Партизаните - герои или терористи?

Тези и още любопитни теми – в "Операция История"
16 окт 2020 15:55, Красимир Ангелов
73
Партизаните - герои или терористи?

Какви са били българските партизани – герои-антифашисти или разбойници – вечната тема, която винаги предизвиква спорове, сега ще бъде на фокус в предстоящото издание на историческото предаване "Операция История" в ефира на Bulgaria ON AIR. На 18 октомври, от 16:30 часа, гостите в студиото ще дискутират и  най–актуалния исторически спор в момента, а именно: какъв празник отбелязваме на 24 май - Ден на българската или славянската писменост?

Полковникът и бивш преподавател във Военна академия Йордан Костадинов ще гостува в неделното издание на предаването. Заедно с водещия Росен Петров, двамата ще търсят отговор на въпросите Какви са били партизаните и кои са били повече: партизаните–aнтифашисти или горяните–антикомунисти?

Как да наричаме 24 май - Ден на българската просвета, култура и славянската писменост или Ден на българската просвета, култура и на българската писменост? Актуалната историческа тема ще бъде на фокус във втората част от предаването. Специален гост по темата ще бъде проф. Лизбет Любенова, директор на научния архив на БАН. Тя ще отговори и на въпроса "Исторически факт или измислица са славянски език и народ?".

Не пропускайте останалите горещи исторически теми и дискусии в предстоящото издание на "Операция история" по Bulgaria ON AIR - тази неделя, 18 октомври, от 16:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
8
 
! Отговори
мандраджиев партизан преди 3 години
Не ви ли е срам, бе! По цяла Европа е имало партизанско движение и джендърите се гордеят с това, а вие ги наричате терористи?! Гара Томпсън знаете ли на кого е наречена? На майорът-убиец от английската армия Франк Томпсън, който е бил свръзката между Англия и българските партизани. Осигурявал им е оръжие и информация и кеш (както Али Баба днес) българите са го убили близо до Батулия. Там гние тоя терорист окупатор.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Костов искаше пари на СДС за анализи.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27 Защото някои като теб мислят само за пари. Майката на Левски има 5 деца и всичките са участвали в каузата. Брат му Петър е бил в ботевата чета. Ботев също има двама братя и двамата дали живота си за каузата. Никой от тях не търсил финасова изгода за себе си.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко са били добре като Пеко Таков, Вълка Григорова, Тодор Живков и другите номенклатурчици по времето на соца?
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов,крадец или измамник?Стига с тия въпроси бе хора.Анархия е завладяла съзнанието и особено медиите.Погледнете каква анрхия е в История бг.Предаването има нужда от нов формат ,но продължава да бълва хаос.
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полезни тъпири свалиха и комунизма, после един малък кръг се облагодетелства, а за народа нищета.
31
13
 
13
 
! Отговори
Мдам... преди 3 години
Само мъртвият партизанин е добър партизанин. Тъй като повечето умряха (слава Богу!), вече може да са станали и герои ;-)
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето пример за османците Левски е бил терорист, а за българите герой.
29
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВъв Франция партизаните се борят срещу окупацията, а партизаните в България се борят страната ни да бъде окупирана.-----------Аааааа ,то пък България изобщо не е била окупирана,дошли са на границата ни с войска немците и с ултиматум и фашиста и немски възпитаник Богдан Филов подписва съюз с немските нацисти,даже царя ни не е подписал такъв договор и не са го питали!
28
11
 
16
 
! Отговори
Мдам... преди 3 години
Ами терористи са, естествено!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Тъпчо, полезни деоти, които по нищо не се различават от партизаните са свалили царя и са качили Ленин на власт да ги мачка, поради тази причина ги нарича така.
26
24
 
4
 
! Отговори
Нов прочит преди 3 години
Левски е убиец, убил е момче да не го издаде. Ботев е терорист отвлякъл кораб и въоръжил терористична групировка. Баташкото клане е мит, османско съжителство факт, опълченците на шипка са били нелегално сепаратистко формирование, единствените легални са били финладци и украинци под американския флаг.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много може да се спори,но идеалистите са били малко-чест и почитания към тях,към саможертвата им и светлата им памет.Останалите ги видяхме-прости,нагли,мега *** и вдлъбнати,техните деца и внуци в момента ни управляват!
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо няма паметници на горяните, борили се България да не е васална и зависима. А защо майката на Левски след Освобождението се хвърля в кладенеца от немотия.
23
2
 
5
 
! Отговори
баш демокраст преди 3 години
До Анонимен 21А защо се дава затвор?Всеки си има право на мнение!Нещо с холокоста не е много на ред,не мислиш ли!?
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПартизаните са полезни деоти, както ги е наричал другаря Ленин.--------Толкова сте тъ пи,че една фалшива пропаганда не можете да спретнете! Ленин отдавна е бил мъртъв,когато започва ВСВ
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До разбойници на мандриАми документацията и дори самия банкер Буров казват точно обратното,обирджиите на храната и произвофдството в България са били нацистите и конктретно немските нацисти, заради тях се появява и черноборсаджийството и глада в страната,храната и производството е събирано с насилие и изпращано на немците,задължавали са ни да им купуваме и оръжията,а партизаните удрят по събраните за нацистите храни и ги ВРЪЩАТ(раздават) на населението,за да не гладува!Не слушайте нацисти!
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само якубинцис гилотина ги оправят партизаните.
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партизаните са герои в борбата срещу хитлерофашизма. Другата "гледна точка" отдавна е криминализирана в голяма част от европейските страни, а именно за отричане на холокоста се дава даже и затвор.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партизаните са полезни деоти, както ги е наричал другаря Ленин.