Под открито небе: Жена живее от месеци в Родопите

Бездомната иска адресна регистрация и покрив през зимата
Обновена: 10 ное 2022 09:08 | 10 ное 2022 09:08, Петя Славова
117

Месеци вече жена живее под открито небе в Родопите. Бездомна е след като бива изгонена от последното си работно място, където е и живяла, а единственото, което иска е да има покрив над главата си през зимата, както и адресна регистрация.

61-годишната Руска Белчева  от началото на лятото живее в нива в близост до кърджалийското село Гняздово. Това е единственото, което притежава. В средата на полето са разположени диван, стара печка, матрак и скъсани куфари, които са цялото ѝ имущество.

"Учих във вечерно училище. Имахме къща в смолянско село. Изгоря при пожар, заедно с майка ми. Останах без нищо. Сега аз съм в нейното положение. Нямам нищо и живея без една стотинка", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Последните няколко години Руска е работила в стопанството на пенсионер, където се е грижила за имота и животните. Заради скъпите консумативи той я гони и така заедно с всичките си вещи остава под открито небе. Има документи, с които може да кандидатства за социална помощ, но няма адресна регистрация.

"Аз не се моля за пари, аз се моля за жителство, защото аз имам и ръце, и пари, но къде ми е жителството", подчерта тя..

Руска споделя, че няма роднини и от месеци всяка вечер заспива на нивата заедно с всичките си вещи, а много често и сред чакали.

Единствената ѝ връзка със света е мобилен телефон, който зарежда със зарядно на слънчеви батерии. Твърди, че ѝ е подарено в Германия, където за кратко е работила. Надеждата на Руска е преди зимата да получи помощ, с която да си осигури шатра или жилищен контейнер на нивата, за да остане на сухо и топло.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
26
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да отиде и да каже, че е украинка! Четири звезден хотел и тристепенно меню ще и поднесат!
36
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ще е като не е бежанка в родината си. Да излезе от България и да се върне през Румъния, току виж се уреди за хотелче
35
18
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
Иска тя, ама ние дето плащаме сметки и данъци нямаме право да искаме, ние трябва само да си плащаме. Всички останлаи имат право само да искат. Айде стига.
34
1
 
17
 
! Отговори
ПРАВОВИЯ РЕД Е ТОВА преди 1 година
В държавата на съдиите , прокурорите и адвокатите !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Важното е че няма нищо незаконно , нали така ?
33
6
 
29
 
! Отговори
Даам преди 1 година
За сметка на това Украинците се ширят в 5 звезди по морето и Банско. Да ти имам и извратената дражавица, народ и семка.
32
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2 дни по БНТ излъчиха материал за мъж на приблизително същата възраст, болен от коксартроза, на когото Телк е издал много ниско ниво на инвалидност, няма пари за изкуствени протези, не може да работи и като капак, 3 години живеел без ток, поради невъзможност да плаща. Веднъж натрошил някакви шкафове в къщи и ги запалил, за да се стопли през зимата....И тази страна е в Европейския съюз?!!
31
3
 
28
 
! Отговори
Това са преди 1 година
Ценностите на капиталистическата демокрация. Свобода- кеф ти да живееш на полето, кеф ти да умреш от глад.
30
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25. А добрите хора от общината не би ли трябвало да се интересуват, да се самосезират за хора в беда, а не да чакат само сигнали? Социалните служби са абсолютно излишни, пасивни, безразлични чиновници. А отговарят уж за човешки съдби??!!
29
1
 
51
 
! Отговори
смях преди 1 година
Наистина уместни коментари. Що за държава е тази, в която има място за десетки хиляди бежанци, но не и за една българска клетница.
28
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добри хора в Кърджали! Да няма кой да й помогне, не да живее като бездомно куче. Народе???? Има ли те въобще?
27
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е варварска държава за почтените хора!!
26
1
 
36
 
! Отговори
София преди 1 година
Такива глупости могат да се случат само в тая проклета територия. Дори държава вече ме е гнус да го нарека. Милиони се изсипват по някакви хора със съмнително минало, които дори не са българи, а българите, за които държавата трябва да се погрижи, мизерстват...
25
7
 
13
 
! Отговори
Ами преди 1 година
За да получиш помощ - трябва да я поискаш! От общината! Има възможности!!!!
24
3
 
18
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Това е било докато е била по- млада. След това е ходила в Германия и съответно е имала там регистрация. При връщането - вече къща няма - няма и регистрация. Но защо не се е объртала към Социално подпомагане в общината???
23
4
 
49
 
! Отговори
До r преди 1 година
Не бе само за милите украинци ще слушаме, как искали в хотели, а не в бази. А къде е социалната ни държава в случая. За какво въобще има социално министерство, че да има хора, които живеят по този начин.
22
2
 
39
 
! Отговори
АМИ.. преди 1 година
За укрите управляващите получават милиони от ЕС ,както и за сови..да.А за своето население не им се дават.Бездомници има навсякъде.Тази жена каквато и да е,човешко същество.Не съди,да не бъдеш съден.Ще я приюти добра душа.
21
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си от Баш Майстора една реплика: "А как е вашето именце?", пита Рангел Радой Лерин. "Руска", огтоваря лелчето. "А кой ли ще я схруска?", продължава Рангел. Голям филм. А тая Руска не ме интересува. Както долу е написал един човек- на сума такива помагал и до един не са читави. Имаш пари, наемаш си малък имот, работиш. Не бягаш от война и не си останал без нищо.
20
4
 
41
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
за нея няма ли хотел на морето няма ли едно легло при украинцитепозор след 32 години измислена демокрация снимаите и пишете по соц мрежи
19
1
 
40
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Ето, в такива случаи ползата от медиите е голяма!Дава се известност на проблема и да се надяваме,че някой ще се трогне от положението на Руска и ще и помогне!Желая и това наистина да се случи!
18
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има домове за временно настаняване на хора, изпаднали в беда. Докато са в такъв дом, могат да се обърнат към социалните служби и бюрата по труда. Ако жената сама не може да се оправи, селската управа би трябвало да знае какво трябва да се предприеме в подобни случаи, а ако не знае, няма ли информация към кого трябва да се обърне управата, за да попита как трябва да се постъпи? Или просто не им пука?