Отстраненият шеф на САС обвини Цветанов в натиск върху съда

Отстраниха ме, защото така беше наредено, заяви Веселин Пенгезов
Обновена: 18 яну 2011 18:34 | 18 яну 2011 18:34,
85
Отстраненият шеф на САС обвини Цветанов в натиск върху съда
Снимка: Булфото

Веселин Пенгезов, който днес бе отстранен от поста председател на Апелативния съд в София, заяви, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов.

„Отстраниха ме, защото така беше наредено“, коментира магистратът пред журналисти.

Той твърди, че решението за свалянето му от председателския пост е незаконосъобразно и необосновано и ВСС не е взел предвид някои факти от съществено значение.

„Мястото, което е отстъпено на дъщеря ми, не е на морския бряг, а в ромската махала и не е атрактивно, не са предприемани никакви действия за строителство и тя се отказа от правото на строеж”, обясни той.

Според Пенгезов с отстраняването му се цели да бъде сложена ръка върху две от най-големите съдилища – Софийския градски и Апелативния.

„Виждате, че сега става битка за поста на градски съдия, ще стане една сериозна битка за поста на апелативен съдия, а овладеят ли се тези два поста, позициите са овладени”, категоричен бе магистратът.

Той припомни атаката от средата на миналата година, когато се появиха информации, че е свързан с някои от задържаните в акция „Октопод“ и проверката на ВСС, която показа, че не познава тези хора.

Пенгезов заяви, че му е оказван натиск по някои дела, на който не се е поддал, след което са започнали ударите срещу него и семейството му. „Първо изгониха жена ми от ДАНС, после започнаха атаки срещу мен”, посочи Пенгезов.

Той добави, че не е в добри отношения с МВР-шефа Цветан Цветанов от февруари миналата година.

По думите му всичко е започнало, когато Софийският апелативен съд е гледал мярката за неотклонение на сочения за приближен на Алексей Петров Антон Петров–Хамстера, който бе задържан при спецоперация „Наглите“.

Още по темата

Пенгезов заяви, че тогава министър Цветанов е разговарял с него и му е оказвал натиск Антон Петров да бъде оставен в ареста, но съдът го пусна.

„Той не беше задържан и оттам започна голямата битка“, отбеляза Пенгезов.

По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов определи като несериозни твърденията на Пенгезов.

Първоначално Цветанов отказа да отговаря на въпроси, свързани с бившия председател на САС, но след това заяви, че не е разговарял с него за това дали Антон Петров–Хамстера да остане в ареста или не.

„Ако г-н Пенгезов има някакви други факти и обстоятелства, нека да ги споделя”, заяви Цветанов и предположи, че днешното решение на ВСС е взето въз основа на фактите и обстоятелствата от извършената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО41: ДАЙ АДРЕСА къде се продава олио 5лева
43
0
 
4
 
! Отговори
стоян преди 13 години
Аз пък не си спомням друг път на нова година да е имало толкова евтино свинско месо, по 6 лв за килограм.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълна мъгла цари около изчезналите 200 000 лева от сметката за парични гаранции на арестанти, обяви Марин Йовчев. Той е един от четиримата шефове на следствената служба в периода от 1994 до 2002 г., когато са се изпарили парите.
41
6
 
