Под открито небе: Жена живее от месеци в Родопите

Бездомната иска адресна регистрация и покрив през зимата
Обновена: 10 ное 2022 09:08 | 10 ное 2022 09:08, Петя Славова
117

Месеци вече жена живее под открито небе в Родопите. Бездомна е след като бива изгонена от последното си работно място, където е и живяла, а единственото, което иска е да има покрив над главата си през зимата, както и адресна регистрация.

61-годишната Руска Белчева  от началото на лятото живее в нива в близост до кърджалийското село Гняздово. Това е единственото, което притежава. В средата на полето са разположени диван, стара печка, матрак и скъсани куфари, които са цялото ѝ имущество.

"Учих във вечерно училище. Имахме къща в смолянско село. Изгоря при пожар, заедно с майка ми. Останах без нищо. Сега аз съм в нейното положение. Нямам нищо и живея без една стотинка", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Последните няколко години Руска е работила в стопанството на пенсионер, където се е грижила за имота и животните. Заради скъпите консумативи той я гони и така заедно с всичките си вещи остава под открито небе. Има документи, с които може да кандидатства за социална помощ, но няма адресна регистрация.

"Аз не се моля за пари, аз се моля за жителство, защото аз имам и ръце, и пари, но къде ми е жителството", подчерта тя..

Руска споделя, че няма роднини и от месеци всяка вечер заспива на нивата заедно с всичките си вещи, а много често и сред чакали.

Единствената ѝ връзка със света е мобилен телефон, който зарежда със зарядно на слънчеви батерии. Твърди, че ѝ е подарено в Германия, където за кратко е работила. Надеждата на Руска е преди зимата да получи помощ, с която да си осигури шатра или жилищен контейнер на нивата, за да остане на сухо и топло.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТи май в рашка не си стъпваш, другарю, че да псуваш запада.Излез от третия кръг на московското метро, и ще попаднеш в пост-апокалиптичен сценарии, който не е гето, а просто как живеят хората. Контейнери с изрязани дупки за врати и прозорци, мяташ се на влака към Шереметиево и гледай какво става просто.
76
40
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте я, защо не иска да живее в пустееща къща в същото село? Защо? Чалнати всякакви.
75
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 74Е как, нали не требва да се излагаме пред чужденците :))) Българите в по-голямата си част едва смогват, нашите решили да им дават хотелчета за без пари на урките, а бездомни и отритнати от обществото се чудят къде да преспът, в този случай под небето :)
74
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейските ''ценности'' , на практика !
73
8
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''По-важното'' е , да има 6 звездни хотели за бежанците !!!
72
2
 
69
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Е,може ли такова нещо? При толкова пустеещи къщи и самотно живеещи хора. Къде са " Социални грижи"? Поредното безумие на бюрокрацията. Службите незабавно трябва да се задействат.
71
7
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да я настанят в хотел и да й дават джобни всеки ден. Или не може, щото е българка?
70
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тази жена със сигурност са правили опити да й се помогне, но тя явно не е читава. Най-малкото има социална помощ за хора в нужда, които нямат пари за лични документи. Има сумати такива индивиди, които имат нужда първо от психиатрична и после от материална помощ. При нас има една такава подобна: предлагаше и се всякаква помощ, *** не, тя и досега живее на улицата и проси.
69
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се живее, пардон препитава във велика България, член в клуба на най-богатите! Без по нататъшен коментар!
68
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66. Ще и предоставят подслон в помещение на блок в София срещу чистене на входа. Но все пак някой трябва да справи връзката с жената. А това е работа на Местната Администрация , ако е будна
67
73
 
4
 
! Отговори
Укропитек преди 1 година
С тва путиново име Руска-това заслужава...
66
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София е пълно с необитаеми панелки / апартам./ и монолитни апартаменти. С бронирани врати и аларма . Общините не се интересуват от това. Освен това има и цели сгради построени и с години са необитаеми. Парадокси в партиините конструкции на БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ и т. н
65
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един човек не написа нещо смислено. Всички се оплюеат един друг, защото другият имал различно мнение. Жената има нижда от помощ , а вие само си чешете езиците.
64
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местната власт в България , тридесет години е само на хартия . Тя служи да дава социални помощи и дотук . Администрацията е ФОРМАЛНА. Всичко си върви като при Социализма. Крадене , корупция връзкарство
63
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61Явно требва да стане украинка, хем безплатни хотелчета и басейн да се плиска, хем храна безплатна, даже малко кеш ще и дадът :)))
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
П о мо ха меданчените не знаят турски , а са към религията. Гагауз е обратно знае турски ,но се води християнин.
61
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чети историята от архивите. Али Барутин е от Асен християнин Пасел е овцете в Батак. След това става платен башибозук от пашата. Създава отряд да събира десятъка и прави клането в Батак . След това батачани отвличат синът му и го връзват за гатера. Така загива. Баташкото клане няма нищо общо с априлското въстание. Батак е бил свободен , богат и независим град. Не плащаш с години данък на Империята.
60
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вземе укараински паспорт и да отива на пет звезди на морето
59
1
 
28
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До потресенМного тъжна и гнусна история.. то зората на чалгата си го изпя преди 30 години - "за милиони - няма закони, за кокошка - няма прошка", че и даже е възхвалено то ненормални висоти... "тука е така, на Балканите"
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази част от османската империя се освобождава най късно и минава към Царство България стотина години по късно. Докато Северозапада по Дунава не е с такова влияние. И десятъка там не е събиран така осезаемо . По дунавската равнина все още е било влиянието от Свещената Римска Империя. При това има и подписан мирен договор между двете Империи в Свищов 1777г