Форт Бояр – стерилно с балкански сблъсък

Новата игра на bTV – прекалено монтирана и с прекалено добри участници
20 мар 2008 23:46,
65
Форт Бояр – стерилно с балкански сблъсък
3 балкански нации ще се борят на Форт Бояр. Снимка: bTV

Слава богу, bTV не нарича това предаване риалити. И с право, защото то е заснето през юли миналата година в Бискайския залив. Там, недалеч от западния бряг на Франция, има една стара крепост Форт Бояр, построена през XVII век. По времето на Наполеон тя е предпазвала бреговата ивица от английския флот. По-късно е била и затвор, а преди 18 години се превръща в студио на телевизионния формат Форт Бояр (произнася се Боаяр, но официалното изписване е Бояр). Крепостта е висока 20 метра и отдалеч напомня купола на подводница.

Играта ще се излъчи в тринайсет 90-минутни епизода, всеки четвъртък веднага след Music Idol. Водещ е Димитър Павлов, познат още като водещ на “Това го знае всяко хлапе” и “10-те най”. Ето и правилата.

Състезават се представители на три държави – България, Сърбия и Турция. Всяка с по 4 отбора. Всеки тим е съставен от 4 души – двама мъже и две жени. Най-добрият отбор на всяка страна отива на финал и се бори за наградата от 40 000 лева.

Състезанията са като в Сървайвър: за скорост, сръчност, издръжливост, логическо мислене и преодоляване на страха и гнусливоста.

Вместо точки, отборите получават ключове. За да се отвори портата към съкровището, са необходими 8 ключа.

В първото предаване видяхме състезанието между Отбор 1 на България и Отбор 1 на Сърбия (добре, че играта е заснета преди да признаем Косово). Ето кои са нашите хора.

Отбор „България 1”

Капитан е Васил Гюров (42), или по-накратко Васо, басист на група „Ревю”. Занимавал се е със ски, плуване, подводен риболов и водни ски.

Дияна Стоянова е телевизионна водеща (Споко Player по bTV), на 21 години. За всички, които се интересуват, тя е неомъжена, но ангажирана.

Иван Андонов (23) е детски треньор по плуване. Възпитаник на Националната спортна академия.

Петя Николова (27) е финансист. Работи като медия директор в рекламна агенция. През уикенда винаги е в планината и катери непристъпни скали с любимата си група деца - начинаещи катерачи.

След като водещият обяви, че на участниците им предстоят “малко гадни изпитания”, играта започна.

Играчите се катериха по стена, бъркаха в купи с мишки и всякакви други гадини, скачаха с бънджи, търсеха кодове, изписани по телата на змии и други подобни. Всичко това с цел спечелването на повече ключове. В края на краищата сърбите спечелиха с 6:5 ключа. Тъй като на нашите не им достигаха три ключа, те трябваше да се лишат от три ръце при пренасянето на жълтиците. Лишаването се изразява в поставянето на пластмасова тръба върху ръката, което пречи на играча да носи.

Във финалния рунд нашите успяха да изнесат монети с общо тегло 7 180 грама, а сърбите 10 560 грама (ово е стандарт), с което станаха победители.

За да бъде всичко по-интересно, замъкът си има господар. Някой си мосю Рошел. Всеки отбор разполага с асистент. Това са джуджетата Пастон и Паспарту, чиято основна задача е да развеждат играчите из крепостта и след спечелването на ключ да показват с пръсти колко точки има отборът. Има и тигри, които пазят съкровището, но разбира се, те влизат в клетка, когато играчите пренасят златото.

Ако трябва да обобщим, първото предаване не вещае феноменален интерес към играта. Тя е прекалено монтирана. Личи си как екипите са бързали да заснемат някои фрагменти по три пъти (за всяка държава). Участниците са прекалено добре мотивирани и доста възпитани, за да се случи нещо любопитно. Във всеки отбор има по един спортист, за когото физическите изпитания не са кой знае какво. Предварително е определено кой играч от отбора ще участва в конкретния кръг. Няма фолк певици, които да пищят и да се държат в стил “хем сърби, хем боли”. Няма интрига.

Единственото, което спасява стерилния формат, е водещият Митко Павлов. Ето някои от свежите му лафове в първото издание:

“Мишки, хлебарки и други гадории от общ характер.”
“Тигрите едва ли правят разлика на вкус между българин и сърбин.”
“На Форта лесно няма.”
“Успех или както се казва по тези ширини – бон шанс!”
“Ще ви настръхне косата, освен ако не сте мосю Рошел.” (той е плешив)

Накрая ето и останалите български отбори, които ще гледаме в следващите епизоди.

Отбор „България 2”

Капитан е Краси Ванков, познат на зрителите като водещ на „Световните рекорди Гинес” по bTV.
Деница Хаджииванова, финалист в първото издание на Music Idol.
Мариана Де Мео, изпълнителен директор на фондация „Щедро сърце”.
Красимир Николов, студент в Националната спортна академия.

Отбор „България 3”

Капитан е Мартин Захариев, един от създателите на списанията "Егоист", "Ритъм" и "Плейбой", както и на "Ретро радио".
Ани Лозанова, певица.
Петя Никитова, възпитаничка на Националната спортна академия със специалност модерен петобой.
Сами Попов, оператор.

Отбор „България 4”

Капитан е Александра Жекова, или Сани, младата българска звезда на световния сноуборд.
Дориана Димитрова, координатор "Връзки с клиенти" в един от големите български голф клубове.
Атанас Опълченски, фитнес инструктор.
Николай Григоров, или Коко, занимава се с пластика и рисуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
31
 
! Отговори
Evelin преди 16 години
АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН С ВСИЧКО, ИЗРАЗЕНО КАТО МНЕНИЯ ДОСЕГА!
43
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Да,но всичките сърби бяха бивши спортисти.Защо не избраха такива и нашите?Подбора на хора е много лош.
42
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Ако си гледал внимателно предаването, щеше да разбереш, че това е специално изискване за отборите да участват точно такъв тип хора!
41
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
най сенте предаване, което е приятно за гледане! аз само не разрбах колко отбора има и в колко кръга е състезанието. нещо споменаха за 2ри Бг отбор срещу турски отбор, а после?хаха най-много ми хареса Васко как се пулеше на картите, той май не разбра въобще за какво става въпрос!успех на отборите -колкото и да са :):)
40
0
 
31
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
Шоуто ме кефеше още отдавна, когато даваха френските версии. Форматът не се е променил- монтирането си е стандартно. А и не ме интересуват лигни и емоции, интересува ме показване на способности. Тука игрите са труднички.
39
0
 
31
 
! Отговори
K.L. преди 16 години
Няма ли изтичане на информация кой побеждава накрая?
38
0
 
31
 
! Отговори
баба ЛЕНА преди 16 години
Снощи гледах Форт Бояр и се питах ? Коя кратуна прати тия *** ! В предаване от състезателен характер отидоха МУЗИКАНТ! ВОДЕЩА! ДЕТСКИ ТРЕНЬОР! ФИНАНСИСТ! А сега с ужас чета че , и другите Български отбори са от същия ранг люде! Абе тия да не би да са пратени на искурзия с цел да разгледат тази историческа забелижителност! Да бяхте поне пратили инвалиди или по добрия вариянт сираци .Е... поне и те щеха да видят свят!!! Също като родните ни политици правим това което е винаги в ущърб на самите нас ! Историята ни го е показала !
37
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Много ми стана смешно на края когато Митко каза "ние тук сме дошли за веселба,а не за победи" (нещо такова беше).Понеже съм бил спортист точно така утешавахме некадърните състезатели:)))
36
0
 
31
 
! Отговори
qwerty преди 16 години
перфектно е - няма азис, няма цици, няма слави, няма брадъри, кен лии-та, няма ивановци и андрейовци, абе - няма я стандартната ***. Просто фън.
35
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Браво на сърбите,абсолютно си заслужиха победата пред нашите мърди (с изключение на Диана,която даде най-много от всички взети заедно).
34
0
 
31
 
! Отговори
Best for the best преди 16 години
Нашите по какъв критерий ги избраха /свои хора /като ги гледах снощи на фона на сърбите нашите не са за пред хора изключвам Васо Това ще се гледа в много държави и хората няма да симпатизират на нашия отбор със сигурност .Аз до последно си мислех че в нашия отбор са 3 мъже а то било жена .Никаква визия на мен си ми харесаха повече сърбите които имат и излъчване .Абе в тая страна едно елементарно нещо не може да се направи както трябва
33
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Не си прав! Митко Павлов е много добър водещ. Откроява се от плявата.
32
0
 
31
 
! Отговори
El Arquitecto преди 16 години
Хубаво е, че като погледнеш мненията явно все повече има жажда за нещо различно от чалга и пошло. Лошото е че аз поне не мога да разбера на какъв принцип са подбрани хората. Не ми се видяха нито особено мотивирани, нито равностойни на сърбите, за отбор въобще не може да говорим. И Мартин Захариев и Митко Павлов пак на всяка манджа мерудия. Трябват нови интересни и кадърни хора за всичко. Не че имам нещо против Митето, ама имаме пет телевизии и трима водещи. А подбора ми изглежда, като всички познати на Робин К., които са отишли малко да се разходят на негови разноски до Франция.
31
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
Това предаване го помня от ученическите си години. Беше много интересно, но не помня точно по кой канал го даваха.Това, че в него няма чалга певачици, мазни ***, "ВИП" персони и други откровени простаци, само му прави чест.Що се отнася до водещия - спрях да слушам Ретро радио именно заради неговите изтъркани лафове и жалки опити да е забавен, но със съжаление констатирам, че този ужас се е пренесъл и на телевизора.
30
0
 
31
 
! Отговори
Гуджо преди 16 години
Така като гледам, май всички сме на едно мнение, освен автора - Форд Бояр е едно от най-интересните предавания от години насам. Това е НАИСТИНА игра - отиваш по гащеризон и правиш квот можеш. Друг е въпроса че ние нищо не направихме :)А г-н Автора (който сигурно е на 17 е не помни Форда когато го даваха по Канал Франс Интернационал) ще го попитам - най-гледаното "реалити" шоу - Сървайвър, също се предава на запис. Единството нещо, което не е на запис, е Биг Брада - и кво гледаме там? Шепа мърльовци си бъркат в носа и пърдат. Много яко.Форда е предаване за интелигентните хора . Като разправяте колко е тъпо, само се причислявате към останалите.А към тоя, дето искарава 40 бона за 6 месеца в Турция (номер 19), имам въпрос - "бизнеса" ти да не е в добре развития и проспериращ район Анадола, и да е свързан с болки в аналния *** и последващите го трудности при сядане?
29
0
 
31
 
! Отговори
rada преди 16 години
супер си е формата и за сведение на днес.бг сме го гледали още преди години, така че ни е напълно ясно какво да очакваме. Поне за мен е много по-интересно от Сървайвър примерно, а който му се искат разгърдени фолк пачи да си пуска Пайнер или там каквито фолк телевизии има. Нагледахме са на *** формати. Екстра си е предаването:)
28
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
значи долколкото рабирам този дето е списвал статията, трябва да има простотии за да му е интересно, участниците били възпитани, намало *** фолкпевици,ами някои хора предпочитат да гледат такива неща, поне правят нещо - по скоро е спорт, отколкото глупости и пропяващи се
27
0
 
31
 
! Отговори
преди 16 години
На мен лично предаването си ми харесва още от дете. Напрегнато е и има какво да се види. Не съм съгласен обаче с избора на участниците. Мисля, че както всички неща в България и тук е действано на принципа на шуробаджанащината. Останах с впечатление, че първият ни отбор е адски неподготвен в сравнение с "братята" сърби. Надявам се занапред нещата да се променят. А автора на статията явно е върл противник на чалгата и се опитва тъничко да я осмее, но не му се получава.
26
0
 
31
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 16 години
Каква култура искате от псевдо журналистчета от някой униветситет в България дето може би и го няма вече.Всеки който може да цъка в нета и да прави копи пейст става журналист.После защото ни е такова дереджето.
25
0
 
31
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 16 години
Играта си е много хубава, отделен е въпроса, че нашият отбор не е подбран много добре. Тези сърби бяха само културисти и атлети, нашите им отстъпваха много в силовите състезания, дано другите ни отбори се справят по-добре!