"Порталът" - ключът към нашето минало

Нов сериал търси приликите и разликите с 80-те
1 май 2021 14:51, Петя Славова
3

Снимка: Мирамар филм

Между недалечното минало и настоящето се лутат главните персонажи в новия български сериал "Порталът", който може да гледаме от 2 май по БНТ. Зад  проекта стоят режисьорът Илиян Джевелеков и сценаристът Матей Константинов, познати с филмите "Love.net" и "Вездесъщият".

Действието стартира в 1979 г. в СУ "Климент Охридски", където в небезисвестното заведение "Яйцето" eксцентричният учен-физик Джингиби (Александър Кънев) бяга от милицията след спречкване с младеж.

Озовал се в наши дни на антиправителствен протест, героят осъзнава, че се намира в бъдещето и се среща с вече порасналия си племенник – криминалния психолог Крум (Велислав Павлов). Докато се опитва да свикне с липсата на телефони с шайба и да влезе в час с новите технологии, Джингиби разбира, че след неговото изчезване в миналото, семейството му вече не е същото.

Напрегнати и динамични поврати съпътстват двамата персонажи, които обитават двете времеви пространства за да разкрият престъпление, което е изиграло важна роля във фамилната им история.

Миналото е представено с автентични кадри от манифестациите, портретите на Тодор Живков и Георги Димитров, закачени по стените на кабинетите, спокойното улично движение и преминаващите стари автобуси, носталгичните за мнозина игри на фунийки и на ластик. Авторите се закачат с прословутия тежък маниер на продавачките в кварталните магазини и угодническия и същевременно префърцунен тон на сервитьорите. Вмъкнато е и символно значение в играта с времето, която да е възможна именно в Алма матер.

Макар да са споменати знакови личности, политическите особености на епохите са по-скоро фон на основното действие, наситено със сложни перипетии, динамични и напрегнати моменти, крими елементи, невъзможни любови.

Любопитен и с прецизност към детайлите, сериалът носи духа на двете десетилетия, за да разкрие онова, което ни свързва и отдалечава с миналото. Защото именно то носи ключа към "портала" за това, в което сме с превърнали днес.

В останалите роли ще видим Джулия Бочева, Стефания Кочева, Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Мария Стефанова, Радена Вълканова, Мария Илиева, Даниел Цочев, Борис Луканов, Христо Мутафчиев, и много други.

В "Порталът" е и последната филмова роля на Татяна Лолова, която влиза в образа на ведрата леля Зорка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Миналото може и да е представено автентично, донякъде, но бъдещето (настоящето) - не.
1
5
 
1
 
! Отговори
Един преди 2 години
Изключително СЛАБ филм. Отново голяма излагация на българските "филмови дейци". Бездарно, елементарно..., отново и отново РАЗОЧАРОВАНИЕ.Само с диплома от ВИТИЗ не става, трябва ИСТИНСКИ ТАЛАНТ.