Apple и Google в съюз за патентите на Kodak

Според WSJ oфертата е за над $500 млн.
Обновена: 10 дек 2012 15:28 | 10 дек 2012 15:28, Бойчо Попов
2
Apple и Google в съюз за патентите на Kodak
През януари компанията подаде молба за защита от фалит. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в несъстоятелност фотопионер Kodak може да получи над 500 млн. долара за своите цифрови патенти. Според материал на Wall Street Journal офертата на консорциум е надхвърлила необходимия праг от половин милиард долара, нужни за едно ново начало на бизнеса. Според агенцията за финансови новини Bloomberg зад офертата на консорциума са Apple и Google. Hidden Field

През ноември Kodak си осигури почти 800 млн. долара за новия старт на бизнеса си, за да измъкне специалиста в печата от фалит. Финансовата инжекция на големите банки UBS и JP Morgan Chase и две други финансови компании обаче бе обвързана с условието, че продажбата на цифровите патенти ще донесе най-малко 500 млн. долара.

В Kodak в края на 19-и век беше открит фотофилмът. Впоследствие с евтини фотоапарати компанията направи снимането масов пазар и правеше големи печалби, докато възходът на цифровите изображения осуети бизнес модела. От известно време насам Kodak се опитва да се преориентира като специалист при принтерите - с променлив успех. В момента оцеляването на компанията е гарантирано от кредит.

След дългогодишни проблеми и високи загуби през януари компанията подаде молба за защита от фалит по глава 11 от специализираното законодателство, след като се бори безуспешно да се адаптира към света на цифровата фотография.

В хода на саниращата програма компанията се раздели с някои свои бизнес области, като в своя някогашен основен бизнес в момента Kodak почти не е представен. Според плановете приходите през 2013 г. се очаква да спаднат до 2,7 млрд. долара. През 2000 г. групата отчете приходи в размер на 14 млрд. долара.

Новият старт трябва да бъде отчасти финансиран и с продажбата на богатия арсенал от патенти в цифровата фотография. Индикациите обаче са, че Kodak може да очаква значително по-малко пари, отколкото планираните 2,6 млрд. долара.

Търгът трябваше да приключи всъщност още преди няколко месеца, като сред заинтересованите компании се спрягаха именно Google и Apple. Но конкурентите не участваха в наддаването, така че първоначалните оферти бяха твърде ниско оценени.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Kodak
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Unicredit преди 11 години
unicredito не е много Австрииски ама хайде.
1
2
 
3
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ...