Цените на сянката на плажа тази година от 5 до 40 лева

Ще поскъпнат атракционните, цацата и бирата
70
Цените на сянката на плажа тази година от 5 до 40 лева
Снимка: БГНЕС

С приключването на пандемичната обстановка приключват и облекченията, които туристите по българското Черноморие ползваха на плажа. Шезлонгите и чадърите за предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, обявиха от Министерството на туризма.

Те обещаха контролът от страна на ведомството му да е засилен. В концесионните договори били посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават. цените варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. най-скъпи очаквано са големите плажни ивици на Златни пясъци, луксозните комплекси в Иракли, Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и Лозенец.

"Всяка година концесионната такса и наемната цена се индексира спрямо инфлацията. тази година инфлацията е жестока и ние очакваме в пъти по-голямо увеличние от предни години на концесионните такси. В същото време и заплатите се вдигнаха а при нас за разлика от другите браншове, другите сектори в бранша туризъм ние не можем да намаляме персонала или да го увеличаваме спрямо работата, ние сме задължени по договор задължителните дейности като обезопасяването, почистването на плажа хората да бъдат наети от 1-ви юни, до 30 септември", заяви Николай Димитров - концесионер на плаж Крайморие, пред Нова телевизия.  

Най-често срещаните цени за шезонг е от 6, 8 до 12 лева, а за чадър 8, 10 и 15 лева. на някои места комплект на сянка с два шезлонга, минерална вода и меки шалтета може да достигне до 20-25 лева, дори 40 за по луксозните пространства пред определени плажни барове. За много от жителите на черноморските населени места цените са високи.

Недоволство е възможно да има и заради платените паркинги край плажовете, които се плащали отделно и още оскъпявали разходката до морето. А за украинските бежанци, които към този момент нямат доходи плажуването би било цяло преизвикателство.

"У нас на Азовско море  ако решиш да отдъхнеш зависи от хотела в който ще почиваме. Може би струва около 60 гривни, което е около 5 български лева.  У нас ако е градски плаж, чадърът струва 50 гривни, а ако е с шезлонг още 100. 150 гривни са може би 5 евро", заяви Влада.

Концесионерите са категорични че чадърите и шезлонгите са част от основният им доход за заплати и концесионни такси.

"Основния приход при нас са шезлонги и чадъри, които като не се дават то сме обречени на загуба на 100%. Спасителите им се вдигна цената, заплатите им ще бъдат сигурно с 20-30% по-скъпи защото са липса, няма спасители, трудно е", посочи Георги Мавров - концесионер на плаж Черноморец.

Връща се и старото отстояние на плажните аксесоари преди наложените ковид мерки. А повечето концесионери да продължават да дезинфекцират шалтетатата и шезлонгите за сигурността на гостите си.

"Отстоянията ще бъдат такива каквито бяха преди 2019-та година 4 на 4. нека хората да са спокойни, абсолютно са достатъчни тези отстояния защото реално погледнато от шезлонг до шезонг има 2 метра и половина когато отстоянията от чадърите са 4 на 4. Да не говорим че е доказано слънчевите лъчи убиват всякакви, включително и този вирус", обясни още концесионерът на плаж Крайморие.

Според стопаните на черноморски плажонве, битката за сянка ще продължи и през този сезон.

"Когато бяха намалени цените те се подиграваха с нас, хвърляха ни някакви метални монетки и се подиграваха. Сутрин, аз отивам на работа в 7ч а те хавлиите са им там преди 7ч.", подчерта Мавров.

Безплатно остова аползването на чадър и шезлонг на басейните, но само за тези които почиват в хотелския комплекс към него. "Пречиствателните станции си свършиха работата, морето е кристално чисто. Що се отнася до басейните при нас шезлонгите са без пари. на плажа не зная какво става, но последните две години нямаше проблеми", отбеляза Веселин Налбантов - хотелиер.

