Експерт: Малките и средни предприятия се молят да не се занимават с ББР

Според него бюджетът тази година е бил рекордно раздут
6 дек 2022 22:30, Петя Славова
4

Финансовият анализатор Преслав Райков заяви, че обвиненията на министър Пулев, че Българската банка за развитие (ББР) е катастрофирала, донякъде имат резон.

По думите му, през последните три години говоренето за Банката е в негативен аспект.

"По време на управлението на определени правителства тя в действителност е обслужвала близки до тях фирми. В България в сектора големи корпоративни клиенти има лимитиран брой фирми - 300 или 400. Всеки от бизнеса познава някого от политиката", заяви Райков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му ББР трябва да продължи да функционира, но инструментите ѝ трябва да бъдат насочени към гарантиране и съкредитиране през търговските банки.

"Малките, средните и стартиращи компании стигнаха до момента, в който се молят да не се занимават с ББР, и отиват при частни фондове", подчерта той.

Според финансиста заложеният таван на кредитите от ББР от 5 млн. лв. не е бил работещ. В ефира на Bulgaria ON AIR Райков подчерта, че ББР следва да мине под опеката на Българската народна банка, тъй като "министърът на икономиката е една много проветрива политическа дейност".

"ББР може да помогне в индустрии, които тепърва ще се развиват - такава е българската енергетика. Тя е най-енергонеефективната в цяла Европа", констатира финансистът.

По отношение на Бюджет 2022 г. Райков отбеляза, че удължаването му е добър ход.

"Бюджетът за тази година беше рекорден - раздут отвсякъде. Служебното правителство трябваше да го свие малко", заключи той.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ади пак няма кадри . Аве кадрите това е бизнесмена . В капитализма нито някой е длъжен да работи на друг нито пък да му обучава ,,кадри,, Ние имаме между един и два милиона избягали в чужбина от тия с кадрите . Имаме много които нито учат нито работят защото не си заслужава в същото време тез дет лежат в ченгеджииницата на бюрата - чантаджии които казват ама ние сме офицери не може с топ да ги мръднеш . Дъртите ни некомпетентни генерали също . Е как тъй да ,,няма кадри,, ? Комунизма свърши .