Нямаме КС, Марковска "виси"

Съдийката създаде правен прецедент, потвърди Диана Ковачева
15 ное 2012 18:40,
181
Нямаме КС, Марковска "виси"
Марковска създаде прецедент. Снимка: Булфото

Положението на Венета Марковска като магистрат е “висящо“, а на практика България в момента няма Конституционен съд, стана ясно по време на пресконференцията на министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Съдийката днес трябваше да се закълне и да встъпи в длъжност като член на КС, но президентът Росен Плевнелиев спря клетвата й. Сутринта обаче Висшият съдебен съвет прие оставката й като зам.-председател и съдия от ВАС.

В решението на правителството на съдебната власт, което Ковачева прочете пред медиите, обаче не става ясно по кой член от закона е освободена Марковска. В решението е записано, че съдийката се освобождава от длъжност “от датата й на встъпване в длъжност като член на КС“.

Още по темата

Правосъдният министър разясни, че още по време на заседанието на ВСС членовете на съвета са се разделили на две групи за това на какво основание да бъде освободена от длъжност Марковска – на база подадена оставка или заради невъзможност на съвместяване на две длъжности – във ВАС и КС.

В крайна сметка по думите на Ковачева е надделяло мнението за оставка, но то не е записано в решението и няма правна тежест.

В момента Венета Марковска може да се върне на работа във ВАС. По-рано днес се появи информация, че тя е подала оставка като зам.-председател на Върховния административен съд. Марковска обаче остава съдия и може да бъде освободена само след като инспекторатът към ВСС се заеме с темата и я предложи за уволнение на правителството на съдебната власт.

Днес стана ясно, че в Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за търговия с влияние и подкуп. В хода на разследването изплуват имената на Георги Георгиев, който е близък до Марковска и на самата съдийка.

Не виждам как ще се върне на работа във ВАС при тези обстоятелства, заяви Диана Ковачева.

Тя обясни, че в момента на практика нямаме действащ конституционен съд, защото няма как да се избере председател.

Председател на КС се избира само в пълен състав на членовете, а в момента едното място е празно. Топката се прехвърля между институциите. Днес от КС заявиха, че оттук нататък парламентът трябва да предприеме необходимите действия за избиране на нов член на КС, докато Ковечава заяви, че топката е в полето на ВСС.

Всички изказали се по темата обаче бяха на едно мнение – днешният случай е правен прецедент и няма конкретен план за действие.

Въпреки това Диана Ковечава заяви, че е доволна от реакцията на президента, защото спирането на полагането на клетвата е било правилното решение.

По нейни думи в световната практика хората на толкова високи обществени позиции се оттеглят дори само при съмнения около репутацията им и призова у нас да се спазват тези практики.

Тя допълни, че подкрепя позицията на ЕК по повод избора на Марковска за конституционен съдия. Припомняме, че обсъждането на кандидатурата на съдийката в НС беше съпроводено с два анонимни, според депутатите, сигнала, които не бяха разгледани.

Това предизвика недоволството на ЕК и дори се заговори за извънреден мониторингов доклад. Днес Диана Ковачева се въздържа от остри изказвания, но в думите й се прокрадна критика към НС и решението на депутатите да пренебрегнат сигналите.

Тя допълни, че е много доволна от действията на президента. Ковачева обясни, че до последно се е надявала, че Марковска няма да отиде на клетвата и не е била подготвена за подобен сценарии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
и я пенсионираха преди 11 години
вместо да я накажат тази марковска, взе си 20 заплати и напсува всичко и си каза:"Прецаках ги",това е "качествената" българска съдебна ситема, система прогнила от корупция и връзкарство,лека му пръст на проф.Живко Сталев,че го видя това и написа:"боледуващо българско правосъдие"в книгата си "Силалата на нормативното".нека това да се знае в евро-пейските структури,за да не се чудят защо мразиме българите нашата държава.че
135
0
 
1
 
! Отговори
*** преди 11 години
Не Марковска създаде прецедента, а нашите послушни и *** народни избранници.Не е луд,който яде зелника, а този който му го осигурява.Така че ,плюнките ги насочете към когото трябва.
134
0
 
2
 
! Отговори
plug_n_play преди 11 години
Толкова много не ме е било срам от български президент, мога да си го призная най-отговорно това. Прекрачването на закона вече минава всякякви граници.
133
2
 
0
 
! Отговори
Винаги ГЕРБ! преди 11 години
Венета, не се предавай!!!! Бат,Бойко и Цветанов и целия народ е зад теб!!!!!!!!!!!!!Успехи!!!!!
132
0
 
2
 
! Отговори
Ssssss преди 11 години
ПУДЕЛА ПЛЮВНЕН...ТРЯБВА ДА СЕ ОТСТРАНИ ОТ ПОСТА КОЙТО ЗАЕМА.ТОЯ ЛИГЛЬО Е МНОГО ***.ЩЕ ВКАРА ДЪРЖАВАТА ВЪВ ВОЙНА КАТО СТОЙ ПА ГЛЕДАЙ.НАЛИ Е ВЪРХОВЕН КОМАНДВАЩ.КАКВО ЛИ Я ОЧАКВА МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ С ТАЯ *** НЕГРАМОТНА...
131
0
 
