Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра

Той беше убит при акция, ръководена от Бойко Борисов
Обновена: 25 мар 2013 11:25 | 25 мар 2013 11:25,
137
Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Прокуратурата връща за допълнително разследване делото за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През ноември Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

Още по темата
Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.Тогава Борисов коментира, че не се чувства виновен за смъртта на Чакъра.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила освен когато е абсолютно необходимо.

Възможността за възобновяване на разследването на смъртта на Чакъра беше една от най-обсъжданите теми по време на изслушването за главен прокурор. Представителите на ВСС зададоха този въпрос и на избрания за поста на обвинител №1 Сотир Цацаров. Тогава той обаче отговори доста уклончиво и обясни, че трябва да се запознае подробно с папките по делото и тогава ще може да отговори.

Днес стана ясно, че главният прокурор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частното наказателно дело на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство. Така делото ще се върне за допълнително разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
10
 
9
 
! Отговори
цвебо преди 11 години
то да е само чакъра.. 1991, някакви пари изчезнали и пещерният мутант - мутра ББ май се е изкефил с пищова. типичен живковист, ако не беше дошла перестройката щеше да е трошач на кости на развигор. все пак неприятна комбинация е луд от нарцисизъм и грандиозно шубе, някак си не си пасват тези две качества. но кво да правим, такъв е нашия бойко, мутрето ***
89
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ УБИЕЦ
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Умишлено се губят дела, за да се доказва колко лошо е дадено управление.
87
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейския съд не разглежда престъплението и приема вината на престъпника,но защитава неговите права,които са:въпреки,че примерно е убил,изнасилил и др. той ако е бит-държавата ще бъде осъдена,ако е убит пак и т.н.Друг е въпроса при какви обстоятелства е станало това.Престъпника може да стреля и убива,но ако той бъде убит и прострелян-държавата ще бъде осъдена,според този съд.Къде са правата на другата страна?Само престъпника ли е страна?Поразровете се и ще видите безумните решения на този съд
86
4
 
2
 
! Отговори
с. преди 11 години
Бантускотовете им липсва твърдата ръка на социалистическата власт!Нещо като стокхолмски синдром!Нека ви светна ***,че никой не е застрахован от влизане в затвора и съвсем не е задължително да си престъпник за да те опандизят!Като например убийство по непредпазливост и подобни!Например изтрещяла дементна баба решава да пресече някъде си!Това,че си соъден на лишаване от свобода не означава,че трябва да живееш като скот!
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GOLQMO TREPANE 6TE PADNE SLED IZBORITE NA GERBEROKOMUNISTI4ESKA PASMINA . KOKALA NE ISKAT DA GO PU6TAT , DEMEK PARITE I VLSTA I OT TAM VLASTA I PARITE . NA KOMUNISTI I MUTRI PO KOMUNISTI4ESKI I MUTRENSKI . MOJE I DA NE E BOGOUGODNO , NO BOG VIJDA S KAKVA PASMINA SI IMAME RABOTA . TAI 4E 6TE NI PROSTI . DRUGOTO E S DOBROTATA SI DA STANEM ROBI
84
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
97, престъпникът е осъден на отнемане на свободата му, а не на живот в нечовешки условия. Не е зле да научиш разликата, преди да коментираш юридически понятия.
83
7
 
18
 
! Отговори
64 преди 11 години
Доказан престъпник,осъден на доживотен затвор за зверски убийства,осъди България в Страсбург затова,защото му се нарушавали човешките права в затвора,а именно тоалетната не му харесвала (не е шега ). Има още много примери за такива безумия на този съд.Всеки,който иска да осъди някой за нещо-това е съда.Така че, не ми го хвалете.
82
10
 
5
 
! Отговори
Социопат преди 11 години
За Цеко и Кочо един 50 кг. чук по тазобедрената става!!!
81
16
 
22
 
! Отговори
Конкуренция преди 11 години
Тиквата разчистил терена за да предаде наркобизнеса в ръцете на приятелите си от ***
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do 91 a na sergei ba6ta my e ubival hora v love4 i belene 4eti v 168 4asa i togava govori
79
13
 
21
 
! Отговори
мутра преди 11 години
Тиквата е почернил много майки.Скоро ще го разберете.Той няма жал.За пари ще претрепе всеки.
78
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VSI4KI KOMUNISTI ZA6TITAVA6TI UBIECA BOKO 6TE BADAT IZTREPANI SLED 13 O5 SA DARVE I KAMANE KOTO PRI PRIRODNO BEDSTVIE , ZA6TOTO TE SAMITE SA PRIRODNO BEDSTVIE ZA BALGARIA . PRED MOSKOVSKITE IM ZA6TITNICI STE GI PREDSTAVIM KATO IZMRELI OT STIHIA . NARODNATA TAKAVA
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, нали искахте Борисов да разкара мафиотите? Значи тая новинка ще му е в плюс.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na sergei ba6ta mu e rabotil v love4 i belena
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Emi sergei e rabotil kato *** na svobodna praktika
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A znaete li 4e sergei dimitrievi4 e makedonski tysnak
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A da znaete pa ba6ta my kva profesia e imal na sergei
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ezak da neznaete sergei kakvo e rabotil emi pro4ete v googal
71
10
 
10
 
! Отговори
дедо преди 11 години
Това не е нашенският "справедлив съд",това е Европейски съд,а щом той казва че тиквата е убиец,значи е такъв.Факт-Бойко Методиев Борисов е убиец.