Пак лекарска небрежност, или?

Прокуратурата проверява случай на починал пациент
Обновена: 23 ное 2011 07:17 | 23 ное 2011 07:00,
159
Пак лекарска небрежност, или?
Снимка: Reuters

Окръжната прокуратура в Пловдив проверява нов случай на лекарска небрежност.

Разследващите навързват обстоятелствата около смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

Причината е сигнал, в който се твърди, че преди месец дежурна лекарка си тръгнала от работа, за да застъпи на смяна в частна клиника.

"Недопустимо е да си тръгнеш от работа, без да си осигуриш заместник", обяви пред Dnes.bg д-р Ефсимия Чолакова, която е колежка на обвинената в лекарска небрежност д-р Гергана Ангелова.

Д-р Чолакова разказа, че за да бъде прикрита липсата на дежурния лекар, е направен опит да се фалшифицира часът на смъртта с повторно ЕКГ на пациента, но разследващите установили разликата.

"Случаят е абсурден и по тази причина предадохме в прокуратурата всички материали, които ни бяха предоставени анонимно", коментира пред Dnes.bg Тодор Петров от Националната пациентска организация.

Половин час преди края на работното време на дежурната лекарка, в Клиниката по гастроентерология на Университетската болница "Св. Георги" нямало специалист. Тогава на помощ на постъпилия със силни болки пациент се отзовали три медицински сестри, които се опитали да го реанимират.

Обвинената лекарка обаче отрича да е виновна за смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

"Информацията е невярна и това ще го доказвам в съда", обясни д-р Гергана Ангелова.

По думите й в отделението е бил началникът на клиниката, който се е включил в борбата за живота на пациента.

Според данни на Пациентската организация обаче, в писмени обяснения лекарката си признава, че не е била на работното си място, а началникът на клиниката само констатирал смъртта на мъжа.

Съпругата на починалия работи като санитар в пазарджишката болница. Заради шока, в който се е намирала, тя няма спомен кой точно се е притекъл на помощ на съпруга й.

"Не видях кой идва, само помня, че виках за помощ", разказа вдовицата Валентина Соколова. От кореспондента на Dnes.bg тя научи, че вече се води разследване за лекарска небрежност.

"Ако има лекарска небрежност, това е престъпление и дано бъде разкрито", сподели почернената жена.

Дежурната лекарка Гергана Ангелова вече е дисциплинарно уволнена.

Окръжната прокуратура в Пловдив сега трябва да докаже дали има данни за престъпление при смъртта на 57-годишния пациент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНЪТ ПРИ КОЙТО ДОРИ И ДА СИ ПЛАЩАТ НЯМА ДА ИМА НА КОЙ,ЗАЩОТО ЛЕКАРИТЕ МАСОВО НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ И ОСОБЕНО ПО ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ОСТАНА.НАРОДЪТ ОБАЧЕ Е ***,НЕОЦЕНЯВАЩ ТРУДА НА ЛЕКАРЯ И СИ ГО ЗАСЛУЖАВА.СКОРО НИЕ ЛЕКАРИТЕ ЩЕ СТАНЕМ КАТО ЯДРЕНИТЕ ФИЗИЦИ И ТОГАВА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ЗА НАЙ- ВАЖНОТО-ЗДРАВЕТО- КАКТО ПОДОБАВА И ДА УВАЖАВАТЕ ТЕЗИ КОИТО ВИ ПОМАГАТ!
161
0
 
0
 
! Отговори
Е гати! преди 9 години
БРАВО!!!!
160
0
 
0
 
! Отговори
Продължение преди 9 години
.....на месец ,за да има пари за по-добра апаратура,за повече изследвания и ефективни лекарства,чак тогава могат да имат някакви претенции.***,при стоматолозите си плащате, а докторите са ви длъжни.Длъжни сме ама другия път.Нямаш ли пари, мри!Нямаш ли пари за хляб,не ядеш!Никой безплатно не те храни, колкото да ти се иска.Здравето е най-важно , за друго може да нямаш пари за него ще отделиш!Длъжни сме само на нашите деца и на никой друг!Ясно!Taрикати!
159
0
 
0
 
! Отговори
до 142 преди 9 години
Много ясно,че най-важни са парите му,кой нормален човек работи за без пари,поповете ли дето уж са духовни лица, но ако не си платиш ще те хвърли в гроба без да те опее или стоматологът,дето за 20 лева устата си не можеш да отвориш при него, а пък като дойдете на лекар за без пари живота искате да ви спаси,с мизерната здравна осигуровка от 8 лева на месец,дето на запад това въобще не са пари и неразбиращи *** от вас правят паралел между България и Европа.Като почнете да плащате по 100 евро
158
0
 
0
 
! Отговори
Съгласен преди 9 години
Защо правите заключения от малкото случаи раздухвани от медиите,а не видите милионите случаи в които лекарите помагат на хората.НЕблагодарни ***,не заслужаващи помощ!Не търсете българските лекари като не сте доволни от тях,ние си получаваме мизерните заплати не на бройка,така ,че колкото по-малко дойдат толкова по-добре.Медицината ме научи да мразя хората,толкова неблагодарност видях в тази ТЕЖКА ПРОФЕСИЯ,тежко ви ,заради тази неблагодарност!
157
0
 