1
 
! Отговори
Eeee преди 11 години
НАЗНАЧЕНИЯТ ОТ МУТРАТА ПУДЕЛ ЗА ПРЕЗИДЕНТ,СЛЕД ФАЛШИФИКАЦИЙ НА ИЗБОРИТЕ,ДОКАРА ДЪРЖАВАТА ДО ПОД КРУШАТА.ТОЯ ***,НЕВЗРАЧЕН ЧОВЕЧЕЦ СЕ ДЪРЖА КАТО ПОП.....Н.НИТО ВЕДНАЖ НЕ СПОМЕНА ИМЕТО НА МАРКОВСКА ,БЕШЕ ГОТОВ ДА ПРИПАДНЕ.ЖАЛЪК,ГРОЗЕН МЪНИК.ТАЗИ ЩЕ ОСЪДИ BG В СТРАСБУРГ НО ЩЕ ПЛАТИ ГОЛИЯ БЪЛГАРИН ,А НЕ ЧЕХЛЬОТО.СРАМ И ПОЗОР С ТОЯ ЛУЗЕР.
130
0
 
3
 
! Отговори
Белоногата преди 11 години
Веднъж Плевнелиев да опита да се изяви като мъж, само че не избра подходящия момент и случай. Да посрамиш Конституцията на страната си , трябва да си много зле да стигнеш до там.
129
0
 
3
 
! Отговори
riba mech преди 11 години
Няма как да бъде оправдано такова действие, при положение, че то се явява противоконституционно. Президента няма право да налага вето на върху решението за избор на конституционен съдия от Парламента. Изборът е неотменим, дори от КС. Фактически той се опитва да отмени решение на НС, избор по-точно независимо дали той е бил правилен или не, а това не влиза в неговите компетенции. Само НС може и има право да отмени този избор. За такива дела, обикновено се изисква импийчмънт.
128
0
 
2
 
! Отговори
dayna_X преди 11 години
Пленвелиев трябва да бъде остранен от поста на държавен глава, защото рискуваме така да се орони престижа на тази съдебна институция - Конституционния съд. До кога ще турпим такова грубо посегателство срещу върхония закон на България, пък било то и от този наш измислен държавен глава???
127
0
 
3
 
! Отговори
Kosta преди 11 години
Срамно е за нас, като гласоподаватели, че именно държавния ни глава, не познава законите и най-вече Конститутцията. От бързане да угоди на Тивката и компания, той дори не си е направил труда да провери, законово дали е това е правилно. И ето сега какво излиза!? Той е бламирал само церемонията, в която е предвидено да участва не по Конституция, а по Закона за Конституционния съд. Буквално той престъпи решение на НС и наруши Конституцията, като наложи вето на избран член от неговата на НС, квота.
126
0
 
2
 
! Отговори
second hand dress преди 11 години
Не прецедент, а инцидент създаде непорочната кандидатка за КС. Че как няма да го създаде! Защитава си ПРИХОДИТЕ (не доходите, а ПРИхождащите пари). Та само обувките, които съдебната селска инатчийка беше обула за несъстоялата се клетва, са над 1000 лв. Вижте и бижутата по врата, ушите, вижте и очилата ... цените им не сте ги и сънували. Вие, мои съграждани, с 290 лв. заплата и 150 лв. пенсия. Вие, вече 22 години правите тези подаръци на индивиди като Марковска.
125
2
 
0
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 11 години
"Това предизвика недоволството на ЕК и дори се заговори за извънреден мониторингов доклад."Браво на президента! Дотук я докара с неговите необмислени постъпки и със заминаването си вчера. Сега целия труд, който полагаше правителството да влезем в Шенген отива по дяволите с тази глупост на Росен. *** президента!
124
2
 
2
 
! Отговори
94sasht преди 11 години
Много ни изложи този път нещастния ни президент - Росен Плевнелиев, който по всичко личи, че изпълни качествено поредната поръчка към изпълнителната власт и Бойко Борисов. Как той ще провали избора на Конституционен съдия.
123
3
 
2
 
! Отговори
Come on преди 11 години
Аз не мога да разбера как Росен Плевнелиев може да се меси така в нещата за избор на конституционен съдия. Изобщо няма това право и не го оправдава изобщо, че Бойко му нарежда тези неща. По-добре да си подаде оставката според мен, за да не стават повече конфликти на интереси.
122
3
 
3
 
! Отговори
Мелиса преди 11 години
Изложихме се big time този път. Плевнелиев трябва да бъде задължен да напусне поста си. Той погази Конституцията.
121
3
 
1
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Всичко това изобщо можеше да не се случва. Росен Плевнелиев наруши Конституцията на РБ, в която той като цяло не е предвиден задължително за присъства на това събрание, а само по Закона за КС. Вчерашното му вето, което той наложи на клетвата беше неправомерно и дори незаконно. Ако по закона за КС той може да си тръгне и да стопира церемонията, по Конституция това не е точно така. Кашата, която забърка е доста гнусна, лошото е че отново действа по команда на определени личности. Всички знаем кои.
120
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Май само в Балгария,*** *** като тази може да е съдия и само тук да има претенции за конституционен такъв. Не случайно, рейтингът на съда е най-нисък.
119
3
 
3
 
! Отговори
Blondi83 преди 11 години
Росен такава театрална постановка направи, че дори родните звезди в театъра могат да му завидят. По-добре да сдава властта този човек и да отива именно при Блатечки и компания. С тази усмивка ще се справя много успешно там. Като президент просто повече не го виждам.
118
4
 
3
 
! Отговори
levskarcheto77 преди 11 години
Сърдете се на дясната ръка на Бойко Борисов - президента Плевнелиев, защото той е виновен да нямаме сега конситуционен съд. Станахме за смях през Европа с този измилен президент, който дори не си знае правомощията по конституция.
117
4
 
3
 
! Отговори
Северина преди 11 години
Обвиненията към съдийката са подхвърлени и Плевнелиев веднага налапа кукичката. Как може да си позволява такава дързост. Заслужава публичен импийчмънт.