Отоплението на домакинствата все по-сложно след скока в цените на дърва

Отчита се сериозен интерес към климатиците
3 авг 2022 08:47, Петя Славова
44

Кризата покачи не само цената на газа. Наблюдава се сериозен скок в цените и на дървата и пелетите. Голяма част от продавачите алармират, че има и недостиг. На този фон по-високи цени и на климатиците.

Маринела Маринова и съпругът и работят на минимална заплата. Семейството им се отоплява на дърва, но тази година трудно ще могат да си го позволят. За камината са им необходими 5 кубика дърва, като в момента цената на един кубик е 180 лв., което е с 30 лева повече от миналата година, предава Bulgaria ON AIR.

Драстичното поскъпване на газа ще се отрази сериозно на топлофикационните дружества. За да оцелеят ще са им необходими сериозни компенсации.

"На сметките на абонатите няма да се отрази, защото техните цени са определени от първи юли, а целият този минус остава за сметка на топлофикациите. Единственият вариант е продължаване на системата с компенсациите и те да бъдат адекватни на новите цени на газа", смята Кремен Георгиев.

Заради високите цени на газа и дървата се наблюдава засилено търсене на климатици още от началото на лятото, а цените са с до 15% по-високи.

"От около два месеца има повече клиенти, които обикалят, гледат, записват, пресмятат колко ще им струва, колко като бройка да вземат", коментира управителят на "Технополис" Йордан Вакъвчиев.

Кирил избира отоплението на климатик. Смята, че така ще му е по-изгодно.

"До сега с климатиците ни излиза най-евтино. Пробвали сме с всички варианти, но с тях е най-добре", каза той.

Очакванията на търговците са в началото на отоплителния сезон да се увеличи търсенето и на печки и радиатори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
нямаш лев за WC? преди 1 година
стой си на село
10
4
 
19
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
всичко поскъпва това е капитализъм при капитализъм няма СОЦИЯЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко години един се самозапали на протестите във Варна, защото вдигнали цените с десетина процента. Сега ги вдигат всеки месец с по 60% и всички блеят и му се радват на лъжите на кирето, че така трябвало, да накажем лошия путин, като плащаме двойно и тройно.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albi . . . Да, токът също ще поскъпне много скоро и Кирчо не го крие. Беше казал, че имало изискване от ЕС за да получим парите за възстановяване, битовите потребители също да минели на свободния пазар на ток, където киловата не е 20 ст , а 60. Тоест съвсем скоро и тока ще го вдигнат с 300%
7
0
 
19
 
! Отговори
33 преди 1 година
Не се оплаквайте, снощи Киро Истината каза, че оставя държавата стабилна. След 2 месеца, пак за него, нали знаете, тогава да затворят държавата на цяло.
6
0
 
35
 
! Отговори
Rr преди 1 година
Споко, сега изчакват всички да минат на климатици и ще ни "зарадват" и с новите цени на тока. В Корумпестан оттърване няма.
5
2
 
27
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Те и тока ще вдигнат. Няма да оставят евтин вариант. Само чакат хората да си сложат климатици. Иначе излиза изгодно
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е промяната. Октомври да не забравите пак да гласувате за Продължаваме Поскъпването
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме Промяната... все по-крупни успехи, огромно благоденствие за народа.
2
26
 
5
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 1 година
Като не ти стигат парите, търсиш допълнително работа, вместо да се оплакваш. Били на минимална, ами бачкайте. Хората работят всеки ден и по осем часа..
1
0
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Един кубик дърва 180лв.?!? Корнииииии, Корни..... Евтините дърва къде са? Само дето разтурихте горските стопанства, назначихте си калинките.