Боил Банов: Затварянето на театри – обмислено и адекватно

Съчетанието на COVID-19 и грип Б прави ситуацията опасна
10 мар 2020 10:20,
15
Боил Банов: Затварянето на театри – обмислено и адекватно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Много обмислено и адекватно е предложението да се спрат културните мероприятия и то е свързано най-вече със съчетаването на двата вируса - грип Б и коронавируса. Това заяви министърът на културата Боил Банов по повод протест на асоциацията на киносалоните, защото статутът за затварянето им заради коронавируса не бил уреден правно от държавата. Министърът ги покани на среща днес.

Още по темата

Заповедите се издават от министъра на здравеопазването, не от мен, обясни Банов пред Нова телевизия.

Той допълни, че при поява на коронавирус, в съчетание с вълната от грип Б, мерките са адекватни. Съчетанието на двата вируса прави опасността много голяма, особено за възрастните хора, здравето на хората е преди всичко, коментира министърът.

Целта е превантивно да реагираме, за да може поне един вирус да предотвратим. Вероятно става дума за кратко време, защото грип Б вече отшумява, а трябва да излезем поне от единия грип, допълни той. Тогава мерките щели да бъдат преразгледани. Въпросът е в нашето съзнание и морал, затова призовах артистите да помагат. За да можем да потребяваме или печелим от изкуство, трябва да сме здрави, каза Банов.

3-5 дни не са проблем за системата, те имат възможност да наваксат, обясни министърът за това дали ще има загуби за театрите и кината. Ако настане епидемия като в Италия например, тогава ще се обмислят мерки за подпомагане, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешки - в метрата, автобусите или Кауфланд се събират много повече от 100 човека, ама никой не ги затваря.
12
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Отиде ни цялата култура на кино...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи на театър и кино е опасно... а като висим пред Кат за регистрация на АГУ, не е опасно. Сбъркано управление, сбъркан държава.
10
0
 
1
 
! Отговори
Безхаберие преди 4 години
Защо моловете не се затварят ,или там са парите?Там си е развъдник на болести и вируси - до кога с това безхаберие?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може да мислиет за пари, когато тук става дума за живота на хората?Един болен да влезе в театъра или киното за минути ще зарази 1000 човека.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ, ТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ПЛАМНЕ ВИЕ БАШ ЗА ТЕАТРИТЕ СЕ ЗАГРИЖИХТЕ?В ИТАЛИЯ ОПЕРАТА "ЛА СКАЛА" И ВСИЧКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ НЕ РАБОТЯТ.
7
0
 
1
 
! Отговори
автопревозвач преди 4 години
Трябва да бъдат забранен транспорт с влакове там един човек може да зарази и разболее най малко три вагона с хора.А аконякой болен участва в товаренето на вагони ще зарази всички около себеси и тези които разтоварят стоката.Най безопасен е авто прревоза автобуса и седалките се пръскат и няма вирусои а по товарите нв тира вирусите умират от студ и жажда.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министърът от ГЕРБ, Боил Банов не се къпе. Личи си по физиономията му, а навярно злоупотребява и с твърдия алкохол.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в търтеите толкова много хора има че няма места ей гад ,а молове и вериги що не затваряте !!!
4
1
 
0
 
! Отговори
Аха преди 4 години
министъра се сети, че трябва да плаща от бюджета и подгъна полите. ХаХа. Ама резултата ще е като с болничните за карантина - хората се уплашиха и няма да си купуват билети, както и спряха да ходят по лекари и се крият и лъжат. Салоните ще останат празни. Е това се вика услуга, благодарим министре.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В театрите има артисти а те принципно са свободни по дух и са склонни да клатят стабилността. Затова и ги затварят вероятно и завинаги, в северна корея няма театри
2
4
 
5
 
! Отговори
теди преди 4 години
Сигурно тези ,които пишат против затварянето на театрите,никога в живота си не са ходили там.По света се предприемат мерки ,от които се губят милиони,ние ревем за театрите.Писах веднъж-простотията ни е по-опасна от всякакъв вирус!
1
0
 
9
 
! Отговори
В мола-заразаааа преди 4 години
А моловете?Или евреите не дават ?!