Актьорите настояват за 2000 лева стартова заплата

Това обяви Христо Мутафчиев
8 юни 2022 19:08, Росен Стойчев
168
Актьорите настояват за 2000 лева стартова заплата
Снимка: БГНЕС

Сценични актьори искат заплатата в сектора да стане 2000 лева. В противен случай наесен излизат на протест.

Още по темата
Това обяви Христо Мутафчиев пред Нова.

"При днешната икономическа криза и скритата инфлация от 40%, нормалната начална стартова заплата е 2000 лева. Управляващите не са комуникирали с нас за тези средства, които не са предвидени. Гарантирам, че от новия сезон ще има протести, ще спрем движението", добави Мутафчиев.

По думите председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев преди 2 години стартовата заплата е била 900 лева.

Според него тепърва ще се изясня начинът на протест на дейците в сценичното изкуство. "КНСБ ще ни подкрепят в цялата страна със свои структури. Също разговаряме и с отделни звена на администрацията. Очакваме разговор с Асен Василев и Кирил Петков. Искат реформа, но не дават средства за нея", посочи Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, да кажем 2000 лв. Плащаш квартира, храна, ток, вода, парно, излизания, дрехи, развлечения, па имаш деца, семейство...доникъде няма да ти стигнат
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, в София 2000 не взима и продавачка вече. Редно е да се дадат поне 5000, демек колкото на студент в ИТ сектора, НО да се уволняват бездарните.
107
0
 
12
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Трябва и талант.
106
1
 
9
 
! Отговори
fact преди 1 година
кой щи ги плаща и как ше ги избивате?
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
музикант къща не храни, защото такъв е занаята. за гарантирани пари трябва гарантиран труд, а в изкуството такова нещо няма освен ако не е откраднато или претоплено.
104
1
 
12
 
! Отговори
шефа преди 1 година
немаш проблем. вече ще идвате в театъра на работа изтупани от 9ч до 17ч, 5 дни в седмицата като всеки ден искам ново и свежо представление и да не чуя 'не мога, изкуството е непредвидимо'. Ще го направите предвидимо и ще се стараете да е забавно, иначе пари юк.
103
2
 
13
 
! Отговори
тома преди 1 година
Батко те и в Холивуд не вземат такава стартова заплата ко разправяш ти бе
102
1
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
В Света Артистите се осигуряват на База Представления или Участия .Иначе работят като Аниматори . Това да не е Холивуд .
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една пръдлааа, младааа артисткаа, се опитва да имитира голямата Невена Коканова! Пхахаха, няма да стане, всеки артист трябва да има индивидуалност, индивидуален принос в артистичното изкуство, както всеки глас е индивидуален за човека, така и ролята и таланта
100
1
 
15
 
! Отговори
дърта пенсия преди 1 година
Аз, ако имам стартова пенсия от 600 лв, изобщо няма да се оплаквам!
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-младите сигурно не знаят, но сега се награждават бездарни артисти, с американска там ориентация,а не са наградени живи изтъкнати доказани артисти като Емилия Радева, Гинка Станчева, те другите измряха вече, ама поне тези две живи, талантливи с над 200 роли в киното, да се бяха сетили да наградят, и без това получават мизерни пенсии
98
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои актьори като тоя от снимката и Калин Сърменов, примерно, от години изпълняват поръчките на оня с кюлчетата. 2000 лева стартово! В коя професия започват с толкова, ако ще да е най-трудната, опасна и обществено значима. Ясно е, че е провокация и още един повод да се сее раздор сред обществото. И какво ще спечелят, освен обществено порицание за лакомията си. Ха, 2000 стартово, даже те самите не си вярват.
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма правителство, пред което да настояват. За правителствен самолет няма ли да настояват или ще го ползва само човека от снимката.
96
0
 
22
 
! Отговори
що 2,000,бе преди 1 година
Искайте направо по 10,000!Смешници!Интересно с каква заплата е бил Чарли Чаплин!?И защо?Мързеливия българин все на комунизъм го избива!
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия сегашните артисти с много високо самочувствие, едни батки, едни такива напомпени, с едно пъчене, служителите в Бъкингамския дворец нямат такова самочувствие, пък тука някакви нищо и никакви самозвани артисти се пъчат, пф, и 500 лв. са много
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гарантиран доход означава гарантирана продукция. креативния труд не подлежи на гаранции и съответно не може да се обвърже юридически с трудив договор и съответно с доход
93
0
 
7
 
! Отговори
Apтемидий преди 1 година
Примерът с уличния музикант даден по-долу не е лош. Все пак театърът в Късното Европейско Средновековие по този начин е възникнал. Като улично забавление и всеки е давал колкото душа му дава, за да дойде трупата отново. Ако не им хареса представлениет, трупата получава трибуквие. Оттам е еволюирал театърът до днешния му вариант. Има толкова общо с античния театър, колкото днешната демокрация има с Атинската или днешните републики с римския res publica.
92
0
 
10
 
! Отговори
Pepi преди 1 година
И аз искам! Кой плаща?
91
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стартовата заплата да стане НУЛА лв. и където идват зрители и се продават билети, да си определят заплатата според възможностите.
90
1
 
17
 
! Отговори
Цаца преди 1 година
Щом държавата изхранва палячовци, които даже заплашват с протест, а по будките за кафе стоят кутии за дарения за лечение на дечица, значи всичко е загубено!