“Научен” екзорсизъм по телевизията

Снощи по английския Канал 4 беше излъчен пряко ритуалът екзорсизъм. “Обладаният от демони” мъж беше под лекарско наблюдение през цялoто време, а специален апарат измерваше акивността на мозъка.
25 фев 2005 10:15,
“Научен” екзорсизъм по телевизията
Обладан от демони

Снощи по английския Канал 4 беше излъчен пряко ритуалът екзорсизъм. “Обладаният от демони” мъж беше под лекарско наблюдение през цялoто време, а специален апарат измерваше акивността на мозъка.

Преподобният Тревор Нюпорт е прогонил злите сили от 40-годишния Колин в пряко предаване, чиято цел е била да се покажа връзката между науката и религията.

Епископът е прочел специални молитви, с които да прогони демоните от мъжа.

Колин беше много буен преди да започнем ритуала, а сега е съвсем спокоен”, разказва Божият човек.

Самият Колин казва след екзорсизма: “Чувствах, че има демони в живота ми, но тях вече ги няма. Вярвам, че съществува милостив Бог и че тази страна трябва да знае, че Исус прогонва лошите демони и ще го прави винаги”.

Членове на Англиканската църква, психолози, мюсюлмански духовници, невролози и психиатри са наблюдавали експеримента.

По време на процедурата отчетохме много ниска активност в париеталната част на мозъка”, обяснява д-р Джонатан Бърд, невропсихиатър в болница Френчай, в Бристол, който присъствал на експеримента.

Колин е бил свързан с електроенцефалограф, който измерва активността на мозъка.

Отчетохме известна асиметрия в темпоралния лоб. Но дали става въпрос за мозъчна активност или за духовна намеса, ще оставя на специалистите да решат”, казва докторът.

Някой от наблюдателите смятат, че облекчението, което “пациентът” е изпитал, се дължи на духовен феномен, а други са сравнили екзорсизма с вид хипноза.

Англиканските епсикопи са изразили притеснението си по повод телевизионното предаване, заявявайки, че тези, които търсят изцеление по този начин, са по-скоро с психични отклонения, отколкото обладани от демони.

В същото време, обаче, говорител на Канал 4 е подчертал, че са направени необходимите тестове, за да се докаже, че Колин не страда от психическо заболяване и че е в състояние да участва в предаването.

Ние не искаме да правим реклама на екзорсизма, а да го поставим под микроскопа на науката”, добавя говорителя.

Отнасяме се с нужното уважение към ритуала, но се надяваме науката да покаже истината или друг аспект на това, което се случва”, завършва представителят на телевизията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание