Незавършен филм за Калата

Петя Тетевенска и Олег Ковачев с първия документален проект за актьора
10 яну 2013 11:06, Петя Славова
3

Снимка: БНТ
В памет на Георги Калоянчев БНТ ще излъчи в рубриката „В кадър” документалния филм на журналистите Петя Тетевенска и Олег Ковачев за големия български актьор - „Незавършен разговор с Калата”.

До този момент за него не е правен документален филм, освен издание на поредицата „Умно село”, посветена на Калата.

„Започнахме да снимаме този филм от рубриката „В кадър”, за да зарадваме Калата за рождения му ден. - споделят авторите на филма - На 13 януари той трябваше да навърши 88 години. Искахме да направим филм, който да покаже обикновения, човешки път на един необикновен актьор. Да покажем как хората, които случайно го срещат на улицата му благодарят и му целуват ръка като на патриарх. Това е най-голямата награда за един живот, отдаден на изкуството. Но се случи така, че не успяхме да завършим разговора си с него”.

В него зрителите ще видят последните интервюта, които са направени с актьора и със семейството му - толкова, колкото екипа успя да запише, почти без да монтира и съкращава, както и „парчетата живот” от великите му роли - парчета от легендарните му образи в „Смъртта на Тарелкин” и „Старчето и стрелата” с режисьор Методи Андонов, „Големанов” с режисьор Нейчо Попов и „Бай Ганьо” с режисьор Иван Ничев, „Криворазбраната цивилизация” на Хачо Бояджиев, „Вълчицата”, „Езоп” и „Инспекторът и нощта” на Рангел Вълчанов, „Най-дългата нощ” с режисьор Въло Радев, малко познатите „Невероятна история” на Владимир Янчев и „Джеси Джеймс срещу Локум Шекеров” – отново Рангел Вълчанов.

„Така и не зададохме въпросите за смисъла на играта, на живота, на вселената и на всичко останало. Но Калата отдавна е дал отговорите. С превъплъщенията си. Защото е от Бога актьор. Разговорът с него никога няма да бъде завършен. Защото това, което го питаме, винаги е по-малко от онова, което той ни отговаря” – споделят още Петя Тетевенска и Олег Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Калоянчев беше един от малкото хора, които обединяваха нацията ни. Със смеха си. За разлика от хилядите, които я разделят. С егоизма си....ФАКТ.Почивай в мир, Георги. Няма по- голям паметник от този, който е в главите на Народа.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като артист му свалям шапка на Калата,Бог да го прости.Обаче никак не му правеше чест,при всяка възможност да напада и обижда Георги Парцалев,най-малкото защото човека вече го няма,за да го залива със злоба и завист.Докато е бил жив,Парцалев,е понасял обидите без да отговори нито веднъж,а Калата и след това не се спря.И двамата бяха таланти,и ще останат в историята,но Бургаския манталитет на Калата не му отиваше.
1
8
 
4
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Е как да не завършат филма за човека? Толкова ли не можаха да снимат как го изнасят ,возят в катафалката и да му смига попа.Е на това му викам аз документален филм и добър край , а не някоя сапунка.