До месец ВАС решава за уволнението на Пенгезов

Ексшефът на САС бе уволнен заради имота на "бедната" му дъщеря
16 юни 2011 19:46,
21
До месец ВАС решава за уволнението на Пенгезов
Веселин Пенгезов. Снимка: Булфото

До месец Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по делото за отстраняването на Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд.

През януари Висшият съдебен съвет отстрани Пенгезов заради нарушаване на етичния кодекс на магистратите и уронване на престижа на съдебната власт.

Още по темата

Уволнението дойде покрай имотния скандал с „бедните“ магистратски роднини. Дъщеря му – Ана Пенгезова, е една от сдобилите се с имот в Приморско, регистрирайки се като крайно нуждаеща се.

Според становището на ВСС магистратът е накърнил престижа на съдебната власт, знаейки, че дъщеря му се е сдобила с имота.

Веселин Пенгезов обжалва решението и в края на април тричленен състав на ВАС отмени уволнението му, като в мотивите си посочи, че ВСС не се е мотивирал с кои точно действия Пенгезов е нарушил Етичния кодекс на магистратите и съдебния закон.

Тогава съдиите отбелязаха, че дисциплинарната отговорност се носи за лични действия, а в случая с Пенгезов са установени единствено действия на дъщеря му.

Петчленният състав на ВАС ще се произнесе по делото в законоустановения едномесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ние гражданите седим и ги търпим, издържаме ги с данъците си, ненавиждаме ги, леем катран и жупел срещу тях, много сме силни по форумите...а,аз досега един протест срещу съдебната система не съм видял.На живо протест, излизаме и се събираме на точно определено място, с точно определена цел - тотална нетърпимост срещу системата в този и вид, сурови санкции срещу всякакви уронващи престижа и действия от работещите в нея. Ние самите трябва да да затегнем примката около дебелия И врат.
20
0
 
6
 
! Отговори
Друг адвокат преди 12 години
Привеждам данни за доверие в съда, от които се вижда, че то е пределно ниско: 9 декември 2010 г., Асоциация Прозрачност без граници : Българите смятат за трета поредна година, че съдебната система е най-податлива на нерегламентирани отношение с индекс 4.3 (индекс 0 липса на корупция, 5 напълно корумпирана) те.е. 86% от съдиите са корумпирани.11 май 2011г., ЦИД (Център за изследване на демокрацията): едва 18.7% са склонни да оценят магистратите положително. Малко над 5% от анкетираните твърдят, че съдиите не вземат подкупи ( т.е. над 90% смятат, че те вземат подкуп). През последните три години не се забелязва никакво подобрение в имиджа на съда и полицията въпреки декларациите на властите, че се провеждат реформи. 31 май , НЦИОМ,: Прокуратурата и съдът продължават да губят доверие през май, като прокуратурата губи 5 % сравнение с май, а съдът 4 %. МБМД, 26 май: Много ниски са стойностите на доверие в ДАНС, съда, прокуратурата. Според Евробарометър (Медиапул, 18 юни, 2011 г.) доверието към съдебната система у нас е в дъното на класацията, като само в Молдова е по-ниско. Едва 17% вярват в ефективността на правосъдието, докато този дял в Дания е 80%, във Финландия 74%, в Австрия 67%, В Швеция 60%, а в Германия 56%. От тези данни се вижда, че мнението на анкетираните не третира ВСС, а съдът и съдебната с-*** като цяло. ВСС в този си състав е рожба на Тройната коалиция, но не вярвам съдът да е накарал тримата съдии от ВАС посредством дъщерите си и престарялата си майка да се обзаведат с ОПС-имоти. Още повече, че там са се включили зам.шефът на апел.съд Бургас Й.Иванов и дъщерята на ген. Пенгезов Ана. Оправдаването на Доган от троен и петорен състав на ВАС също беше направено от независими съдии. Същото се касае за оправдаването на убийците на А.Димитров-Чората от състав на ВКС, чийто членове направо си плюха в очите, за да измъкнат петимата от РМС от осъдителните присъди на 3 инстанции преди това. Рекетът на шефката на варненския адм.съд Цветкова и подправянето на документи от шефа на адм.съд-Бургас бяха дело на шефове на съдии, които трябва да съдят въз основана закона и морала. Присъдата на Ковачки от съдия Александра Йорданова би трябвало да влезе във всеки учебник по наказателно право като пример за осъждане от независим, почтен и с високо чувство за справедливост съдия от елитен съд, според Д.Здравкова гръбнакът на правосъдието на БГ СГС 3 г.условно за укрито ДДС на стойност 16 млн.лв !!!! Карането на лека кола от нафиркани до козирката жени-магистрати е пример на спазване на собствено достойнство в служебния и частния живот.
19
0
 
