Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра

Той беше убит при акция, ръководена от Бойко Борисов
Обновена: 25 мар 2013 11:25 | 25 мар 2013 11:25,
137
Връщат за разследване делото за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Прокуратурата връща за допълнително разследване делото за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

През ноември Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

Още по темата
Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.Тогава Борисов коментира, че не се чувства виновен за смъртта на Чакъра.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила освен когато е абсолютно необходимо.

Възможността за възобновяване на разследването на смъртта на Чакъра беше една от най-обсъжданите теми по време на изслушването за главен прокурор. Представителите на ВСС зададоха този въпрос и на избрания за поста на обвинител №1 Сотир Цацаров. Тогава той обаче отговори доста уклончиво и обясни, че трябва да се запознае подробно с папките по делото и тогава ще може да отговори.

Днес стана ясно, че главният прокурор е отправил искане до Върховния касационен съд за възобновяване на частното наказателно дело на Военен съд Пловдив и за отмяна на постановеното по това дело, с което е потвърдено постановлението на Военноокръжна прокуратура Пловдив за прекратяване на наказателното производство. Така делото ще се върне за допълнително разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 80Явно теб ти сам го показа със задълбочената си реакция.
69
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уж този "скандал" трябва да срине авторитета на Борисов, но ще се получи точно обратното.Доколкото си спомням, след като осъждат Чакъра, пращат двама полицаи да го арестуват. С пристигането им, той открива огън по тях и те седяха 10-12 часа прикрити зад патрулката. В това време онзи е бучал, че къщата е минирана и е готов да се самоубие. А близките му съдиха държавата, че не ги допуснали да разговарят с него и да го разубедят.Айде цъкайте минуси!
68
7
 
12
 
! Отговори
112 преди 11 години
За всичко ти е виновен Борисов.За това че нямаш и основно образование че пиеш по литър ракия на ден че до 40 години живееш при майка си че се жениш за първата срещната пърхутка раждате си деца които не знаете как ще храните .Възпитаваш ги с агресия и чалга чакаш на помощи инямаш смелост да дори едно павилионче да наемеш защото не можеш една молба да напишеш. Протестирай пали се ноникой не ти дава право да говориш от мое име.Слушай шизофрените Сидеров и Каракачанов. Тях ги интересува само да са
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сте некомпетентни за да коментирате решенията на Европейския съд по правата на човека.
66
10
 
9
 
! Отговори
rr преди 11 години
Б,Борисов е наредил да се убие Чакъра за да се заличат следите ..Чакъра е отговарял за наркотиците и трафика в региона и е имало опасност да ,,пропее" така мутрата Борисов е заличавал следите си.Истината е ,че когато *** беше гл.секретар имаше най-много убити хора на улиците...По интересно е ,че повечето от убитите бяха ,,приятели" от мутренските му години.Б БОРИСОВ Е ЗМИЯ КОЯТО ХАПЕ ДОРИ КОГАТО УМИРА ,УНИЩОЖИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД БЕЗСРАМНО БЕЗ ДАМУ МИГНЕ ОКОТО ,А ТУК СИ ГОВОРИМ ЗА ЕДИН ЧОВЕК
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе пичове оти се палите да пишете коментари ,като от това разследване нищо няма да излезе.То по-скоро урепва рейтинга на Боко преди изборите отколкото обратното.След изборите Боко ще е депутат и всичко ще затихне.Хващам се на бас ,че това е ПР акция в полза на Боко преди изборите,Цацаров чий човек е помислете малко.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nqkoi znae li kakvo e rabotil sergei predi da vlezne v politikata
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте,какво.Адвокатите,които ни представляват в Страсбург са изключително слаби.Преди време държавата беше осъдена да заплати на роднините на доказан рецидивист,който беше стрелял по полиция,обикновени граждани, имаше страшно преследване, ранени (в нета е описано точно). Въпростния съд не го оправдава,но държавата дължи обезщетения за не знам си какво.Всеки убиец,изнасилвач и всякаква ***,която стигне до Европейския съд ще бъде обезщетена за нещо си.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Znaete li kvo pi6e v googal 4e na sergei ba6ta mu bil otkradnal 21 miliona dolara ta sega sergei si pravi de4ica i da si gi gleda s otkradnatite pari4ki
61
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе *** вие сте готови да се сдушите и с дявола само и само да плюете срещу Борисов.Знаете ли кой е Чакъра и как може да го сравнявате със нормалните хора?
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено че ще му наруши някой правото на живот след като стреля по полицаи с автомат ,по мен да стреля някой и аз ще му наруша правото на живот та стой та гледай-и ПО ДОБРЕ ТРИМА ДА ТЕ СЪДЯТ ОТКОЛКОТО ЧЕТИРИМА ДА ТЕ НОСЯТ!!!!Не си заслужава времето ,приказките и вниманието отделено за някакъв селски бандит ритнал камбаната преди години!Това са номера инспинирани от бесепарите за да си покаже Борисов в светлината на убиец...жалки номера на жалки и мизерни хора които нямат в актива нищо друго!
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До четете по-внимателноКое следствие? Това на тиквата, или това в Хага?
58
2
 
5
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Айде и съдиите в Страсбург-комунисти!Болни в главата...пишат глупости.
57
4
 
5
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Да си припомним ли кой направи бат Бойко генерал?Предложението беше на АХмед Доган, а званието му даде Георги Първанов.
56
8
 
9
 
! Отговори
Лелее преди 11 години
Този Борисов е станал най-големия бандит в България не случайно умря толкова народ,кой знае още колко хиляди ще убие!
55
3
 
7
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
на калпави "рабзбирачи" съда в Страсбург им крив.Ами заминавайте някъде в Африка , където няма европейски съд.Те съдиите в Страсбург ей така по хремка си съдят.И НАЙВАЖНОТО-СЪДИИТЕ В СТРАСБУРГ ЗАЩИТАВАТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!Трябва да си ама голям *** за да вярваш в такова нещо.
54
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко че няма повече хора като Чакъра. Ако имаше, *** като тиквата щяха да са под земята.
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NA VSI4KI URODI ZA6TITAVA6TI BOKO UBIECA POJELAVAM MAIKITE I DECATA IM DA IM DARJAT SNIMKITE TAKA KAKTO NA 4AKARA MAIKA MU E DARJI I DA IMAT V DEBELITE KOMUNISTI4ESKI GLAVI EDIN VAPROS ------ ZA6TO ?????????????????????
52
2
 
8
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Навъдили се "разбирачи", дето повече разбират и от съдиите в Страсбург.Ами да излезе България от ЕС, да се откаже от Европейската конвенция за защита правата на човека, и да признае, че не е цивилизована държава.Тогава каквото си искат полицаите ,това ще си правят.Няма "право на живот", няма човешки права.Но не е виновен само бат Бойко-два пъти по-виновен е оня който го назначи за главен секретар без да разбира бат Бойко нищо от полицейска работа.
51
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цъкате минуси ,а някой ако може да ми посочи поне една страна в света в която бандит стреля по полицаи с автомат и ги замеря с гранати при което същите да стоят мирно като мишени ????Или само ние сме по католици и от папата и всякакви бюрократи от чужбина могат да си правят гаргара с нас като народ ?не виждате ли че дотам я докарахме че от ден на ден *** престъпност става все по масова и безнаказана и то точно поради това че вече полицията ще откаже открито да се занимава с тях