Акционерите на Tesla подкрепиха Мъск

Мениджърът успя да вдъхне смелост на инвеститорите
12 юни 2019 12:50, Бойчо Попов
7
Акционерите на Tesla подкрепиха Мъск
снимка: Ройтерс

Акционерите на Tesla продължават да подкрепят Илон Мъск. Те доказаха това по време на годишното Общо събрание на компанията във вторник вечерта. По-голямата част от присъстващите инвеститори гласуваха против новите правила, предназначени да подобрят често критикувания корпоративен мениджмънт на Tesla.

По-рано компанията беше заявила, че очаква да достави от 90 000 до 100 000 автомобила през второто тримесечие, но темата за търсенето остава актуална след разочароващото първо тримесечие с доставки на едва 63 000 автомобила. Това допринесе за понижението на цените на акциите с около 35% досега от началото на тази година. Но Мъск бе оптимистичен, казвайки, че продажбите на компанията „далеч надвишават“ производствените ѝ обеми.

Така с появата си в Маунтин Вю, Калифорния, във вторник след една трудна година Мъск отново успя да вдъхне смелост на акционерите. „Искам да кажа нещо много ясно: няма проблем с търсенето", каза той. Продажбите щели да надхвърлят значително производството. „И производството се представя доста добре", добави той. Това послание се прие доста добре от инвеститорите и цената на акциите се повиши с повече от 5,3 процента в следборсовата търговия. Този ръст се добавя към повишението в редовната сесия от почти 2 на сто до 217,10 долара в Ню Йорк.

Напоследък възникнаха съмнения дали все още има достатъчно търсене на автомобилите с марка Tesla. В едно проучване анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас написа например, че търсенето на продукцията може да не е достатъчно. Акциите на Tesla вече не пишат история на растежа, а история на преструктуриране, написа още той. Джонас, който преди година бе поставил ценови таргет от 379 долара, сега твърди, че цената им в най-лошия сценарий ще е 10 долара. А и освен това, все повече и повече конкуренти се възползват от тренда на електрическите коли и в e-car, като според критиците си Tesla може да приключи корпоративното си битие като малък нишов играч. Освен това и до днес Tesla изгаря огромно количество пари. От декември цената на акциите се сви почти наполовина.

А през миналия август самият Мъск разстрои инвеститорите, когато обяви лековерно в Twitter, че ще свали компанията от борсата, само за да се откаже малко по-късно от идеята. Борсовият надзор - Комисията по ценните книжа и борсите, се намеси и започна проверка за манипулиране на цените, а шефът на Tesla се съгласи на глоба и на засилване на контрола върху компанията. Наред с другите неща Мъск трябваше да се откаже от поста си на председател на борда. Сега той може да действа само като изпълнителен директор.

Ако Общото събрание бе преминало по волята на акционерите активисти, то членовете на Борда на директорите би трябвало да намалят мандатите си от три на две години. В допълнение в бъдеще трябваше да е нужно обикновено мнозинство по важните решения, така че основателят и неговите съюзници да нямат толкова много власт в борда. Тези мерки бяха предложени от самия Борд на директорите, за да се смекчат критиките.

Но очевидно повечето акционери не искаха да бъдат защитени от Илон Мъск, а точно обратното: по-скоро да му дадат възможно най-голяма свобода: и двете искания бяха отхвърлени.

Kaкво още каза Мъск вижте във видеото! 

 


7
Още по темата: TeslaИлон Мъск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
ххх преди 9 месеца
Вълкът от Уолстрийт май ще дойде пълен аматьор в сравнение с този фокусник. Добре ги успива всички.
5
2
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 месеца
Изглежда Тесла все пак ще се спаси-производството май отива в Китай.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
така е! за едни ТЕСЛА`та, за други - дръжката!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фа не би търсенето на Тесли в Люлин и Перник да се е увеличило, че е компаноята цари такъв оптимизъм?!? :-)
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 1

И аз не му вярвам на тоя предпочитам да слушам коментиращите тук които са много по-компетентни и знаят истината.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние в Люлин не го подкрепяме тоя ***, пернишките ми приятели също казват че не става тоя