“Научен” екзорсизъм по телевизията

Снощи по английския Канал 4 беше излъчен пряко ритуалът екзорсизъм. “Обладаният от демони” мъж беше под лекарско наблюдение през цялoто време, а специален апарат измерваше акивността на мозъка.
25 фев 2005 10:15,
“Научен” екзорсизъм по телевизията
Обладан от демони

Снощи по английския Канал 4 беше излъчен пряко ритуалът екзорсизъм. “Обладаният от демони” мъж беше под лекарско наблюдение през цялoто време, а специален апарат измерваше акивността на мозъка.

Преподобният Тревор Нюпорт е прогонил злите сили от 40-годишния Колин в пряко предаване, чиято цел е била да се покажа връзката между науката и религията.

Епископът е прочел специални молитви, с които да прогони демоните от мъжа.

Колин беше много буен преди да започнем ритуала, а сега е съвсем спокоен”, разказва Божият човек.

Самият Колин казва след екзорсизма: “Чувствах, че има демони в живота ми, но тях вече ги няма. Вярвам, че съществува милостив Бог и че тази страна трябва да знае, че Исус прогонва лошите демони и ще го прави винаги”.

Членове на Англиканската църква, психолози, мюсюлмански духовници, невролози и психиатри са наблюдавали експеримента.

По време на процедурата отчетохме много ниска активност в париеталната част на мозъка”, обяснява д-р Джонатан Бърд, невропсихиатър в болница Френчай, в Бристол, който присъствал на експеримента.

Колин е бил свързан с електроенцефалограф, който измерва активността на мозъка.

Отчетохме известна асиметрия в темпоралния лоб. Но дали става въпрос за мозъчна активност или за духовна намеса, ще оставя на специалистите да решат”, казва докторът.

Някой от наблюдателите смятат, че облекчението, което “пациентът” е изпитал, се дължи на духовен феномен, а други са сравнили екзорсизма с вид хипноза.

Англиканските епсикопи са изразили притеснението си по повод телевизионното предаване, заявявайки, че тези, които търсят изцеление по този начин, са по-скоро с психични отклонения, отколкото обладани от демони.

В същото време, обаче, говорител на Канал 4 е подчертал, че са направени необходимите тестове, за да се докаже, че Колин не страда от психическо заболяване и че е в състояние да участва в предаването.

Ние не искаме да правим реклама на екзорсизма, а да го поставим под микроскопа на науката”, добавя говорителя.

Отнасяме се с нужното уважение към ритуала, но се надяваме науката да покаже истината или друг аспект на това, което се случва”, завършва представителят на телевизията.


Спонсорирано съдържание