А иначе поскъпване се очаква и в цените на плажните атракциони, както и плажните заведения предлагащи цаца и бира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: мореплаж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
37
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
А нас нормалните хора защо трябва да ни интересуват тези цени. Никой нормален българин не ходи на почивка на българското море и то от поне 15-20 години
42
11
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 2 години
Не бяха ли руснаци бе? Ти май си се объркал нещо? Правиш ли разлика между руснак и украинец?
41
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Единственият обект, който си струва са къщите за гости в Неофит Рилски - добри цени, изключително вежлив персонал(бях си забравил промоционалната карта и въпреки това ми зачетоха намалението на добра воля), прекрасна храна и страхотен парк! Строен от честни,малки предприемачи, а не от мутри с мръсни пари и грозен бетон!
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе ако искам сянка на морето ще отида в кръчма бе! На плажа искам да има слънце! Да не говорим за руските мини. Рисковано е да ходите на плаж на Черно Море...
39
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще предоставя благородно почивката на Черномороето на украинските бежанци. Аз нямам намерение никога да стъпвам там.
38
2
 
34
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Само така!Въздуха също трЕбе да се плаща,както такса газене в пясъка,а и да се въведе такса влизане в морето по 5лв за топване- плащаш 15лв и 4-тото мокрене е безплатно.Баце като им свали ДДСто кво стана?!? Вдигнаха цените и разликата в джоба на бай Гання хотелиер...Продължавайте така упорито и да фалирате по бързо дано.Да се национализира бетономорието и да бутнат тия бетонни коптори.
37
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво име наглото бе Пеньо!
36
2
 
19
 
! Отговори
Проблема на Туризма преди 2 години
(поне лятото) е липсата на персонал. Ето нЕкои са се подлъгали по уж увеличените заплати, но не знаят какво ги чака...
35
6
 
45
 
! Отговори
Пеню преди 2 години
Някой ходил ли е скоро по морето не се търпи от украинци навсякъде по много и нагли нямам намерение да ходя повече и да ми развалят почивката сори
34
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а по телевизиите вият колко били зле лапайте .l. като не ви излизат сметките фалирате, разпродавате и приключвате, гърбавият гроба го изправя е казал един руски диктатор
33
3
 
35
 
! Отговори
Не, мерси преди 2 години
Тази година нашето море хич няма да е за ходене защото масово хигиената по кръчми и хотели е зле, а сега на там са се запътили орди гастролиращи украинки, голям процент от които, поради естеството на работата им, имат венерически болести, включително процентът на спин сред тях е висок
32
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
май и собстениците пак ще седят насянка, а повечето българи в Гърция на слънце!
31
2
 
29
 
! Отговори
Мъка, мъка преди 2 години
А защо не едно хубаво, закръглено число като 100 лв. примерно? Туристи така и така няма да има. Миналата година никъде другаде не можеше да се отиде без ваксина и сума ти тестове. Сега вече може
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26, 'а обяд порция пържен Гаврос, а вечеря може би Гирос' ---- да не е пържен гларус?
29
5
 
13
 
! Отговори
Х преди 2 години
Почивката на море е право а не задължение. Никой няма нужда против волята си да ходи на море. Слава на България.
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европейска България изтезават зверски хора за критики срещу Главният Прокурор Иван Гешев!
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХА!!!!!! ОТ 1 Г ИМАМ АП НА МОРЕТО! МАГАЗИНА ДО МЕН! ОБЕЗЛЮДЕН ПЛАЖ НА 3 МИН С КОЛА! ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМ С ВАШИТЕ НЕЗАКОННО РЕЗЕРВИРАНИ ЧАДЪРИ И ТАРИКАТЛЪК!
26
4
 
16
 
! Отговори
ох преди 2 години
завиждам на гларусите за украинките !
25
9
 
9
 
! Отговори
Много Училов преди 2 години
Да са ви сладки гиросите в Гърция от прясно уловени плъхове с големи мустаци.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 40лв които тук струва сянката спокойно закусвам банички,който в Гърция са уникално вкусни за обяд порция пържен Гаврос, а вечеря може би Гирос