»змамник с опит да източи 100 хил. лв. от сметката на община ƒупница

—пециалисти сподел€т, че престъпниците са изобретателни
21 юни 2024 14:16, »нна јнгелова
12
»змамник с опит да източи 100 хил. лв. от сметката на община ƒупница
—нимка: Pixabay

ѕодготвен интернет измамник се опита да източи 100 хил€ди лева от сметката на община ƒупница. ќпитът му е бил много добре обмислен и режисиран. »змамникът е използвал името на фирма, с ко€то общината има подписан договор.

ћиналата седмица на един от служебните имейли пристига писмо от фирмата, в което се съобщава, че се промен€ банковама сметка. ћалко по-късно служителите на общината нареждат да се преведат 100 хил€ди лева, съобщава ЅЌ“.

¬печатление за евентуална нередност отчитат служителите на банката. “е алармират община ƒупница, от там се свързват с доставчика на услугата, който потвърждава, че това е опит за измама. —пециалисти по киберпрестъпност казват, че тр€бва да бъдем внимателни, защото престъпниците в интернет стават все по-изобретателни. ќбщината е предприела мерки това повече да не се случва.

 метът на ƒупница - ѕърван ƒангов сподели, че е разпоредил да се направи вътрешна проверка и е забранил кореспонденци€та чрез имейли.

"ћишените често не са обикновени хора, а по-скоро представители на висши€ мениджънт, които управл€ват големи бизнеси и институции. ÷елта не е само теглене на големи суми пари, а и кражба на чувствителни данни", об€сни д-р –адостина ћихайлова - преподавател по ћедии и комуникаци€ в ё«” "Ќеофит –илски" Ѕлагоевград.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


12
ќще от —траната
ѕогасен е пожар в товарен влак на гара в  аспичан
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
11
1
 
3
 
! ќтговори
?? преди 3 седмици
Ќе се било пращало на обикновени хора, а на членове на ¬исши€ мениджмънт. —амо по начина, по който е написано си личи, че според автора шефовете на фирми са друго тесто хора, а не като "обикновени€ малък човечец". ѕо-велики €вно.. Ќекой ден н€кой синковец богаташки ще ми се включи с такова изказване и ще го би€ до Ќј—»–јЌ≈. » после ще го питам що се е насрал и пак бой. Ќ≈ им треперете хора, богаташките деца тр€бва да бъдат –ј«÷≈ѕ≈Ќ» в момента в който кажат "знаеш ли кой е баща ми" - “≈Ћ  » √ј¬–»
10
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
–ешил е човека да си възстанови парите от похабените на в€търа данъци.
9
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒупница - на кого е кръстено така :)))
8
1
 
5
 
! ќтговори
Ќѕќ"«аедно в ƒу преди 3 седмици
¬печатлен съм, че община ƒупница разполага със 100 хил. лв. Ѕих им помогнал да ги умножат значително, стига да ми дадат достъп до сметките!
7
0
 
7
 
! ќтговори
јлекс преди 3 седмици
“ова е нивото на държавната администраци€,особено в провинци€та.ћързеливи и немарливи.ѕревеждат гол€ма сума без много да му мисл€т.ј можеше въпросни€т служител да вдигне телефона и да се обади във фирмата,за да му потвърд€т пром€ната на сметката.
6
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
"... на един от служебните имейли пристига писмо от фирмата, в което се съобщава, че се промен€ банковама сметка. ћалко по-късно служителите на общината нареждат да се преведат 100 хил€ди лева " ћалко на нагласена работа прилича ,с вътрешно участие .....
5
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
—лужители на общината не могат да нареждат такива суми.  метът е наредил.
4
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
давам мо€та банковама сметка, каквото и да значи това според авторите
3
0
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
Ѕрех за превод от сто хил€ди лева се усъмнили, а в изплащането на милиони в брой от парите за магистрали на съмнителни лица, не се усъмнили.
2
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
“о в та€ държава най добре е да си измамник
1
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
 ъде се е подготв€л за интернет измамник, че бил подготвен? Ќ€какви курсове ли има за интернет измаюници със сергификат?