Догодина ще видим минимална заплата от 930 лева

Кузман Илиев: Икономическият растеж е илюзия
Обновена: 14 авг 2023 13:08 | 14 авг 2023 13:00, Росен Стойчев
50
Догодина ще видим минимална заплата от 930 лева
Снимка: БГНЕС

Ще видим забавяне на растежа на цените в магазините. Ще можем да купуваме все по-малко въпреки това, защото доходите ни ще нарастват с все по-бавен темп, дори може да стагнират. Вече виждаме симптомите на тежка стагнация, почти рецесия. Това каза за Нова Нюз икономистът Кузман Илиев.

По думите му икономическият растеж е бил илюзия.

Още по темата
"Започва забавяне на икономическата активност, а приходите на компаниите започват да спадат. Това води до уволнения или намаляване на заплати. При нас това ще дойде впоследствие, с около шест месеца закъснение след Германия.  Не трябва да има дефицит през следващата година, нито МРЗ да е 50% от минималната. Лихвите за фирмите тръгват нагоре, работят в среда на несигурност'', обясни той.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика посочи, че ще трябва да свикнем да живеем с по-висока инфлация от предните години. "Последните данни сочат, че  доходите на работещите успяват да надбягат инфлацията", подчерта той.

Според него увеличенеито на МРЗ е добра идея, но не и ползвайки средната за референт. "Решението трябваше да се обвърже с медианата. Догодина ще видим минимална заплата от около 930 лева, което е сериозен ръст", обобщи Николов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако инфлацията се качи 930 лева е малко чак до 2025 ще се дигне пак. Ако спадне инфлацията тогава и МРЗ трябва да спадне по новия закон наЕС и пак е зле.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кузман Илиев е един икономист-илюзионист!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледах ги по tv-то единия го каза право куме в очи, че сме гола вода други мънкаше и мажеше, че не сме съвсем гола вода.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дай Боже да видим и хиляда. При Боко Тиквата и шаката му крадливи некадърници, надошли от селата, пенсии и заплати бяха 12 години замразени.
1
8
 
13
 
! Отговори
не сме държавааа преди 8 месеца
Може и 1000 лв. да видим скоро , защото сега купих краставици по 4.5 лв.