Много българи не работят, но и не търсят работа

Това обясни Георги Първанов
22 мар 2023 19:52, Росен Стойчев
122

Над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят. Това показват последните данни на Националния статистически институт.
Още по темата
Налице е обаче голяма група, която просто не иска да работи, а други не вярват че могат да си намерят работа, сочат още данните.

По думите на експерта по човешки ресурси Георги Първанов това са хора, които не търсят работа.

"Не търсят работа и голямата част от тях не учат, и не са активни. Статистиката обхваща хората от 15 години нагоре, а не от 18 и другото е - много малка бройка, само 100 хиляди над 65 години, които работят. Това е огромен резерв на пазара на труда. Поне 200-300 хиляди хора, които са над 65 години, могат да се върнат на пазара на труда", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първанов уточни, че посочените данни хора от 15-годишна възраст са тези, които имат право да работят с разрешение на родител и на Инспекцията по труда, и често става дума за сезонни работници. Въпреки това обаче те са активна част от пазара и допринасят с внасяне на осигуровки в държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: трудбългариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64. И като се хванеш към някое НПО си закърпил положението. Ама някак неусетно вече не знаеш кой си.
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70. Става обаче цялата държава трябва да е нещо като силициевата долина и всички да работят професори и да захранват целия свят с акъл.
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бачкатор 55. Можеш и прасенце да си отгледаш, и пуловерче да си изплетеш и обувки да си направиш, а ако се напънеш и компютър ще и сглобиш. Тия дето ви учат, че може от вкъщи, да знаеш, че някой друг опъва каиша вместо тях. Без реален сектор в икономиката не става.
60
8
 
21
 
! Отговори
Програмър преди 1 година
Пиша код за 8 000лв нето месечно. Ако работя повече от 4 часа дневно си искам бонус. На 24 години съм. Искам да се пенсионирам на 35. Другите да не са по-прости от мен да ви бачкат за 2000-3000лв. Като се научите да плащате ще имате работници.
59
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върви опит за подмяна на българските работници по предприятита със шведски такива, но тази фантазия не им се получва понеже по идея шведските работници не могат нищо, а и не им се работи нещо. Затва е тоя рев.
58
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново. Българин и работа хаха. Точно такива хора им трябват в ЕС.
57
14
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Проблема на българина е, че иска да живее като американеца. Това може да стане, когато България започне да краде от другите държави така, както америка краде.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брадчед, обЯсни ми едно основно пложение : що да работят след като могат да живеят и без да работят и си плащат данъците и таксите ?
55
2
 
16
 
! Отговори
До до 52 преди 1 година
Аз така правя. Не спирам с усъвършенстването на английския и вече нивото ми е високо, изкарах и разни курсове, все полезни неща, не лежа да гледам в тавана. По полезно ще ми е, отколкото да превивам гръб за минимална и да псувам живота.
54
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво им се предлага? Да работят за 800-900лв без осигуровки. Тия дни четох обява за една голяма старозагорска болница която търси лекари със стартова заплата 950лв.... Е? Всеки който може си бие дузпата от тая държава и ако наистина му се работи, отива на запад. Тук с течение на времето ще останат само мързеливите, пенсионерите и тези, които са на социални помощи
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички млади пият наркоман.
52
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не работи -не трябва да яде !
51
3
 
3
 
! Отговори
До безработния 52 преди 1 година
Какво са ти приоритетите?
50
3
 
16
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Използвай времето когато не работиш, научи нещо, което се търси и си намери лека работа. Изкарвай пари и си живей живота на широко.
49
1
 
25
 
! Отговори
Шогуна преди 1 година
А как е в България? 6 милиона население и от тях 5 милиона държавни и общински служители които по цял ден дремят и чакат държавата да ги храни.
48
3
 
16
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 година
Вкъщи можеш и да си омесиш, и изпечеш хляба. Стига да не те мързи и за това.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бачкатор 41. Само където някой трябва да замеси и да изпече хляба. От вкъщи не се нито сее, нито оре. От вкъщи се яде химия.
46
1
 
15
 
! Отговори
Смятайте ако можете преди 1 година
В България се изтезават хора със СРС техника масово затова хората бягат на Запад, невиждате ли че останаха само МВР, ДАНС, ДАР, ВКР, ВОЕННИ, Охранители, НСО, Прокуратура - не останаха хора !
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 29Не се изхранва семейство така, затова и нямам, та да не си изкарам живота в бачкане. А нещата, които изброяваш не са ми приоритет. Ако мога да си позволя, мога, ако не, зд раве да ми е. Важно е да не се претрепвам от работа.
44
9
 
8
 
! Отговори
Наташа преди 1 година
А в Русия са 140 милиона и от тях 139 милиона не работят и псуват Путин за ниските заплати.