10
 
! Отговори
адвокат преди 12 години
ОТНОСНО МАГИСТРАТИТЕ -ДАЛИ ИМА ПОНЕ 2-3 КОИТО ДА НЕ СА КОРУМПИРАНИ???? ТЕЗИ СА ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА!!! НЯКОИ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ПО КОЛКО ИМОТА ИМАТ!!!!!
18
1
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Всичко това което сте написали за МАГИСТРАТ отговаря напълно и за КОМУНИСТ. Това е нещо като синоними.
17
1
 
10
 
! Отговори
Това не е ли преди 12 години
Това не е ли Станишев възрастен, ами те като баща и син си приличат, този сигурно е таткото на Станишев.Щастлива България с такива личности! БСП! БСП! БСП! ВАС! ВАС! ВАС!
16
0
 
3
 
! Отговори
Пенгеза преди 12 години
Само не ме питайте къде живея в момента, че пак трябва много да се обяснявам.(прогимназията не е моя) "под наем" съм.
15
0
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
*** наглите *** са тези дето се наричат магистрати.....те трябва да стълб на закона, а те са най-големите разбойници... докато не хванем коловете и ги претрепем няма да има ни ред ,ни държава...
14
0
 
13
 
! Отговори
Chris преди 12 години
Да, български магистрат е повече от обида. Това е *** дума, много *** и воняща дума! Защото е нарицателно за корупция, продажност, безпринципност, противозаконност, липса на морал, бездуховност, дебелоочие, грабливост и крадливост, безсрамие.
13
1
 
11
 
! Отговори
темидоф преди 12 години
Комунисти и съдебна система са от един отбор.*** са възложители ,а съдиите изпълнители.За добре изпълнена поръчка бонусът е евтин терен на морето за щерката.Той човечеца нищо не знае и не отговаря за делата на дъщеря си....Да го духат другите съдии които разглеждат казуса.И той е духал по други казуси и ето ти терен и хотел.Духачът по неговият казус ще получи може би хотел в овшорните острови...
12
0
 
7
 
! Отговори
ппанцхо преди 12 години
Абе оставете го да си лапка човека,ама ха...Азпочвам подписка в негова полза:Свобаода за Пенгезов и голяма лъжица с дупка-златна за генерала: ))
11
1
 
6
 
! Отговори
ppancho преди 12 години
Генерал Пенгезов-това прякор ли е или наистина е генерал?Може ли тогава да има:генерал, съдия, доктор,змс...Иванов да речем.По какво е генерал точно...странна страна,пардон държава като в огледалния свят на Алиса...
10
0
 
9
 
! Отговори
saki преди 12 години
Според мен за един съдия най важно е името му да е неопетнено. Този виновен или не вече е с омърсено име. Как хората ще приемат присъдата му срещу тях, след като той вече се компроментирал. Всеки престъпник ще вика срещу него в съда : "Мен ме осъждаш, а ти се измъкна сух от твойто обеинение".
9
2
 
10
 
! Отговори
Мезонет Гоцев преди 12 години
Знаят ,че си отивам и подгониха хората ми....голяма работа, че на тати щерката е съдийка и лъжкиня....закона е за кон, не за моите 'ора...нъл тъй ?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само той ли е ? ВСИчКИ във властта са такива ... с изключение на Волен.
7
0
 
19
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Изчакаха да отмине малко бурята, при която хората бяха погнусени и възмутени от наглостта на "независимите" ни съдии и сега ще си го възстановят. Помнете ми думата.
6
2
 
18
 
! Отговори
Торквемада преди 12 години
Докато ние,гражданите,не създадем с подкрепата на некоромпирани и милеещи за спасението на умиращата ни родина,полицаи и военни "Ескадрони на Смърта " терминиращи такива мазни и нагли корумпета-няма шанс за всинца ни!!!"Избиите ги всичките.Господ ще си познае праведните"
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гарван гарвану око не вади!Много шум за нищо.Нали видяхме, че ВСС нищо не струва.
4
1
 
32
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 12 години
Щом още този дърт,червен КОРУМП е на власт/и още много знайни и не знайни,като него/,не чакайте нищо добро да се случи в тази държава.И не ревете ои обвинявайте Бойко,а само /ако можете/ си отворете очите и вижте държавите със читава съдебна система къде са и........къде сте вие? Защото истината е една-ИСТИНСКАТА ДЪРЖАВА СЕ ГРАДИ И ПОДДЪРЖА С ИСТИНСКА СЪДЕБНА СИСТЕМА.Всичко започва и завършва там.Затова Бойко се опитва да ги срине и смени,затова съпротивата от тях е огромна-ама *** народ и това
3
1
 
26
 
! Отговори
Ivory преди 12 години
Нощи няма да стане. Щерката ще си вее ..... као бял човек. Този ще продължава да си *** и да ***. И така. Нищо ново за Българския народ, и най-вече новини.
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще го измъкнат,няма да го оставят да потъне,ще го изкарат невинен.Съдия, виновен в БГ съдебната система не може да има.Мамка му.