Ваканцията в България е два пъти по-евтина от тази в Гърция

Това обяви Румен Драганов
9 юни 2023 20:00, Росен Стойчев
85
Ваканцията в България е два пъти по-евтина от тази в Гърция
Снимка: БГНЕС

От края на миналата година сферата на туризма се движи с ръст от 10% спрямо 2019 г. Предпандемичната година се явява до момента по-слаба от 2023 г., която се очертава като една рекордна година.

Още по темата
Големите ръстове са в така наречените културен туризъм в градска и историческа среда и балнео спа и уелнес туризъм. 24 млн. са пътуванията на българите вътре в България, а активно пътуващите в страната са около 3,5 млн. души. Това коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според Драганов инфлацията също допринася за ръста в туризма, тъй като хората осъзнават, че парите им се обезценяват и предпочитат да пътуват, отколкото времето да ги "изяде". Той изтъкна още, че традиционните почивки са станали къси - в рамките от 3 до 5 дни.

Според барометъра на Post Office във Великобритания, който публикува данните си преди няколко седмици, България е на първо място за евтина почивка, а Гърция е два пъти по-скъпа от нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
младен преди 10 месеца
Да се включа и аз с един въпрос за милиони.- Нормално сирене - 20лв кг- Нормално сиренем друга марка 17лв. кг- *** сирененяма нищо млечно в него - 10лв. кгТа въпроса е кое сирене е най-ефтино.Разликата преди между БГ и ГР - цени едни и същи, ама качеството у...знаете къде, в пъти по-добро. А сега вече, последната година цените тук са и по-високи от там където качеството е в пъти по-добро.
58
1
 
21
 
! Отговори
Трябват си закони преди 10 месеца
Бреговата ивица на България,нито е голяма колкото гръцката,нито климатът е подходящ,за дълго плажуване,както е в Гърция.Ето заради това,трябва да има твърди закони срещу прекомерното застрояване на черноморието ни.То трябва да си остане колкото се може по девствено,по чисто,а не хотел до хотел,и навсякъде бетон,а тези алчни печалбари,които не можели да си избият парите,никой не ги кара да се прехранват с хотелиерство.Могат да се пренасочат към друга професия.
57
0
 
21
 
! Отговори
Ееееех преди 10 месеца
Болшинството от коментарите тук, красноречиво говорят каква е действителността, а пък вие от dnes.bg,явно живеете във ваш някакъв измислен свят.
56
2
 
24
 
! Отговори
Този Който преди 10 месеца
Когато нашите бизнесмени от всякакъв бранш и калибър осъзнаят елементарната истина, че КЛИЕНТА трябва да се почувства добре, независимо дали е отишъл при тях да похарчи 5 или 5000лв, тогава може би ще им тръгне бизнеса. До тогава клиентите ще предпочетат "гадните и скъпи" чуждестранни дестинации.
55
0
 
11
 
! Отговори
Платена реклама преди 10 месеца
на кафявоморието... Не,мерси! На Канарите ми е по-яко :)
54
0
 
7
 
! Отговори
До Сашо преди 10 месеца
Аз чета само коментарите, другото е..
53
0
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
На Черноморието даже има и бонус.Мръсотията,която ще довлече Днепър след разрушаването на Каховската ВЕЦ.
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
то не е до парите, просто в Гърция е яко а в България тъпо.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха-ха , вицът на деня !
50
0
 
30
 
! Отговори
Сашо преди 10 месеца
В понеделник беше, че сандвича в Гърция бил 15 евро, Вторник беше България 3 пъти по-скъпа от Гърция, Сряда беше рекордно много туристи в България , четвъртък спад на туристите и петък в България 2 пъти по евтино.......Сам се чудя на себе си, за какво ви чета сайта
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До тоя дето писал : българия предлагала "ниски цени".... Ти то колко години не си ходил на БГ черноморие??10 евро прическа не съм виждал даже във Великобритания..
48
0
 
27
 
! Отговори
Бивш БГ турист преди 10 месеца
Каквито и неистини да публикувате, скоро на БГ морето няма да ме върните. Не ме е яд че ме лъжите, яд ме е че мислите че Ви вярвам. Скоро едва ли ще платя 6,50лв за бутилка минерална вода. Моите 4-5 звезди отдавна ми светнаха в главата.
47
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Гърция има изобилие от варианти, различни по цена и степен на комфорт. Има изключително бюджетни начини да си прекараш почивката там, и същевременно да не се чувстваш като човек втора ръка. Но, отново, най-важното е възможността за избор. В България получаваш същото, независимо от това с колко пари си дошъл. Бетон и намусени хора, които живеят в него и очакват нещо интересно да се случи.
46
0
 
26
 
! Отговори
Голям преди 10 месеца
Никаква България ! Само Гърция на лято!
45
17
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 10 месеца
Гърция сезон - 5 месеца. България сезон - 2 месеца максимум. Нормално да има и "промоции". На нашето море чакат масово Август месец за да си направят оборота. Е за един месец няма как, тези които не успеят ФАЛИРАТ! Но омразния Българин това не го интересува, за него е важно да хейти и плюе по родното.
44
0
 
29
 
! Отговори
Бургазлия преди 10 месеца
Няма ден без подобна статия...каквото и да се пише всеки трезвомислещ българин има капацитета да направи разликата. Само един отчайващ пример - тази година чадърите на градския плаж в Бургас са позиционирани почти във водата, като разстоянието между тях е едва за една хавлия. Зоните за свободно плажуване са силно изрязани.
43
1
 
34
 
! Отговори
Резидент разединител преди 10 месеца
Вчера на вечеря гръцка салата беше 6.50 евро и беше една купа. Днес на плажа бирата беше по 3.5 фрапето 3.5 сока 2.5 и ползвахме 3 шезлонга и два чадъра. После на обяд 3 свински шишчета с картофи сос 5 резена домати 8.5 хляба е безплатен. И на фона на нашите цени вече мога да кажа че тук(в Гърция) става по евтино. И това на фона на по-висок ток и по-висока заплата. Ние бъркаме някъде нещо според мен.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И три пъти по-ужасна
41
0
 
15
 
! Отговори
Прах в очите преди 10 месеца
Има и друг показател, нарича се макдоналдс индекс, който е много обективен между другото. Някой да хапне в макдоналдс на корем в българия и да запази бона. После да хапне в макдоналдс в Гърция или Италия и да вземе бона да сравни цените. Ще има шок гарантирано.
40
6
 
24
 
! Отговори
Прах в очите преди 10 месеца
Това исобщо не е вярно и давам конкретен пример - в Англия е адски скъпо навсякъде но обяд в пъб с пържоли, пържени картофи и други ястия плюс безалкохолни и наливна бира - общо 38 паунда, грубо - 85 лева. Същото семейство обяд в ресторант Хепи Варна - 115 лева. Пазя двата бона да показвам на неверваюите беге 6алъци как ги тровят с цените в мизерна България. Че имат и наглостта да твърдят че в България почивката е по-евтина.