Мише Развигоров: Революционерът, обречен на свобода

За легендарния войвода разказва неговият внук - Михаил
17 мар 2018 07:45,
4


Михаил Развигоров, внук на легендарния войвода Мише Развигоров гостува тази събота във "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

"Нося името на моя дядо Мише Развигоров, който е легендарна фигура в Македонското революционно движение. По този повод съм написал една книга "Развигорови – обречени на свободата" , защото две поколения от този род са дали живота си за свободата на Македония", разказва Михаил.

Легендарният воевода е роден през 1873 година в Щип в семейство на революционери.

"Братята му Александър и Емануил (Мане) също са видни дейци на Вътрешната македоно – одринска революционна организация, а племенникът му – Ипократ Развигоров и синът му Страхил са сред забележителните фигури на ВМРО след Първата световна война", разказа в студиото внукът на Мише Развигоров.
 
"Скромен до себезаличаване, честен до болезненост, народник без поза и демагогство, непоколебим привърженик на най-здравите и целесъобразни разбирания” - тази характеристика се отнася за Мише Развигоров и е направена от един от неговите съвременници.

Мише Развигоров е една от най-емблематичните фигури в националноосвободителното движение на българите от Македония и Одринско.

Повече за него – тази събота във "Фамилно" - от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
13
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Властта тогава е била турска,и щом си се загрижил за нея явно и ти си турчин.За вас тия хора са престъпници,защото са свалили властта ви,но за нас те са национални герои и българския народ им е вечно благодарен!
2
14
 
4
 
! Отговори
престъпницо преди 6 години
Вички революционери и бунтовници са били Група престъпници по това време отговора е много *** , защото организират нещо без знанието на Власта , да обаче у нас престъпници са национални герои , ами като няма кой
1
12
 
3
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Като всички потомци на Александър Македонски просто един от многото храбри войни хубаво е да не се прекалява за да не се обезличават другите, всички са храбри и герои, Едни са воювали други са правели деца и са страдали за да ни има напук на турските ***.