Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?

Семерджиев сигнализирал Борис Велчев през 2010 година
Обновена: 10 апр 2013 20:05 | 10 апр 2013 20:01,
129
Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?
Протестите започнаха именно заради тока. Снимка: архив Булфото

Още през 2010 година бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е сигнализирал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев за нарушения на енергоразпределителните длужества, предаде bTV.

Документът от юли 2010 година, който всъщност е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майки. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът, с който bTV разполага.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

Протестите, който доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов запонаха точно поради високите сметки за ток за зимните месеци. Хората масово излязоха по уличите в знак на протест, срещу високите цени на електроенергията и политиката на ЕРП-тата. Те се обявиха за отнемането на лицензите им.

През март  главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. В началота на април пък стана ясно, че прокурорската проверка е открила фрапиращи наруения в дейността на ЕРП-тата и ДКЕВР, както и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
2
 
! Отговори
До мравка, 118 преди 11 години
Приятелю, няма грешка! Няма и нарушение. А и ни успокоиха, че от 1 юли ще става още по-зле. Любимите ЕРП-та и прословутите им скалъпени сметки за ток както бяха, така си и останаха. Нищо чудно дори да им плащаме компенсации за уплахата от протестите на невъзпитаните българи. Албанците може да се отърваха от тях, ама те са страшни, арнаути им викат, а при нас е друго- ние сме по-европейци, по-кротки. Няма сега да посягаме на доходите на чешките и австрийските пенсионери, я!
108
0
 
1
 
! Отговори
Светлото бъдеще преди 11 години
Ще попитате за какво са им панелните жилища на предприемачите и инвеститорите? Ами ще ги съборят, ако не са изцяло санирани/ по техните правила и стандарти!/, на собствениците ще предложат невъзможни за погасяване с 300-400лв заплата заеми за нови, "красиви" домове и ето милиони българи на улицата. А пък на тези места, а те не са никак лоши, ще се построят едни молове, едни затворени комплекси за чудо и приказ. За кого ли ще са? Досещайте се!
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помислете защо хора, които са натрупали огромни богатства и влияние, отново се стремят към властта. Да им се чуди човек защо, след като са подсигурили и пра-пра-внуците си, не си живеят спокойно живота. Много просто: Едни от тях се страхуват много от възмездие и търсят защита в законите, които сами си изфабрикуваха. Нали никой бивш не е наказан? Другите искат още и още. Явно има какво да се доограбва в тази измъчена страна. Сега жилищата ни са на дневен ред, усещате ли се?
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За последен път на българите ни се дава правото свободно да избираме. Не се поддавайте на лъжи и провокации, мислете кое е добро за вас и близките ви, а не за определени хора, които и без това имат всичко-и милионите, и властта. Образованите, интелигентни българи стават все по-малко. Младите бягат, старите измират. С всеки следващ избор все по-голям брой от избирателите ще са неуки, неориентирани, следващи само животинските си инстинкти за оцеляване. За две кебапчета ще избират когото им посочат
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За България само Атака е вариянт, така е.Другите се апендикси на интернационалния финансов Волтрон.
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който има очи, да види! Който има уши, да чуе! Ако за пореден път изберем тези, които ни мамят от години и ни се присмиват на всичко отгоре, заслужаваме си всичко, което ни се е случило и тепърва ще се случи, защото окончателно ще ги убедим, че сме ***. В такъв случай ще трябва вече само да мълчим и да теглим хомота. Доколкото и докогато можем, защото сигурни ли сте, че още дълго ще притежавате земята и домовете си? А с какво ще плащате дълговете си?
103
3
 
6
 
! Отговори
Последно броене преди 11 години
Българи, хайде на тези избори да постъпим най-после логично, трезво и разумно. Ние, потърпевшите от 23-годишното управление на престъпната политическа и олигархична прослойка, сме огромното мнозинство! Те, дори със слугуващите им негодници, не са чак толкова много. Образовани са, хитри са, цинични са, натъкмиха законите по техен тертип, но НИЕ НАИСТИНА СМЕ МНОГО! Има един начин днес, след толкова лъжи и лицемерие- Сидеров трябва да влезе в Парламента, но с МНОЗИНСТВО! Помислете за това!
102
0
 
