Стартова заплата за лекар във Франция е 1500 евро, у нас - 800 лв.

Половината от младите специалисти търсят реализация в чужбина
10 фев 2022 11:22, Петя Славова
139
Стартова заплата за лекар във Франция е 1500 евро, у нас - 800 лв.
Снимка: Pexels

Според статистиката, половината от завършилите Медицинският университет в София, търсят реализация в чужбина. Като основни причини младите лекари изтъкват възнагражденията, остарялата система, както и липсата на доверие към специалистите.

По думите на акад. проф. д-р Лъчезар Трайков, са нужни промени за подобряване специализацията на младите лекари у нас. Той изрази мнение, че е важно е да се уеднаквят критериите при подбора на кадрите в лечебните заведения из страната.

Още по темата

"Медицинските университети направихме асоциация. Смятаме, че имаме експертизата и опита, да предложим промени за специализацията на младите лекари. В коалиционното споразумение колеги също предложиха подобни реформи. Добра стъпка би било да се помисли за един изпит за всички, кандидатстващи за работа в болниците из страната, по примера на Франция. Така няма да има онеправдани колеги. Сега цялата власт по подбора е в ръцете на директорите на болниците", обясни акад. Трайков пред Нова тв.

Акад. Трайков обърна внимание и на проблема с изтичането на кадри от страната. "Попитахме младите колеги какви са причините за това да търсят реализация в чужбина. 21% от тях изведоха като първа причина заплащането на професията. Около 20% посочиха неуредиците в здравната система и методите на лечение. Проблемът с недостига на кадри обаче е характерен за цяла Европа. Във Франция младите специализанти започват със стартово възнаграждение около 1400-1500 евро. Тук стартовата заплата е около 800 лв.", каза още ректорът.

Пари в системата на здравеопазването има, те обаче не се разходват по правилния начин, смята акад. Трайков.

"В момента в системата има около 10-12 милиарда лева. Очаква се обаче от лекарите, тъй като парите не се разпределят правилно, да свършат работата си вместо с тези средства, с много по-малко. Когато това очаквано не се получи, е лесно да обвиним лекарите. Друг сериозен проблем е и системата на клиничните пътеки, която куца през последните 25 години", добави още ректорът на Медицинския университет в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
2
 
! Отговори
До Лекар преди 2 години
100% нямаш пациенти.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им е малка заплатата на лекарите да отидат да работят в строителството.
63
5
 
4
 
! Отговори
има начин преди 2 години
Нов закон завършилите лекари и сестри учили държавна поръчка да нямат право 15години да работят в чужбина.Държавата хвърля такъв ресурс за обучението им и като завършат -хайде в чужбина.Който иска чужбина да си плаща обучението.
62
3
 
2
 
! Отговори
Адам преди 2 години
Франция е 66 милийона.БГ е 6 мил..
61
2
 
9
 
! Отговори
До Лекар преди 2 години
Типичен израз на бг лекарите. Сам се определи какъв си. Нямаме лекари, имаме търговци на живот. Като не умееш да работиш, стани сервитьор. И там можеш да дереш пияниците без да се усетят.
60
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите в България си клатят краката и не лекуват и затова ги бият.. И 800 лева са им много
59
4
 
2
 
! Отговори
На 800 лв назначват преди 2 години
До До 51//////////ординатори. Което може да продължи и ако си остават само ординатори или ако започнат специализация до приключването и. Ако си доброволен стажант ,но без заповед за назначение е ясно нЕма паре. Но пък се надяваш белким те одобрят за оставане на специализация.
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да чета статията, а само заглавието, първо няма такова нещо като стартова заплата за лекар, има различни видове лекари и съответно заплатите се различават доста, второ 800лв. дори в София са повече от 1500? в някое Френско село, да не говорим, че трябва да сравним София с Париж. Стига гледахте в чуждото канче.
57
1
 
11
 
! Отговори
пак глупости преди 2 години
Заплатите на младите лекари се определят от болниците. Болниците са ООДта с ръководство от лекари. Те например могат да решат младите лекари да започват с 1500лв, а да намалят своите заплати. Е, НЕ ГО ПРАВЯТ. За това няма и сестри и санитари, защото вечно за тях пари не достигат. Не бива забравяме че има директори на болници с 50000 лева заплата.
56
6
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
62, Не може да сравнявате здравеопазването в страни със силно развита икономика, инвестиции, висок БВП, със страна без икономика, без инвестиции, нисък БВП, висок демографски срив и т.н. каквато е България
55
4
 
7
 
! Отговори
Д-р Хаус до#62 преди 2 години
Заплатата на лекар- специалист в БОТСВАНА е 4 000 долара!! И то във " високоразвитата" африканска държава!! Схващаш ли бе дървени философи??
54
1
 
8
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Вярно, че е лъжлива. 800 лева в България получават само специализантите връзкари. Повечето от моето поколение си ПЛАЩАХМЕ обучение, отделно безплатния труд. В резултат от групата ни с 11 души завършили медицина четирима емигрираха без специалност, а двама още не са започнали. 1 не работи медицина.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и? Началните учителки в Люксембург взимат 10бона и какво от това? Две различни държави различни икономики...
52
0
 
4
 
! Отговори
Лоло преди 2 години
Във Франция образованието в университет е безплатно,или на символична сума според дохода на семейството нещо около 700 евро на година за доход над 35000 евро.В Германия абсолютно безплатно +стипендии и помощ за наем.Даже от Франция бягат да учат в Германия.Освен това може да си работиш спокойно ,не е нжно да спиш с чичо доктор-шеф.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да сравнявате заплатите в страни със силно развита икономика, инвестиции, висок БВП, със страна без икономика, без инвестиции, нисък БВП, висок демографски срив и т.н. каквато е България.
50
3
 
5
 
! Отговори
Наясно ли си преди 2 години
До Наясно ли сте////че лекаря изписва пакет изследвания ,които са дотирани от здравна каса и то за конкретната му специалност. В момента ,в който предпише изследване ,което трябва да си платиш от джоба си,за да може да ти се направи на д-р Хаус ти пръв ще го изядеш с парцалите на място. Има допълнителни изследвания ,които струват стотици левове в лабораториите.
49
3
 
3
 
! Отговори
Д-р Хаус до #44 преди 2 години
За какви " наеми " дрънкаш?? В България всички имат собствени жилища!! Схващаш ли бе тикво??
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За две години качиха по 20 кила. Такъв урожай не са виждали през живота си.
47
6
 
10
 
! Отговори
Наясно ли сте преди 2 години
Че повечето лекари са изписвачи на лекарства, а не наистина лекуващи. Кой от така наречените лекари първо назначава редица изследвания, вземания на проби, анализи, съгласуване при друг колега специалист и при вече установена точна диагноза се започва лечение по методология/лично аргументирана. А кажете? Аз такива не съм срещал. Повечето просто изписват рецепта и точка, ако ти мине мине, ако ли не други лекарства ще изпишат!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
Там ви плащат преди 2 години
До Анонимен///// ''лоши битови условия''. Щото след година вътре лекаря е по-шантав от пациентите си. /настроение -закачливо/