„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса

На 12 април 1961 г. в 9,07 ч. той излита с космическия кораб "Восток 1"
12 апр 2021 07:03, Елка Василева
171
„Поехали!“ - преди 60 г. Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса
Снимка: архив, БГНЕС

Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в космоса, на 12 април 1961 г. - точно преди 60 години.

Съветският съюз може да е в историята, руската слава в космоса отдавна е отминала, но легендата Гагарин все още е жива - символ на руския успех и важен източник на национална гордост, пише АФП.

"Той е личност, която вдъхновява абсолютен консенсус, обединяващ нацията", казва биографът му Лев Данилкин.

Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

Още по темата

На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Гагарин се отправя в космоса от космодрума Байконур с космическия кораб "Восток 1". След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

„Поехали!“ /Тръгваме/ – това казва Гагарин при излитането. Тази дума става своеобразен символ на новата, космическата ера от развитието на човечеството.

За всички нас Юрий Гагарин е истински пример за подражание, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. "Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 г. със "Союз", каза той, спомняйки си първата си мисия до Международната космическа станция. "За мен бе голяма чест да премина по неговите стъпки на космодрума Байконур. Често съм се опитвал да си представя как се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.", сподели Песке.

"Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел", каза астронавтът на Европейската космическа агенция.

Полетът на Юрий Гагарин откри нова ера в развитието на човешката цивилизация и подвигът му не бива да се подценява, каза за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

"Шестдесетата годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество", подчерта той. "Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената". Според Бела полетът на Гагарин е стимулирал развитието на много сфери в науката.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тз човек на снимката не е летял.Излизат все повече доказателства за това.Както и кучето е умряло след няколко часа.И не знам как вече 100 години след "великата" им революция не им омръзна да лъжат.Българсите русофилски мозъци не замо са промити, те са излъскани с шкурка.
55
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До V"Американците са мноооого далеч от евтино изстрелване на хора в космоса"Моля?цена на седалкаСаюз - 80 мил.Драгон - 40 мил.Скоро и Бойнг ще полетят. Ракетата на американския кораб за лунно изследване Орион също е готова. А когато Старшип полети вече е гейм-оувър за всички класически ракети.Руснаците изалчняха. Рогозин вдигна цените за седалка до МКС. НАСА бе принудена да свика по спешност US фирми с алтернативни оферти. Сега НАСА има избор с кой да лети а роскосмос пикаят газ!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първият словашки космонавт се казва Владимир Ремек. Майка му е чехкиня, баща му словак. Летял през 1978. Известен е с това че когато прелита с космическия кораб над Еропа от Прага го питат "какво ти липсва в момента". Ремек произнася една дума "pivo"
53
3
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
До били са някога НАСА скоро подписа нов договор с роскосмос до 2030 година. Американците са мноооого далеч от евтино изстрелване на хора в космоса ,а да не говорим за многократна употреба за пилотиран полет. Новата ракета на НАСА е германски модел от ВСВ .Дори германския е по добър от американския щото е с 4 твърдогоривни ускорителя което означава и по малко налягане и тежест на ускорителите. Нищо ново не се прави щото се усвояват едни пари като наще от БАН .
52
10
 
4
 
! Отговори
били са някога преди 3 години
Русия не може да разработи нова ракета вече около 30 години. Ето я Ангара - светлото бъдеще на Роскосмос. Разработ я от 90-те насам а има 3 полета. 3 Тестови полета!Новото поколение руски космически кораб - Федерация - още е на ниво чертежи! Скоро му смениха името на Орел, защото вече дори самите руснаци започнаха да се базикат на Федерация.Роскосмос е гола вода и човека виц-Рогозин ги е докарал до там.
51
6
 
17
 
! Отговори
Това е геройство! преди 3 години
Първият човек дръзнал да се подложи на изпитание. САЩ затова си измислят фантазии, че уж първи са стъпили на Луната, но това е блъф! Нито едно доказателство не показаха, а само приказки и менте снимки, които специалистите опровергаха!
50
11
 
4
 
! Отговори
били са някога преди 3 години
СССР преди над 50 години са били наистина сила в космическите технологии. Сега са дупки. Целия им "Звездньй город/Star City" е един музей. Всичките там церемонии, дървета автограми са една голяяяма носталгия към миналото.Истината е че славния им кораб Съюз е дизайн от 1967 година. Сега сме 2021-ва! Да хубав кораб но е технология от 50 години.
49
4
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Колко грозно и по ганьовски плюете само...Космос-ГагаринЛуната-АрмстронгСев.Полюс-АмундсенЕверест-Едмънд ХилариТолкоз!!!!Тия хора са на цялата планета, а не на дадена нация!Кралицата даже е поканила Юрий на чай, а вие тук се карате на принцип сини и червени.Почитайте подвига на тези хора, а ако не можете, то поне замълчете.
48
7
 
4
 
! Отговори
мдааааа преди 3 години
той никога не е говорил за полета си със своите близки...да е поехал колко да е поехал...полетът е обявен няколко дена по-късно...
47
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е първият !
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 47 Много много мъка има в празната ти чу-ура.
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато казаха ,че руснаците са излетели в Космоса много се зарадвахме ,обаче останахме разочаровани .Излетял е само един и даже се е върнал.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Е, ние кацнахме.Вие - не!
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък моя спомен от този ден е как седях на прозореца у дома /къщата ни е на главната улица в Русе/ И изведнъж се чу духова музика и като започнаха да минават онез ми ти комбайни и редосеялки, и комсомолци с плакати как с помощта на Великия Съветски съюз ще победим империализма.Горе долу в същия смисъл на русофилските *** днес.Нищо не се е променило за 60 години.Тогава ги пишеха да се подмажат на партийната върхушка и Москва, сега има и доста платени.Щото Путин вече си и плаща.
42
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И толкова години по къно руската кочииина не може да мине отвъд геостационарна орбита :) Мъъъка
41
2
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
До АнонименА не бе. Ходил е за гъби.... виж вчера американците как стигнаха до МКС....
40
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А летял ли е изобщо?
39
7
 
4
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 3 години
първия човек в космоса е преди гагарин и в момента се носи из нашата галактика мъртъв. И дори не е един а няколко, вкл и жена. Можете да чуете записи от прихвнати от братя Италянци докато са правили експерименти. В единяи от тях човека ясно и точно си го кзва че "отплава" към дълбокия космос, и се прощава с роднините си. Бил е затворник човека
38
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Помня ясно този ден,беше хладно априлско утро,времето беше ясно.Майка ми,която бе чула новината по радиото ми каза: - Гошко,там горе в космоса е полетял първият човек,Юрий Гагарин в малка капсула.Аз след това дълго гледах към небето да видя...нещо,но не успях,но възторга от този момент се...запечата в съзнанието ми.
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Програмата на Мъск е на принципа проба грешка"От къде ви намират такива олиго--ени.А руснаците пък направо фръкват и не се и замислят, щото понеже са руснаци сичко им е на 6.