10
 
! Отговори
Диляна Маркосян преди 11 години
90 % от прокурорите в БЪЛГАРИЯса за БЕСИЛОТО! ТЕ СА ЗАКОННИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА! И НАИСТИНА СА НЕЗАВИСИМИ! НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ И НЕ МОЖЕ ДА ИМ КАЖЕ НИЩО! НА ВОЙНА С ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ!
101
2
 
4
 
! Отговори
Мислещ с главата си преди 11 години
Че политиците и мафиотите нападат и пренебрегват Сидеров, разбирам. Обяснимо е. Но защо и голяма част от бедните хорица: пенсионерите, чакащи от децата си да им платят сметките, за сметка на внуците им; работещите за 300 лева; младежите без каквито и да е перспективи за развитие, така папагалски повтарят за Волен, че бил луд, че подбуждал към безредици и т.н.? Защо бе, народе, след като той е единственото ни спасение сега? Да му дадем този път властта и ако сгреши, тогава да го съдим!
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав си, 71, но дали те чуват тези, които се правят на глухи и слепи?
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой дали забеляза за кои години е направена проверката 2005-2009. Какво ли ще излезе на яве ако направят такава и за 2009-2013? Факт е, че в енергетиката се смучат едни пари и то поголовно, че са партийни, мутренски и не зкам си още какви касички, и че това всичкото са грешни пари смъкнати от хората, които и без това не са в цветущо положение. Факт е, че колкото по-нагоре се отива толкова по-големи стават и далаверите и комисионните а нормалните хора или пенсионерите кучета ги яли ДОКОГА!?
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 23 години магистратите не научиха вратичките в законите които дори и 3 каджия правист знае. Как не се научиха и другите дето събират доказателствата да събират такива, които са лесно доказуеми в съда. И как така Единия отваря разследване ако не смята, че доказателствата които са му предоставени са достатъчни за такова. А този след него( в случая тази) решава, че нищо не е доказано и толкова - а кой ще назначи проверка? Това трябва да се изчисти за да вярват хората в тази система ама НАДАЛИ!
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На нашето знаме вместо герб трябва да е лика на артиста Кирел Господинов от сериала Баш майстора Всички сме далаверажии затова сме на това положение
96
1
 
5
 
! Отговори
joro m преди 11 години
А какво прави Пашата в управата на ЧЕЗ ;за какво е там и кой го постави ТАМ.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гласувайте пак за другарите комунисти !94 - ти си комунистическа ***
94
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Ами, след като не си изпълняват задълженията по договора и ощетяват държавата , прекратете им договорите и и им бийте шута...
93
3
 
6
 
! Отговори
бюлетина номер 14 преди 11 години
Точно затова гласувайте с бюлетина номер 14
92
0
 
10
 
! Отговори
Teo преди 11 години
Абе тоя Велчев не е ли кадър на Гоце? И нали съдебната власт е независима от изпълнителната.
91
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберасти, ще ядете дядовияНа мутрите ще им се видия края ,ако случайно манипулират вота,ще бъдат изринати от народа
90
4
 
21
 
! Отговори
КУПЕТЕ СИ ОРЪЖИЕ ... преди 11 години
...БЪЛГАРИ!ИЗЛИЗАМЕ С ОРЪЖИЕ В РЪКА , АКО ЧЕРВЕНАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ СЕ ОПИТА ДА НИ ВДИГА ПАК ЦЕНАТА НА ТОКА!!!НЕКА АКО ЩЕ СЕ МРЕ---ДА НЕ Е ОТ ГЛАД ,БЕЗПАРИЧИЕ И МИЗЕРИЯ.НЕКА ДА УМРЕМ ---С ОРЪЖИЕ В РЪКА!ЧЕРВЕНАТА РОДОВА МАФИЯ ОТ ПОЗИТАНО-20, Е ИЗНЕСЛА В ОВШОРКИ , ЦЕЛИ 37-млрд.долара !Това е хляба на децата ви...ТОВА СА ВАШИТЕ ПАРИ!!!НА ОРЪЖИЕ БЪЛГАРИ, ДА СИ ГИ ВЪРНЕМ!ДА СРИНЕМ , ЧЕРВЕНАТА ЦИТАДЕЛА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ!ДА ГИ НАКАЖЕМ---КАКТО РУМЪНЦИТЕ , ЧАУШЕСКО!!!!