Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора

След 2020-а – 90% от работните места с цифрови умения!
12 дек 2017 09:15, Петя Славова
67
Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора
Снимка: Reuters

България е първа в Европа по брой жени работещи в IT сектора. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова представиха Европейска седмица на цифровизацията и иновациите. Тя ще се проведе в столицата от 25-29 юни догодина.

Габриел посочи, че след 2020 г. около 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения и знания. Общо 40 на сто от фирмите в Европа споделят колко трудно им е да намерят си кадри. "В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти, а до 2020 г. те ще бъдат 500 хил.", каза еврокомисарят.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че столицата е в топ 3 на Европа по дял на IT сектора - от 3,8% през 2015 г. сега достигна до 8% по обем на постигнатата продукция, пише "Монитор".

Броят на занимаващите се в този сектор пък се е увеличи с 50% в периода 2011-2015 г., което са 40 000 души повече работещите в сферата.

"Това са качествени работни места за младите и образовани хора“, каза Фандъкова. Градоначалникът посочи, че в средното образование се обучават 1000 ученици в 24 училища със специален профил "Информационни технологии". "Компютърна техника и технологии" изучават 250 ученици, а "Компютърни мрежи" - 182. В университетите, по думите й, по тези специалностите годишно се приемат над 11 хиляди студенти.

По време на седмицата на иновации ще бъдем домакини и на Европейската дигитална асамблея и Webit фестивал. Очакват се тези дни да бъдат посетени от над 1500 гости от политическия елит на Европа, както и от 5000 човека от целия глобален бизнес.

Асамблеята ще даде възможност на всички, които са ангажирани в IT сектора и в цифровата икономика да представят и очертаят икономическите перспективи, които са предоставени на цифровия пазар. Част от темите, които ще бъдат обсъдени е "Цифрови промени и знания", киберсигурността и цифровото бъдеще на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
до 44 Пешо преди 6 години
Приятел,ти за 700лв в ИТ сектора, ако си позволиш да губиш, опит или умения по-добре стани общак.
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пешо от общака е Софтуерен инженер във Вистеон , последен семестър в германския факултет.. В момента в период на предизвестие местя се при руснаците в Луксофт. за 700лв. повече пари..
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо няма, ИТ сектора е платен и лесен ,мобилен и не изисква сграден фонд или специална инфраструктура.А и друг начин БГ работник да е равен на западния стандарт аз не виждам.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
естествено.... после жените реват , че били дискриминирани - начело в ИТ - сектора , хайде да не отиваме далече - ама вижте във Върховния съд - само жени , напълно женски състави - и това е върховната съдебна власт в страната...
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм софтуерен инженер , на "ниското ниво" С/С++, вградени системи . Една жена няма и много се радвам , работи се много спокойно.. И смятам да продължа да работя това , точно заради жените.. Да си седят вкъщи да раждат деца ..
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От жена човек нищо не става.. Мозъка на жените е с 150-200грама по-малък.. Жените като родят , забравят всичко какво са научили в университета.каза Пешо общака, който едвам завърши 8 клас с 3-ка... но понеже е мъж се има за нещо повече от половината човечество.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече ме е срам да се нарека IT. Когато ме попитат с какво се занимавам отвръщам :"собствен бизнес" . Напълни се с всякакви хора тук и направиха професията пошла.
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От жена човек нищо не става.. Мозъка на жените е с 150-200грама по-малък.. Жените като родят , забравят всичко какво са научили в университета.Има много физици , инженери , математици жени , но не са измислили или открили нищо значително.. Има професори жени - по-простата причина , че мъжете бягат от академична кариера , ходят работят в индустрията вадят пари , повече от професорите.
34
7
 
9
 
! Отговори
ЛОШО преди 6 години
ИТ сектор - вече има предостатъчно Доставчици на Интернет .Трябва да имаме Лекари , Акушерки , Мед. Сестри .
33
7
 
4
 
! Отговори
ok преди 6 години
"Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора", ясно.Да очакваме скоро срив в сектора
32
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем колко работят и колко са ефективни. Само защото са жени и разведряват офиса им дават по - големи заплати от хората, които им вършат работата.
31
5
 
22
 
! Отговори
Да. преди 6 години
Само че пропускате една "малка" подробност! Над 90% от жените заети във IT сектота са на позиции от типа обслужване на клиенти във кол центрове, адмистрирация и др. такива. Повечето жени във сектора не са специалисти по компютърна техника, електроника, или електротехника. Нито пък са програмисти. Всъщност добрите програмисти жени са голяма рядкост. (Такова е положението и при всички други инженерни специалности).
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По време на соц. жените бяха кранистски и тъкачки - със здрав ханш и мощни гърдиСега сякаш положението им се подобри
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Лакоми за пари ли? Или достатъчно умни, че да знаят, че с твоята заплата от 600 лева дете не се гледа.
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На запад жениете не се наемат да стават инженери и програмисти.. Обучението е трудно.. А и жените след родят забравят всичко.. Тези неща се знаят , а българиките са лакоми за пари..
27
3
 
8
 
! Отговори
Държа да кажа преди 6 години
България заема едно от челните места на корумпирани страни в европа. Освен това в българската съдебна работят предимно жени.Означава ли това, че жените са по - подкупни от мъжете ?T.e. не разбирам аргумента с жените.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бадещето на свето е у компутаро затуи тарсат програматоре
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УмникБлагодаря за информацията. Аз не можах да се сетя, работя в съвсем друга сфера.
24
0
 
7
 
! Отговори
Умник преди 6 години
ИИ е изкуствен интелект.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трагичното е че оставаме без лекари и учители, IT става всеки с един курс на обучение и само единици са наистина добрите програмисти.