Христо Мутафчиев: Ако затварянето е 10 дни - ще издържим, но ако не е...

До последно няма да знаем ще има ли публика на наградите "Икар", каза актьорът
23 мар 2021 14:24, Ния Христова
76
Справя ли се българският театър една година след началото на пандемията? В навечерието на Международния ден на театъра председателя на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев коментира ситуацията в момента.
 
"Длъжни сме да спазваме мерките - най-вече заради личната си сигурност, сигурността на семейства ни и на приятелите. Отново имаме затваряне. Ако е 10 дни - добре, ще издържим. Но ако е повече, ще започнем отново да се обръщаме към институциите за мерки за помощ. Има колеги, които се страхуват и отказват да играят в представления", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Актьорът изтъкна, че публиката е с маски в салоните на театрите и е седнала през стол. Творците не сме ваксинирани единствено един срещу друг - като колеги, защото играем без маски", посочи Мутафчиев. 
 
Част от театрите продължават да правят антигенни тестове на актьорите преди представления. А от Съюза на артистите в България са подали списък в РЗИ-София и в Националния ваксинационен щаб с всички творци, които членуват в организацията, но за тях няма театър, в който да се запишат за имунизация. 
 
Христо Мутафчиев сподели, че се надява церемонията по връчването на наградите "Икар" да не премине "толкова тъжно, колкото миналогодишната".
 
"До последно няма да знаем ще има ли публика на 11 май, когато смятаме да проведем събитието. Всичко зависи от ръста на заболелите. Форматът ще стане ясен дни преди церемонията. Номинациите ще бъда обявени на 27 март", поясни председателят на Съюза на артистите.
 
Мутафчиев призна, че не е привърженик на онлайн театъра и трябва да има "кинаджийско заснемане", за да се получи качествен продуктът. А пандемията ни е научила да обърнем внимание на позабравените летни сцени, смята той. Театрите започнаха все по-често търсят моноформите по ред причини. Такъв е и моноспектакълът "Плач на ангел" на Христо Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Бойко не му пука че имаме най висока смъртност, важното е ресторанти и чалга да има.Отваря без да му дреме.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да е 10 дни. Няма как да е толкова. За толкова време няма да се отчетат хората, които сега се разболяват. А при положение, че сме натрупали толкова критична маса, разбирай, вътрешно-семейните заразявания - кривата няма да падне поне още 1,5-2 месеца.
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отваряйте всичко бе гърбави, ше уморите хората от глад.