ДАНС предупреждавала с години за проблеми с киберсигурността

Агенцията отчела нарастваща опасност
Обновена: 17 юли 2019 16:55 | 17 юли 2019 15:31,
76
ДАНС предупреждавала с години за проблеми с киберсигурността
Снимка: Reuters

Техническите, технологичните и кадровите дефицити в държавните институции и дружествата от значение за националната сигурност са с траен характер, а предприеманите мерки за отстраняването им продължават да са недостатъчни за противодействие на съвременните предизвикателства. Това пише в секцията "Киберсигурност" в годишният доклад за дейността на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) през 2018 година. Той беше приет  малко преди избухването на огромния скандал с хакерската атака срещу сървъри на Националната агенция по приходите (НАП) и изтичането на личните данни милиони граждани.

Интересното е, че абсолютно същото предупреждение е записано и в доклада на Агенцията за предходната 2017 година. През 2016 година, препоръките са също подобни, този път е използвана различна формулировка.

Още по темата

В документа, разузнавачите предупреждават, че тенденцията към нарастване на киберизмамите през последните години остава, което се дължи на пренасянето на голяма част от финансовите операции и търговските комуникации в онлайн пространството.

Отчетени са и все по-разрастващите се възможности на чужди държави и недържавни структури, в това число и терористични организации, да извършат злонамерени посегателства върху онлайн структурите в страната.

ДАНС дава пример с уязвимостта на държавната електронна инфраструктура със срива на Търговския регистър от миналата година и с регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

"В резултат е блокиран достъпът до важни за обществените отношения и стопански оборот системи, което създаде значително социално напрежение. За отстраняването на проблемите и за възстановяване на системата в кратки срокове е ангажиран съществен държавен ресурс", пише в доклада.

В секцията "Мерки за противодействие на рисковете и заплахите" докладът посочва, че през 2018 година е приет специален Закон за киберсигурност, според който представители на ДАНС вземат активно участие в изготвянето му и дейности по хармонизиране на националното с европейското законодателство.

В документа Агенцията твърди, че са извършени редица дейности за осигуряване на защита на мрежи и системи, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС.

"С цел редуциране на установените слабости в автоматизираните информационни системи са осъществени координации с отговорниците за информационното осигуряване на държавните ведомства и със съюзнически служби по въпроси, касаещи кибератаки и деструктивни процеси, насочени от и към държавната администрация", се казва още в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината институции са със престар Windows, инсталиран от съмнителни хора. За повечето хора, киберсигурност е, да напишеш роождениата дата на детето си наобратно и да качваш музика, свалена само от Замундата, защото там било по-безопасно.А помните ли обявата "1500 лева за глава на отдел по кибер сигурност", миналата Коледа.УХАХХААХ - хора - това надницата за 3 дена за човек, който ще отговаря за нещо толкова важно.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДС нарочно беше разбита през 90-те за да може СДС, ДПС, ОП и ГЕРБ и НДСВ после да си крадат мита и акцизи от НАП. През 2016 гръмна поредния скандал как в НАП бяха заличени акцизи и мита от бензин за милиарди лева щета на бюджета.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34А преди, знаеш ли как беше.Аз съм работел като боркер. Шефа винаги имаше всички данни на всички. Тогава не дори не знаех, че е проблем според закона (беше 2002-2003-а). После разбрах - Имал една лека в общината, на която даваше по 20 лева за адрес. Защо лелката си рисуквала работата? Ами защото заплатата и беше 300 лева (минималната тогава беше, мисля, около 160 лева). А нашия и исакше данните на 30-40 души всяка седмица. Емиии ...
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представете си пък какво ще стане ако Путин си пусне истинските професионални хакери дето целия свят разправя за тях! :-) :-) :-)Не че и сега няма такива на тая или оная държава де...Ама не са решили,не са съсипали всичко тотално!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе ....А Петко Петков, който го задържаха преди 2 седмица, защото "разбил" един старозагорски уебсайт, който свободно давата достъп до личните данни на четвърт милион души?Защото момчето пуснало оплаквания, кдъето трябва, но след тотална лиспа на отговор, показа как се прави и сега, решиха, от страх или не знам, да го задържат ....
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие ако си мислите, че ДАНС, са голяма работа....По скоро ГДБОП, поне рално съм ги виждал момчетата, здрави, изпитани бойци.ДАНС бяха създадени около 2009г може и да бъркам, но досега не съм чул нещо похвално да направят.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят проверка на Информационно обслужване, дружество обслужващо системите на НАП и източващо средства по проекти свързани със системите.
37
0
 