0
 
! Отговори
Светнат преди 9 години
Хипократ е бил не само лекар,той е бил аристократ , който е имал 40 роби.В своята клетва,той подчертава,че лекарят трябва да е част от елита на обществото,че Трябва да бъде добре заплатен,за да бъде извисен над елементарните битови проблемите за своето оцеляване,а не да мизерства като българския лекар.Вие ***,след като не сте доволни от българските лекари,що ходите при тях,ходете си при знахари,билкари и прочие.*** ***,*** си,НЕБЛАГОДАРНИ ***!
156
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 12 години
До БоневТова че не ходиш на лекар от 7 години е много смешно / и това е най-мекто , което мога да кажа без да се обидиш/. По въпроса с плащането на специалист- него не го интересува дали си плащащ той парите си ги взима така или иначе.*** е че у теб остава едно измамно усещане и си мислиш че като си дал 50 лева за преглед си много велик. За всички останали мега ***, които рядко /както виждам/ склъпват едно изречение без 10 правописни грешки мога само да кажа-жалко че Хитлер не е жив.
155
0
 
0
 
! Отговори
"Normalnia&quo преди 12 години
А ти, пиле, май прекаляваш с ракията, щото не ти стигат кинтите за кокаина, дето шмъркаме редовно с теб, Хейтърчето и онова змиеглазо Билянче
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пак ли ?
153
2
 
3
 
! Отговори
poctradal преди 12 години
v BG nqma BOLNIZI,a TARGOVCKI DRYJECTVA.LEKARITE CI KYPYVAT DIPLOMITE I CE DARJAT KATO JEB4III.BG E NA PARVO MQCTO PO CMARTNOCT V EC.NARODA VE4E NE VQRVA V LEKARITE.NQMAME NYJDA OT MINICTAR NA ZDRAVEOPAZVANETO-pri tolkova cmartni cly4ai i to v BOLNIZI e logi4no MINICTARAT NA ZDRAVEOPAZVANETO DA CI PODADE OCTAVKA,a NQMQ NAMERENIE.ZA6TO??????
152
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Лекарите не могат да ви осигурят безсмъртие!!Това е непростима вина!
151
4
 
5
 
! Отговори
Хр. преди 12 години
Едно време като кажеш "доктор" се разбираше, човек, който те спасява и лекува, а днес като кажеш "доктор" тръпки те побиват... дали ще те убие с действията или бездействията си...поне при мен е така
150
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Братя и сестри, да не дава Г-спод да падаме в ръцете на лекари! :((
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е просто практика.
148
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе ще ви дойде ъкъла, ама кога? Дано не са останали само ***, тогава!
147
5
 
9
 
! Отговори
вомит преди 12 години
Що ревете бе?В държава дето лекарите работят и втора и трета работа, като сервитьори, зидаромазачи, плочкаждии, и таксиджии, за да се качат по социалната стълбичка, кво искате? Нека ви! Плюйте още!
146
3
 
5
 
! Отговори
До 139 преди 12 години
Истината е, че лекарите печелбарстват "въпреки държавата" и плахите й опити да ги озаптява! Оттук нататък така ще бъде! Хората се научиха да не си траят, а докторите няма да стават по-читави!
145
2
 
4
 
! Отговори
gesha преди 12 години
NE E ISTINA VSICHKI ZNAEM SHTO ZA ZDRAVEOPAZVANE IMAME I PAK SE NAMIRAT HORA KOITO GO ZASHTITAVAT az sum vuv strana koqto se vodi falirala ot 4 godini i nqma smurten sluchai vuv bolnica ot sigurno polovin vek TQ SI HVANALA CHANTATA I SI OTISHLA POSLE SE OPITALA DA FALSHIFICIRA EKG-TO A VIE PAK GI ZASHTOTAVATE DAVQT BEBETA VUV KOFI I VIE PAK ZAD TQH LQTOTO MI SE NALOJI DA DOKAZVAM CHE DUSHTERQMI E NA 9 GODINI SLED KATO E PRED TQH I Q VIJDAT I NAKRAQ NEMOJAH DA DOKAJA CHE E DETE NQMAM DUMI MURSHI
144
4
 
10
 
! Отговори
И пак мушмулът до134 преди 12 години
Сещам се за 3 имена: Стив Джобс, Карл Сейгън и Фреди Мъркюри. Не са живели в Соц-а, били са успели, богати и известни. Хора с възможности и достъп до медицински услуги, за които дори не сме и подозирали, че съществуват. И едва ли някога ще сме в състояние до ползваме. И въпреки всичко, което имаха, си отидоха рано - от рак и от спин. Така, че...
143
9
 
21
 
! Отговори
Lan преди 12 години
Нормално общество би трябвало да не търпи подобни статии, защото тази статия е клюкарска, НИКОЙ не е виновен до доказване на противното и влязла в сила присъда. Само че от безсилие пред откровеното беззаконие тук у нас, народът се плюнчи под такива статии, журналята доволни - има си читатели и кръгът се затваря! Никой не се замисля, че може утре той да е проводник на напрежението и статии да се пишат ей така - срещу учители (най-вероятно интелигенция са), научни работници или дори шофьори.