4
 
! Отговори
Петър преди 13 години
ОЩЕ МАЛКО ЩЕ НАТИСКАТ СЪДА ПОСЛЕ ТОЙ ЩЕ ГИ НАТИСНЕ АМА ЛОШО И ЩЕ ИМА А КАКВО ЩЕ ИМА И ДОКАЗАТЕЛСТВА А НЕ САМО КЛЕВЕТА НИЩО ЧЕ ИМ ЗАМАЗАХА УЧИТЕ С 13-ТА 14-ТА ЗАПЛАТА ТА ДА СЪДЯТ ПО ТЯХНИТЕ ИНТЕРЕСИ,ЧЕ ДА ГОНЯТ СТАТИСТИКА ПРЕД КАБИНЕТА И ТОЙ СЪУТВЕТНО ПРЕД EU.АМА ПРЕСТЪПНОСТ ИМА И ТО ВСЕ ПО ГОЛЯМА.ТЯ РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ КЪМ ГЛАВАТА...........................................НАЛИ УВАЖАЕМИ МУТРОЧЕНГЕТА ДЕТО СТЕ СЕ ПРЪКНАЛИ НАПОСЛЕДЪК В ПОЛИТИКАТА И ТОЯ ИКОНОМИЧЕСКИ УБИЕЦ ДЕЯНКОВ ПРАТЕНИК НА АМЕРИК
40
4
 
4
 
! Отговори
До 39 Спонги преди 13 години
Във вашето село е евтино, ясно. Пак гласувай за мутрата.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЛЕКСЕЙ НАПРАВИ ГОЛЯМ ПИАР НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ,ХОРАТА СЕ МОБИЛИЗИРАХА ДА ПОДКРЕПЯТ БОЙКО ВЪПРЕКИ НАЦИОНАЛНОТО МЕДИЙНОТО ЗАТЪМНЕНИЕ,СЕГА ИМА И ГРУПА ВЪВ ФЕЙСА ,ТАМ НЯМА КАК Д А НИ МАНИПУЛИРА НИКОЙ
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПИСНА МИ ОТ ЕКРАНА ДА МИ ВНУШАВАТ ЧЕ ЦЕНИТ Е РАСТАТ ,КАКВА МАНИПУЛАЦИЯ ,НЕКА Д А МИ НАПРАВЯТ РЕПОРТАЖ КЪДЕ В КОЙ МАГАЗИН ИМА ОЛИО 5ЛЕВА
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредната ПР акция на правителството.
36
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОЙКО ЩЕ ОСТАНЕ МИНИСТЪР И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ СМАЧКА ЦЯЛАТА МАФИЯ ,НЕКА МУ ДАДЕМ КРЕДИТ НА ДОВЕРИЕ
35
2
 
8
 
! Отговори
garo преди 13 години
Хаха стига бе, мине се не мине -2-3 коментара и някои пак подвиква за цените. От медиите същата работа. Оня ден по бтв имаше репортаж за инфлацията и дават бутилка олио в пикадили струва 3.80 а на рафта до него се вижда че има и по евтино от 2.60 Абе толкова е тенденциозно всичко че ми става смешно. Наистина ли някой си мисли че народа ще излезе да протестира
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПРОЧЕТЕТЕ ВДЯСНО : ПОРЕДНАТА ЛЪЖА НА 'ГАЛЕРИЯ'
33
1
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Слушал съм му изявленията и преди - този не е достоен въобще да бъде съдия! Ами като всичко е законно и редно, защо тогава дъщеря му е върнала имота?! Истината е, че дъщеря му е получила имота НЕЗАКОННО и след като той твърди обратното, значи не е компетентен въобще за съдия!!
32
0
 
3
 
! Отговори
vajno преди 13 години
вторник, 18 януари 2011СофияТука няма нищо друго освен пари, който ви каже, че има принципи и ценности в монтирането, в публикуването на подобни записи, няма нищо друго освен пари, този анализ направи политологът Огнян Минчев пред БНР по повод вихрещите се скандали със СРС-та.Тука няма нищо друго освен пари, който ви каже, че има принципи и ценности в монтирането, в публикуването на подобни записи, няма нищо друго освен пари", заяви Минчев.Според него става дума "за нагла прослойка от няколко десетки семейства, които поради позициите на техните бащи и дядовци успяха да овладеят икономиката на страната, техният бизнес е безжалостно да източват държавата, колкото може в по-големи размери". "Всеки плах опит дори да бъдат откъснати от тази дейност ги мобилизира да инвестират всичко мило и драго да премахнат от власт тези хора, които се опитват да откъснат тази алчна олигархична инфраструктура да бозае от държавата. Тук става въпрос точно за такива хора. Тези хора бозаят от 65 години. Това, че ДС диктува дневния ред, няма съмнение по този въпрос. ДС диктува парада", подчерта Минчев. Скандалите ще продължат още повече, ще има още записи. И съдържанието и формата на разговорите са много важни. Това са съществени нарушения на етиката и на нормите, които регулират публичната политическа роля в страната както на премиера, така и на неговите сътрудници, обясни политологът.На въпрос дали правителството ще падне, Минчев отговори, че всичко зависи от волята и устойчивостта на министър-председателя, и хората около него. "Очаквам премиерът да реагира на тази атака. Ще има поредица от атаки, която няма да спират месеци наред. Целта на атаките е пълното делегитимиране на управлението на ГЕРБ", категоричен е Минчев. Според него едно от решенията в тази ситуация е вътрешният министър Цветан Цветанов да поеме отговорност. Още повече, че вътрешният шеф забърка " най-фрапантният случай - в Горна Оряховица. "Ако трябва да се поеме политическа отговорност за тази вакханалия на подслушването, може би Цветанов е човекът, който трябва да поеме тази отговорност дали с оставка ли по друг начин не мога да кажа", добави Минчев.Във връзка с оставката на Касим Дал от ДПС, Минчев коментира, че в ДПС нараства вътрешното напрежение. "Конфликтът в ДПС се изостря предвид неспособността на Доган да реагира адекватно на ситуацията, в която е попаднала партията. Отстраняването на ДПС от правителството през 2009 година постави партията в криза", подчерта Минчев. "Касим Дал не е случаен човек, той е вторият мълчалив човек в партията, той се ползва с огромно доверие от турските институции", заяви Минчев и допълни, че Дал има и много добри бизнес контакти в Турция, както и много силни позиции в организационната структура на ДПС.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВИДЯХТЕ ЛИ ГО СЕГА В НОВИНИТЕ ,КАК ЯВНО ЛЪЖЕЕЕЕЕ
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 29: Авторитетът на Веселин Пенгезов бе поставен под въпрос и през март миналата година във връзка с Алексей Петров. Тогава излезе информация, че последният е упражнявал натиск върху председателя на апелативния съд в София.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Счети ти виж само къде живее Пенгезов.Викат му "Белият дом" , но по същество си е дворец.Като чета историята и публикуваните факти около Пенгезов си мисля че мястото му е в затвора, но разбира се няма как да стане защото есъдия а съдебната система тях ги пази най безкомпромисно.И, разбира се правителството му е виновно, нищо че той е в топ 10 на най корумпираните магистрати, и не само това но заема едно от челните места в тази престижна класация.
28
4
 
2
 
! Отговори
счети преди 13 години
Не съм запозната със случая и не знам подробности, признавам, пропуснала съм. Обаче! Той или пълнолетната му дъщеря са се регистрирали като социално слаби? АКО е дъщеря му, следва нея да наказват, и ако има документи с невярно съдържание - по съответния ред и наказанието. Защото все си мисля, че не е едно и също просто! Но сигурно греша де. Извинявам се, ако поради незнание разсъждавам погрешно, но по дифолт наказанията са извършителя, не за роднините му..Не искам да защитавам корумпирани служит
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОЯ Е ПЪЛЕН КРАДЕЦ.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами не е уволненен..а наказан с по малка заплата..голямо накаание...:)))))))))
25
9
 
12
 
! Отговори
ГНИЛА ТИКВА преди 13 години
ДО 4БОЙКО НЯМА ПРИЯТЕЛИ ИМА САМО ВРАГОВЕ.И АТАКА СКОРО ЩЕ ГО ОТБИЧИ ЩОТО ПОЧНА ДА ГИ СРИВА И ТЯХ.