14
 
! Отговори
Хакнал държавата ?! преди 4 години
Държава имаше преди.Сега е територия за еврейски експерименти,върху ограбения българин.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знами данс предупреждава с години, а хлапето е на 20. Това бяло хакерче в детската градина ли е хаквало? Платени медии, спрете да се кланяте на смотаните гербави! Все по-зле става! Позорно е!
35
0
 
12
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 години
Лиляна Павлова получила един хубав "бонус" от 3,5 милиона за успешното ни председателство. Същата която се разхождаше с чанти от крокодилска кожа за 10 000 лева. То пък едно председателство - плочките пред НДК се нацепиха една седмица след ремонта.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли че според източената информация Горанов получава 490 000 лева на месец от Домусчиев, които не е декларирал... (нарушение на декларацията и е конфликт на интереси)Той и съпругата му са консултанти на Домусчиев - явно много разбират от футбол - парите се превеждат по сметак на съпругата му, при това - като постоянно сума, което е едва ли ли твърда заплата защото консултанските договори са по системата - днес получаваш пари, пет-шест месеца не получаваш.
33
0
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Брей,нЕма ги герберските ***, със хвалебствията на Боковия геноцид.
32
1
 
5
 
! Отговори
Крадат имоти преди 4 години
След 2008 година нагли престъпници ограбва тимоти с помоща на служители от агенцията по геодезия и..Кражбите са исключително нагли. Ограбени са страшно много граждани. Престъпниците плащат на служители за да им блокирват електронната защита на кадастралната карта.При подаване на жалба срещу крадците лично ръководители на агенцията от София се подписват под документи с невярно садържание..Крадците на имоти се хвалят че плащали яко на всикчи по веригата за спокойствие..
31
1
 
9
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Вярвате ли наистина, че това момче е виновно.той е на 20, преди 12 години е бил на осем г. Трябвал да е бил Нютон, за мо може на осем години да разбива държавните институции.И нали вчера беше Руснак? днес стана българин.Утре ще е арабин. покриха случая
30
0
 
10
 
! Отговори
Аnon преди 4 години
2012 - хакнати са сайтовете на ГДБОП и ДАНс2014 хакнати са сайтовете на ГДБОП2016 - хакнати са сайтовете на МВР МВНР, ЦИК ГРАО2017 -хакнато е МОн2018 - хакнат е Имотният регистър2019 хакнат е ГДБОП, ДАНС,НЗОК, БНБ, НАП.... въпрос - къде спи държавата - в продължение на десет години хакерите точат личните ни данни, а държавата я Няма.
29
0
 
5
 
! Отговори
Коч преди 4 години
До УнуфриУнуфри, бай Манaф да ти го напуфри.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след като ДАНС са предпредили правителството, а то не е взело мерки КОЙ е виновен?
27
5
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Да, хванаха ***, който е хакнал системата. Българче от Пловдив. ***-рублофили, не бързайте да злорадствате ! Още не е станало публично известно, кой и как е мотивирал това иначе интелигентно и добре платено момче да направи тази простотия.Младен Маринов е един от най-информираните хора в държавата. Щом той в прав текст спомена руска връзка, значи е така !
26
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
След тази новина от Фолксваген,окончателно отcвирили маФиотската кoчина.
25
0
 
9
 
! Отговори
Компетентността преди 4 години
на ДАНС стига до залавяне на малолетни или почни малолетни "престъпници" и "терористи", но не и за истински такива.