Отстраненият шеф на САС обвини Цветанов в натиск върху съда

Отстраниха ме, защото така беше наредено, заяви Веселин Пенгезов
Обновена: 18 яну 2011 18:34 | 18 яну 2011 18:34,
85
Отстраненият шеф на САС обвини Цветанов в натиск върху съда
Снимка: Булфото

Веселин Пенгезов, който днес бе отстранен от поста председател на Апелативния съд в София, заяви, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов.

„Отстраниха ме, защото така беше наредено“, коментира магистратът пред журналисти.

Той твърди, че решението за свалянето му от председателския пост е незаконосъобразно и необосновано и ВСС не е взел предвид някои факти от съществено значение.

„Мястото, което е отстъпено на дъщеря ми, не е на морския бряг, а в ромската махала и не е атрактивно, не са предприемани никакви действия за строителство и тя се отказа от правото на строеж”, обясни той.

Според Пенгезов с отстраняването му се цели да бъде сложена ръка върху две от най-големите съдилища – Софийския градски и Апелативния.

„Виждате, че сега става битка за поста на градски съдия, ще стане една сериозна битка за поста на апелативен съдия, а овладеят ли се тези два поста, позициите са овладени”, категоричен бе магистратът.

Той припомни атаката от средата на миналата година, когато се появиха информации, че е свързан с някои от задържаните в акция „Октопод“ и проверката на ВСС, която показа, че не познава тези хора.

Пенгезов заяви, че му е оказван натиск по някои дела, на който не се е поддал, след което са започнали ударите срещу него и семейството му. „Първо изгониха жена ми от ДАНС, после започнаха атаки срещу мен”, посочи Пенгезов.

Той добави, че не е в добри отношения с МВР-шефа Цветан Цветанов от февруари миналата година.

По думите му всичко е започнало, когато Софийският апелативен съд е гледал мярката за неотклонение на сочения за приближен на Алексей Петров Антон Петров–Хамстера, който бе задържан при спецоперация „Наглите“.

Още по темата

Пенгезов заяви, че тогава министър Цветанов е разговарял с него и му е оказвал натиск Антон Петров да бъде оставен в ареста, но съдът го пусна.

„Той не беше задържан и оттам започна голямата битка“, отбеляза Пенгезов.

По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов определи като несериозни твърденията на Пенгезов.

Първоначално Цветанов отказа да отговаря на въпроси, свързани с бившия председател на САС, но след това заяви, че не е разговарял с него за това дали Антон Петров–Хамстера да остане в ареста или не.

„Ако г-н Пенгезов има някакви други факти и обстоятелства, нека да ги споделя”, заяви Цветанов и предположи, че днешното решение на ВСС е взето въз основа на фактите и обстоятелствата от извършената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Само така! Всички продажни съдии да ги освобождават един по един да си ходят!!!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а А КОЙ НАТИСКАШЕ ДЪЩЕЯРЯ ТИ В ПРИИМОРСКО ДА С Е РЕГИСТИРА КАТО СОЦИАЛНО СЛАБА
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗначиМВР - бие, министърът му - съди хората по ТВ, обяснява как съдиите са корумпирани понеже оправдават някой, за който от техните МОТИВИРАНИ решения става ясно,че МВР е субрало смешно некачествени доказателства, злоупотребява със СРС-та - над 18 000 за една година, което е 20,30 пъти повече отколкото в страна с размерите на Франция например - от които 3 процента стигат до съд като доказателство. Тоест подслушва за други цели.И каква е разликата с отпреди 89г. когато се оказва е бил от ДС.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми то по тая логика те пуснаха всички престъпници ,останалите магистрати ко ги прайм ,боже колко се заблуждавате ,ами да един престъпник не остана в ареста
20
6
 
