В ритъма на танца с "Антистатик"

Световни имена от сцената са гости на феста
8 май 2015 15:00, Петя Славова
0
В ритъма на танца с "Антистатик"
Снимка: Антистатик

Световни имена на съвременния танц ще гостуват на осмото издание на „Антистатик” в София.

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс ще се открие с „Танцова вечер на Мери Вигман” на 15 май, от 19.00 часа на голяма сцена в Младежки театър „Николай Бинев”. Концепцията и изпълнението са на Фабиан Барба. Роден в Еквадор през 1982г., днес той е едно от водещите имена в европейския танц. Фабиан Барба учи в престижното танцово училище P.A.R.T.S. в Брюксел, където става съосновател на артистичния колектив “Busy Rocks”. С първото си соло “Танцова вечер на Мери Вигман” той постига пробив на международната сцена, а спектакълът печели втора и трета Европейска награда за съвременна хореография Prix Jardin d’Europe 2010.

С въпрос към същността на настоящия момент се обръща още едно интересно име за световната танцова сцена – Лаури Янг, танцов артист от Канада. През 1996 г. тя се премества в Берлин и става съосновател на прочутата танцова компания на наричаната “втората Пина Бауш” - Саша Валц „Sasha Waltz and Guests”. Лаури Янг създава и авторски работи, наблюдаващи живота на тялото на сцената. Работата й включва още пърформанс-инсталации и пърформанси спрямо мястото, сътрудничи си с видео артисти и филмови режисьори. Представлението „Какво е сега?” е ярък пример за минималистичен спектакъл, основан на присъствието на танцьор, музикант, барабани и осветление, който задава фундаменталния въпрос за съществуването във времето. „Какво е сега” ще има своето единствено представяне на 21 май в Университетския театър на НБУ, като организаторите осигуряват транспорт до и от театъра.

В галерийното пространство на Credo Bonum на 17 май от 19.00 часа ще се представи един перформативен експеримент, в който по нов начин е включена и публиката. „В танца” зрителите са поканени да се качат на сцената. Всеки ще получи предложения за движенчески задачи и действия, а развитието на хореографията изцяло зависи от самите тях. Театралните новатори Катрин Дойферт и Томас Плишке са сред най-утвърдените артисти в сферата на съвременния танц и пърформанс в Германия. 

„Силке Грабингер като обект на експеримент” - сериен проект на една от новите звезди на автстрийската танцова сцена Силке Грабингер, танцьор, хореограф и експериментатор. Тя е бивша брейк данс танцьорка и изпълнителка в Цирк дьо Солей. В този сериен проект Силке Грабинер пита какви представи се приписват на личността й, с какви теми и въпроси я свързват други хореографи и какво може да направи тя с тях. За целта на своя проект тя кани международно известни хореографи да създадат по 10-минутно соло за нея. „Силке Грабинер като обект на експеримент” ще бъде представен само на 18 май, 19.30 часа, Нов театър – НДК.
Специален уъркшоп със самата Силке Грабинер, отново в платформата „Без дистанция” ще се състои на 17 май, 11.00 ч., Derida Dance Center, който е и негов организаторите.

Акцент в международната програма ще бъде и немската продукция с международно и българско участие.„Поредица за бъдещето // танц от 2043 / танц от 2044” е представление в две действия, които се занимават с въпроса как би изглеждал съвременният танц след 30 години и как ли ще се танцува тогава. Българският артист Вили Прагер и хърватката Соня Предраг са изпълнителите, които ще можем да гледаме само на 19 май от 19.30 часа в Университетския театър „Алма Матер”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: пърформансАнтистатик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари