Метан бликна на Марс! Велик момент е, обяви НАСА

На планетата има източник с биологичен или не биологичен произход
Обновена: 18 дек 2014 14:16 | 17 дек 2014 07:11,
113
Метан бликна на Марс! Велик момент е, обяви НАСА
Снимка: НАСА

Американският марсоход "Кюриосити" е засякъл изблик на метан на Червената планета. Това съобщиха представители на НАСА, цитирани от Ройтерс и ТАСС, съобщи БТА.

Още по темата
"Това бе кратък изблик на метан, чието количество се увеличи десеткратно, а след това се разнесе”, обясниха учените. Според тях това значи, че на Марс има някакъв източник, от биологичен или небиологичен произход.

"Това е велик момент за мисията. Присъствието на този газ поставя много загадки", категорични са още изследователите.

Марсоходът освен това е открил и органични молекули в проби от древни скали. Учените не могат да определят как органичните съединения са се появили на Марс - дали там е имало условия за живот или те са били пренесени от метеорити.

В началото на декември американският марсоход "Кюриосити" откри нови доказателства за съществуването на древно езеро на Червената планета. Тогава световните агенции съобщиха, че апаратът, който кацна на Марс през август 2012 година, осъществява изследвания на кратера Гейл.

Събраните образци свидетелстват за това, че на повърхността на Марс са съществували обширни езера. Тази теория отрича представите за подземните водоеми или че са съществували само за кратко време в някои региони на Марс. Освен това учените предполагат, че атмосферата на планетата е могла да поддържа температура над нула градуса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: метанМарсКюриосити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
15
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Мене питайте за Марс, та аз съм оттам. Преди 35 к години тя бе също толкова красива като вашата планета, но демократите и републиканците от марсианския Конгрес се хванаха за гушите, едните фалираха другите, а те от своя страна предпочетоха да умрат във термоядрена война, а не в робство или от глад... Част от населението избягахме в Космоса и се заселихме тук, но както вървят нещата и тук ще се повтори старата история. Жалко, пфу!
49
5
 
18
 
! Отговори
до 59 преди 9 години
Само да допълня. Имало е и развито селско стопанство, което е унищожено от ликвидационните съвети на марсианските ***. След седерастко-демократичната приватизация, планетата марс се е превърнала в пустиня
48
5
 
24
 
! Отговори
BG преди 9 години
Сега американците ще измислят някоя марсианска терористична организация (Марсианска Държава), и ще се юрнат да я демократизират :D
47
5
 
16
 
! Отговори
Реформите на Марс преди 9 години
Събраните образци свидетелстват за това, че на повърхността на Марс са съществували обширни езера. после дали водата на частни фирми-добри стопани на концесия и ето резултатът...
46
1
 
5
 
! Отговори
Отговори има преди 9 години
Марс няма магнитно поле, което да предпази атмосферата от слънчевия вятър.Атмосферата и водните пари са "издухани". Това, което е останало е само под 10%.
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам да изпреварим всички и да започнем изграждането на Марсиански поток. Може по някоя европейска програма
44
7
 
4
 
! Отговори
Няма отговори преди 9 години
"Добре де нека учените обяснят как Марс е имал атмосвера а после е няма? Как е имал вода пък сега я няма? Все пак средната температура на Марс е -63 градуса по целзий. Ако е имало вода тя трябва да е била лед. Като имаме предвид, че сега слънцето е много по-силно, преди 4 милиарда години младото слънце е било с 20% по слабо. Тоест още по-студено. Какви езера и реки са текли в такъв студ? И къде е водата? Да не се е изпарила? В тоя студ, трудно може да мине в газообразно състояние."
43
5
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
"от биологичен или небиологичен произход." Да не би Чехлю вече да дава изявления за НАСА?
42
1
 
3
 
! Отговори
Do 47 преди 9 години
...секретно, пък ти го знаеш ...
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега енергомафията ни ще се пръска от яд че газа е толкоз далече и няма как да си присвои някой и друг милион!
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ДА НАПРАВЯТ ЕДИН МАРСИАНСКИ ПОТОК КОЙТО ДА МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ)))
39
1
 
9
 
! Отговори
Марсианец преди 9 години
Добре бе признавам си аз бях. Ама след толкова много марсиянски боб дето я дох снощи... Някакси човешко е ... тъй де марсианско е да се облекчиш.
38
8
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Метан бликнал на Марс! Да сe еманципираме от Сорос и илюминатите, докато не са ни резнали и "Марсиански поток".
37
2
 
1
 
! Отговори
Да 39 преди 9 години
Отговори на всичките ти въпроси са давани многократно. Прочети литераотурата :)
36
1
 
32
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Време е САЩ да донесе демокрация на Марс!
35
2
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Юруш народе на марсианския газ!Следващия марсоход ще бъде на метан и некой бакшиш ще го кара!
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пишете си каквото искате, обаче американското знаме вече плющи побито на Марс. За невярващите сме подготвили фотоси и клипове-до поискване.
33
1
 
8
 
! Отговори
Dimityr преди 9 години
До ПрелюбодейниковОправи ме деня с този коментар! Репсект!
32
2
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 9 години
Ако можеха, щяха веднага да го направят за да се перчат , колко са велики.
31
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де нека учените обяснят как Марс е имал атмосвера а после е няма? Как е имал вода пък сега я няма? Все пак средната температура на Марс е -63 градуса по целзий. Ако е имало вода тя трябва да е била лед. Като имаме предвид, че сега слънцето е много по-силно, преди 4 милиарда години младото слънце е било с 20% по слабо. Тоест още по-студено. Какви езера и реки са текли в такъв студ? И къде е водата? Да не се е изпарила? В тоя студ, трудно може да мине в газообразно състояние.