От чашата на Крум до днес - как са празнували българите през вековете?

Темата на фокус в „Операция история“ на 25 декември по Bulgaria ON AIR
21 дек 2022 10:10, Александър Попов
9
От чашата на Крум до днес - как са празнували българите през вековете?

Как е празнувал българинът и неговият елит през вековете и каква е тайната на погребаната църква в последната българска крепост - Кокалянски Урвич? Отговорът на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в новото издание на историческото предаване "Операция история" на 25 декември, от 16:30 часа.

Специален гост в първата част на предаването ще бъде теоретикът и практик на българските празненства – барманът Любо Антов. В студиото на предаването той ще разкаже повече за начина, по който са празнували българите през годините, от чашата на Хан Крум, до празнуването в днешно време. Заедно с водещия на историческото предаване Росен Петров, двамата ще обсъдят и царствените пиршества от времето на социализма.

Археологът от Националния археологически институт с музей при БАН Филип Петрунов ще бъде специален гост във втората част на предаването. Той ще разкаже повече за последната българска крепост или така наричаната „желязната крепост“ - Кокалянски Урвич, където българите, под предводителството на легендарния Иван Шишман Трети, дават последен отпор на османските нашественици в защита на своята държава и вяра. В студиото на „Операция история“ Петрунов ще има възможността да анализира последните открития за тази удивителна желязна твърдина.

В специалната рубрика „Тяхната история“ темата ще бъде за връзката между тракийските мистерии и за скритите послания на изящното тракийско богатство - Боровското съкровище. Водещият на историческото предаване Росен Петров ще коментира древните тракийски корени на днешните празници, както и силата на хляба и виното.

Тези и още интересни теми и коментари очаквайте в новото издание на предаването „Операция История“ - тази неделя, 25 декември, от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
хммм... преди 1 година
Защо се наричат прабългари ? Иначе трябваше да ги наричаме Тюрки. Прабългарите са Тюрки. Населението в на БГ е смесица от Тюрки и Славяни, Тюрки приекли християнството, славяни приели исляма... т.е.какафиния
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крум - Курум на турски въглен. Шишман на турски е дебел. Но днешния българин няма нищо общо с тюрките. Прабългарите са били номадски тюркски народ но много малобройни. Претопени са от местното население. Останало е само названието българи но генетично тюркския ген е нищожен. По скоро траки, славяни и дори илири (албанци) но тюрки НЕ.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя кривоносия докога ще се прави на журналист? Пълна скръб са предаванията му