13
 
! Отговори
ГНИЛА ТИКВА преди 13 години
ВМЕСТО ТОЯ ДА ЗАСТАНЕ КАТО МЪЖ И ДА КАЖЕ: ВЯРНО Е РАЗКРИХТЕ МЕ И НЕ Е РЕДНО ДА ЗАЕМАМ ТОЯ ПОСТ, ТЕ САМО ОПРАВДАНИЯ.БОЙКО И СЪС 100 СВИДЕТЕЛИ ДА ГО ХВАНАТ ПАК ЩЕ УВЪРТА И ЩЕ ОТРИЧА.ПЪЛНА ОТВРАТ
19
4
 
5
 
! Отговори
MONIKA преди 13 години
STIGA s tozi Pengezov. OTKLONAVA SE VNIMANIETO NA HORATA ot UVELICHAVANETO NA ZENITE naprimer.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В случаи като този е безспорно, че едната страна лъже. Ако човек се замисли колко от последните топ-новини са от този тип, и какво означава всичко това за българската действителност, ще му стане много тъжно.
17
6
 
15
 
! Отговори
ГНИЛА ТИКВА преди 13 години
БОЙКО *** КОЙ ТИ С.А В ГАЩИТЕ?КОМУНИСТИТЕ БЯХА!
16
8
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ГЕРБ тотално осиране.
15
5
 
19
 
! Отговори
ГНИЛА ТИКВА преди 13 години
ВСЕ НЯКОЙ ИМ Е ВИНОВЕН!НА ТОЯ ЦВЕТАНОВ МУ БИЛ ВИНОВЕН.НА БОЙКО ПЪК ПРЕЗИДЕНТА МУ БИЛ ВИНОВЕН.НАС.АНИ ХОДЯТ НО КАТО ГИ ПИТАШ ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ИМ Е С.АЛ В ГАЩИТЕ
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dran dran
13
1
 
14
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Мястото, което е отстъпено на дъщеря ми, не е на морския бряг, а в ромската махала и не е атрактивно, не са предприемани никакви действия за строителство и тя се отказа от правото на строеж****Извод: Трябва на тоя и на цялата му рода да се конфискува ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО, а семейството му и той да бъдат настанени за постоянно жителство в някоя *** махала - явно тези махали ги влекът.
12
0
 
2
 
! Отговори
готвача преди 13 години
Е това е манджа с грозде!!!...
11
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пенгезов заяви, че тогава министър Цветанов е разговарял с него и му е оказвал натиск Антон Петров да бъде оставен в ареста, но съдът го пусна.---Какво друго да коментираш. Ако българинът не се осъзнае , че едно нискообразовано,вулгарно и нагло милиционерче го връща преди 89г. може и да стане късно когато го направи. А най-хубавото е,че европейските служби четат това и виждат това - и знаят какво значи натиск от изпълнителната над съдебната власт - именно БЕЗПРАВИЕ.
10
0
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
А с ония многоимотни - социалнослаби Урумови, к`во стана?
9
5
 
13
 
! Отговори
Боце преди 13 години
Боят настана и враговете се идентифицираха кой-кой е:Станишев Трактора,Пангезов,Яне,Сашо Диков,Гоцето,Костов и плюмката М.Димитров и др са в един отбор...
8
0
 
18
 
! Отговори
???? преди 13 години
Сега трябва да започне разследване на него,роднините му и свързаните с него лица за съответствие на финансово и имотно състояние и законните му доходи.
7
1
 
14
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Ако Цецо Слушалката е виновен за изфъчкването на тоя Пенгезовски изедник, то това комай е първото читаво нещо дето Цецо Слушалката е направил до сега. По принцип съм твърдо против ГЕРТ, но в случая - БРАВО! п.п.А сега Пенгезов трябва да ходи да го разследва Кушлев!
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя ме докара до сълзи,горкия човечец,кооолко мъка има по тоя свят Боже!
5
0
 
14
 
! Отговори
gft преди 13 години
дето се вика "като комунист на разпит"