАТА КОАЛИЦИЯ ОТКЪСНАХТЕ ЦЯЛА СЕВЕРНА И СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ! ДО 2 ГОДИНИ ХЕМУС ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ФАКТ, А СЕГА ЩЕ ОСТАНЕ ЗА СЛЕДВАЩИЯТ ВЕК, КОГАТО БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Я ИМА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС. ПРЕДАТЕЛИ!
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убеден съм,че сега ако има избори ГЕРБ ще спечелят с достатъчно за правителство мнозинство.Тея с?рат всеки ден !
56
0
 
13
 
! Отговори
Какво преди 2 години
...значи, ще "рисуваме" ново трасе! Само определени хора ще знаят трасето, ще бъдат изкупени имотите и ще се продадат на държавата на пъти по-висока цена! Отново говорим, за десетки милиони отгоре!
55
0
 
18
 
! Отговори
Г- МИНИСТЕР, преди 2 години
Катастрофирал камион повече от седмицата стои на АМ "Тракия" - Е СЪСЕДНАТА НОВИНА В САЙТА??/ ЕТО КОЛКО ПЪК ВИЕ МОЖЕТЕ!
54
0
 
15
 
! Отговори
Кукла преди 2 години
Тоя хубавец колко партии смени за да захапе кокака. Сега си трай, гушкай си паричките- заслужил си ги. Ама не ти учи на морал и законност. Бандит
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не става от тея,да знаете !Ще ни върнат 20 години назад.Дилетанти,наивни,некомпетентни.Абсурд е да балансират интереси на Турция,Русия,САЩ,ЕС и общество.Борисов това го умееше перфектно.Лека полека ще затъваме по всички показатели и накрая тея ще си оберат крушите,а народа рестарт от начало.Започна се промяната за начало с 200% инфлация.Но иначе ни занимават с РСМакедония..
52
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хемус е олицетворение как "работи" цялата държава от 30 години насам, само далавери и разруха, а народът гледка отстрани!
51
11
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
В България е така, защото основната идея не е да се построи, а колко пари може да се усвоят от "наши" фирми. Той затова Борисов толкова години се пънеше да строи, макар и с абсурдно лошо качество, нереално бавни срокове и вероятно на необосновано висока цена.